• Änglarna ser ut att sväva fritt tack vare att de hänger i tunna, genomskinliga fiskelinor.
  • Siv Dahlgren hänger upp änglar.
  • Guldänglarna hänger i hallen.
  • Alla änglar är katalogiserade.
  • Det finns änglar överallt. Foto:
  • Leif Johansson har ordning på änglarna, i både kartotek och kartong. Foto:
  • Siv Dahlgren säger att morgonens ljus att arbeta i. Ljuset är starkare och de genomskinliga linorna lättare att arbeta med. Foto:
  • Bokmärkesänglar. Foto:
  • Änglar finns i alla material, även stearin. Foto:
1/

De har rum för änglar

JUL

Änglarna ger inte Siv Dahlgren och Leif Johansson någon ro just nu. 1 035 bevingade väsen med olika personlighet och utseende ska vara på plats till första advent.

När Siv Dahlgren och Leif Johansson flyttade från hus till lägenheten på Claestorpsvägen i Katrineholm fick inte julkrubban med omgivande landskap plats längre. Men de tre änglarna som alltid hängde ovanför fick rum.

Sedan dess har änglaskaran stadigt vuxit i storlek.

Siv Dahlgren köpte sin första ängel på en skolresa runt 1960. ”Jag gick på flickskola och det var i Österrike jag hittade min första ängel”. I dag har hon och maken Leif Johansson 1 035 änglar som ska vara på plats i lägenheten i Katrineholm till första advent. 

– Vi köpte en häromdagen, så nu har vi 1 035 änglar. Men nu köper vi bara änglar om vi hittar någon som är speciellt, ­säger Siv Dahlgren.

Mer än hälften av änglarna ­hänger i taket. Eller det ser nästan ut som om de svävar fritt. Genomskinliga fiskelinor är hemligheten. Året runt sitter linor uppspända mellan listerna. På de listerna knyts sedan änglarna upp i ännu tunnare fiske­linor.

Leif Johansson knyter snören på änglarna och Siv Dahlgren klättrar upp på stegen och hänger upp dem.

Änglarna är precis som inom kristendomen uppdelade i olika grupper. I kristendomen handlar det om hierarkier där serafer och keruber tillhör de ”finaste” änglarna. I lägenheten på Claestorpsvägen är änglarna grupperade efter material, färg eller typ av änglar. Och det finns plats för alla, här finns änglar gjorda av allt från porslin till pasta, lin, glas, bivax, stearin och halm.

–  Alla är inte vackra. Jag är inte så förtjust i de plastiga och guldiga änglarna. Men jag tycker det är fängslande att man kan använda nästan vilket material som helst och få fram änglaformen, säger Siv Dahlgren.

Deras samlande på änglar har en regel: inga dubbletter. Leif Johansson har koll. På 61 A4-sidor finns änglarna katalogiserade med ­utseende, pris och köptillfälle.

Fredsängeln har sin bestämda plats.

– Vissa änglar ska jag bara ha. Den som hänger i trappan har vi betalt över 300 kronor för. Det är en fredsängel, och jag tror den är från tiden vid ­andra världskriget, säger Siv Dahlgren.

Leif Johansson har ett mer exakt svar efter att tjuvtittat i pappren. Den köptes på Tradera­ 2012 och kostade 355 kronor.­ Fredsängeln är också den enda av änglarna som har en ­bestämd plats.

Tror ni på änglar?

– Änglar finns väl överallt runt om oss, jag tänker att alla som är hjälpsamma är riktiga änglar, säger Siv Dahlgren.

Förutom änglarna har inte familjen Dahlgren/Johansson så många måsten när det gäller jul.

– Men dopp i grytan måste vi ha. Och dagen före julafton äter vi risgrynsgröt, när skinkan är klar, berättar Leif Johansson.

Kändisängel

Ärkeängeln Gabriel är kanske den mest kända ängeln. Han är en av tre namngivna änglar i bibeln. Inom islam är Gabriel en av de änglar som anses stå närmare gud än övriga änglar.

Änglafakta

En ängel är ett andeväsen med uppgift att tjäna gud.

Änglar finns inom judendom, kristendom och islam.

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmJulJulbilagahögtider