• Sill hör midsommar till. Varför inte göra din egen inläggning och sätta personlig prägel på kalaset? Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Citron. Foto:
  • Gräslök. Foto:
1/

Egen prägel på midsommarsillen

Mat
annons

Ingen midsommar utan sill. Minst en sort krävs på bordet, men ju fler desto festligare. Sätt smak på kalaset med din egen sillinläggning.

Jag är känd i bekantskapskretsen för att vara en sån där tjurig typ som inte gillar midsommar. Jag vägrar hoppa groda, hatar ringlekar och tycker av princip att aftnar är lika med antiklimax. Men en sillbit måste jag ha. Eller tolv.

Befann mig på resa i London en midsommar. Höll idogt fast vid min anti-image. Tills dagen var inne. Då drabbades jag av en akut längtan efter matjessill. Och vek ned mig som en liten fjant. Rantade Londons gator upp och ned i jakt på sill. När jag till slut hittade en liten skandinavisk shop i Fitzrovias tjusiga kvarter blev jag nästan tårögd av lycka. De hade kvar några bortglömda burkar svensk matjessill – på självaste midsommarafton!

Gräslök hittade jag ingen, färskpotatisen var redan gammal och gräddfil är trots allt en väldigt svensk produkt. Men jag fick låna en spis, kokade några potatisar, hackade en rödlök och köpte något slags sour cream. En kall öl till det, rejält med brynt smör och aftonen var i hamn. Tack vare att det låg sill på tallriken. Som smakade som sill ska smaka.

Efter att ha bott utomlands i ett antal år har jag gått igenom alldeles för många varianter på sill som smakar… pyton. Det tycks liksom inte gå att få till den där sköna mixen mellan syra, sälta och sötma om man inte är uppvuxen med den.

Och det är just det där med smaker som är så spännande med sill. Den kan ju i princip smaka hur som helst, bara kombinationen är den rätta. Det är en anledning i sig att lägga in sin egen sill. För det är faktiskt väldigt lätt och ett kul sätt att sätta sin personliga prägel på aftonens baluns. Jag lovordar den enkla 5-minuterssillen, men alla varianter är bra.

Tycker du däremot att hela proceduren verkar på tok för krånglig går det så klart utmärkt att köpa färdig. Men till och med då rekommenderar jag att smaksätta den lite extra. En matsked dijonsenap och extra dill i senapssillen gör underverk. Kör ned mera rom i skärgårdssillen, nyhackad lök i löksillen, en liten hutt i brännvinssillen… Och så vidare. Förstärk det som redan finns.

Sill tål tuffa smaker. Med eller utan dans kring stången.

Att dricka till

Melleruds Utmärkta Pilsner (1253), 13:90 kronor för 33 cl.

Hallands Fläder (7), 145 kronor.

Alkoholfritt: Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils (1901), 11:90 kronor för 33 cl.

Jordgubbssill med ingefära och lime

3-4 portioner, 15 minuter

Det må låta knasigt med jordgubbar och sill. Men den som vågar testa lär bli glatt överraskad! Det funkar förvånansvärt ihop och är liksom midsommar i hundraåttio.

 

1 förpackning hel 5-minuterssill, à 420 g

1 lime

10-15 jordgubbar + extra till dekor

1 dl gräddfil

1 dl majonnäs

2 msk finskuren gräslök + extra till dekor

1 msk riven färsk ingefära

nymalen svartpeppar

salt

 

Låt sillen rinna av och skär filéerna i fina bitar.

Skala limen och hacka fruktköttet fint, försök att inte få med så mycket hinnor. Skär jordgubbarna i mindre bitar (spara några).

Rör samman gräddfil, majonnäs, gräslök, ingefära, limehack och jordgubbar. Mosa de sparade jordgubbarna med handen över bunken och blanda i.

Smaka av med svartpeppar och salt. Rör till sist ned sillbitarna. Klart att servera, men sillen får gärna stå i kylen en stund och samla smak. Garnera med extra gräslök och några jordgubbar.

Ljummen matjessill med ägg och tre sorters lök

4 portioner, 20 minuter

Matjessill blir magiskt gott när den blir lite småvarm. En perfekt rätt att servera på midsommarbordet som komplettering till kalla sillsorter. Välj en matjessill av god kvalitet.

 

2 förpackningar matjessillfiléer, à cirka 200 g

1 rödlök

1 silverlök (alt. gul lök)

1 knippa gräslök

1 rejäl knippa dill

4 nästan hårdkokta ägg

50-75 g kylskåpskallt smör

nymalen svartpeppar

 

Tillbehör:

knäckebröd

vällagrad ost eller kumminost

 

Låt matjessillen rinna av.

Skala och skiva rödlök och silverlök så tunt du kan. Finskär gräslöken och plocka dillen.

Skär sillen i diagonala bitar. Hacka eller skiva äggen.

Varva alltsammans i en ugnsfast form. Hyvla över kallt smör, dra några varv med pepparkvarnen och ställ sedan in i ugnen i 200 grader i 5-8 minuter. Det ska bara precis bli varmt.

Servera genast. Gärna till gott knäckebröd och en vällagrad ost.

Fläderblomssill med pepparrot

3-4 portioner, 1 dygn

Ge din sill en smak av sommar med hjälp av fläder. Har du tur och hittar fläderblommor använder du dem som dekoration. Men citron och rosépeppar blir också snyggt.

 

1 burk inläggningssill, à 420 g

1/2 dl ättikssprit (12%)

1 1/2 dl vatten

1 1/2 dl socker

3/4 dl outspädd fläderblomssaft

1 lagerblad

1 liten bit färsk pepparrot

1 msk citronsaft + 1 citron

1-2 knipplökar

1 msk rosépeppar

eventuellt fläderblommor till dekor

 

Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i fina bitar.

Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Tillsätt fläderblomssaft, lagerblad, pepparrot och citronsaft och låt koka några minuter till. Låt svalna.

Skiva löken och citronen tunt. Varva sill, lök och citron i en väl rengjord glasburk. Smula över rosépeppar. Slå över lagen och sätt på lock. Låt stå i kylen i 1 dygn och samla smak.

Lägg upp sillen på ett fint fat när den ska ätas. Dekorera med fläderblommor om du hittar några, annars lite extra citron och rosépeppar.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMat
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka