Under sommaren 2014 bröt den största skogsbranden i Sverige i modern tid ut. Foto:

Fler åtgärder mot skogsbrand i dag: "Alla har förstått allvaret"

Sörmland
annons

Sommaren 2014 skedde den största skogsbranden i modern tid i Sverige.

Sedan dess har många åtgärder gjorts för att minska risken för att det ska hända igen.

Det var varmt, torrt och blåsigt när branden, som spred sig till ett område lika stort som 25 000 fotbollsplaner, bröt ut.

Utredningen efter branden har varit en långdragen process. Men åklagaren Christer Sammens meddelade tidigare i år att han räknar med att snart kunna väcka åtal mot Stora Enso och en underentreprenör, vars skogsmaskin ska ha orsakat branden när gnistor slog upp under arbetet på ett kalhygge.

Under branden förstördes ekonomiska värden för hundratals miljoner kronor. En person omkom och en person skadades svårt.

Efter den stora skogsbranden har krafttag tagits för att minska risken för att bränder ska uppstå när man arbetar ute i skogen.

Niklas Fogdestam är skogsägarföreningen Mellanskogs virkesområdeschef i Västmanland.

Tillsammans med bland annat forskningsinstitutet Skogforsk och andra aktörer i branschen har de tagit fram en policy.

Det handlar bland annat om larmrutiner, hur man ska planera arbetet i skogen för att undvika brandrisk och vilken utrustning maskiner behöver utrustas med.

— Det som hände är inte något man är van vid i dagens samhälle. Det var som ett krig. Många beslut behövde fattas fort och man hade inte tid att fråga någon, man behövde agera direkt. Det hade också kunnat bli ännu värre, hela städer hotades, säger Niklas Fogdestam.

En viktig punkt i policyn är att en bra brandvakt ska vara med när arbete som riskerar att skapa bränder i skogen utförs.

— Brandvakter är bra och behövs, men i praktiken är det svårt att genomföra eftersom det dels behöver vara personer som kan gå i skog och mark och hålla koncentrationen i många timmar, dels behöver de här personerna vara tillgängliga på oregelbundna tider, säger Niklas Fogdestam.

Enligt policyn ska man också ha risken för bränder i åtanke när man planerar och organiserar arbetet i skogen. Bedömer SMHI att risken för bränder är stor så ska man vidta åtgärder.

— När man väljer avverkningsområde ska man välja det som är mest fuktigt. Genom att köra på natten eller tidigt på morgonen kan man också se gnistor bättre, dessutom är det oftast kallare och fuktigare på tidiga morgnar.

Enligt Niklas Fogdestam har policyn tagits emot väl bland aktörerna i branschen.

— Det har inte varit någon diskussion bland de som arbetar med oss i olika skogsentreprenadföretag. Alla har förstått allvaret, säger han.

Vilka vanliga orsaker finns det till skogsbrand?

— I Sverige kan det blanda annat handla om fimpar och engångsgrillar som lämnats i skogen, och gnistor från tåg som kan sätta igång en brand. Blixtnedslag kan också sätta igång bränder. Riskerna från skogsbruket är relativt små, men det som kan hända är att gnistor uppstår när metall slår mot sten, en markberedare har till exempel stora metalltänder som bryter upp marken.

Hur har det gått för de skogsägare vars skog förstördes av branden i Västmanland?

— De har lidit ekonomisk förlust jämfört med om skogen fått växa. Men de har också fått pengar av staten och från försäkringar. Vi har också hjälpt till att sälja deras virke. Så de har fått inkomster från tre håll vilket såklart hjälpte, men branden var fortfarande en stor förlust för dem, säger Niklas Fogdestam.

Skogsbranden i Västmanland 2014

Branden, som skulle bli den största skogsbranden i Sverige i modern tid, bröt ut den 31 juli 2014.

Ett område lika stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp.

Arbetet med att släcka branden pågick i flera veckor.

Runt 70 byggnader brann upp och en person avled.

Tusentals människor och djur evakuerades under branden.

Källa: Länsstyrelsen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LantbrukSkogsbrukbrand
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka