Johanna Lindberg med sonen Jonah, tre år, framför några av paketen som privatpersoner skänkt. Foto:

"Ge bort jul" ger ett 50-tal barnfamiljer mat till jul

Jul

Johanna och Erik Lindberg har genom sitt ideella arbete "Ge bort jul" samlat in pengar så att närmare 50 barnfamiljer med pengabekymmer i Eskilstuna får julmat på bordet.

Utanför ytterdörren sitter julbelysningen på plats, inne i huset är julgardinerna uppe och ett och annat julpynt skymtas i rummen. Johanna Lindberg har med sin man Erik jobbat ideellt sedan sommaren 2016 med sin idé "Ge bort jul". Det gjorde att 14 barnfamiljer med ekonomiska problem kunde få julmat på bordet förra julen. I år har man fortsatt i samma spår och det har gått över förväntningarna.

I Vingåker: God jul till alla

I Vingåker är alla välkomna att fira jul i Säfstaholms slottspark torsdag den 21 december.

Det bjuds glögg, pepparkakor och julmusik.

Den som vill skänka paket till God jul till alla kontaktar Elin Pettersson på Vingåkers kommun som är arrangör av evenemanget.

— Jämfört med förra året har det gått med raketfart. Vi har fått in någonstans mellan 40 och 50 ansökningar från barnfamiljer som behöver hjälp, och vi kan med glädje berätta att vi kommer att bidra med mat på julbordet till samtliga, konstaterar Johanna med ett stort leende.

Eskilstuna-Kuriren skrev i början av oktober om familjen Lindbergs engagemang "Ge bort jul". Direkt efter publiceringen började bidrag trilla in, bland annat skänkte en bankstiftelse i Eskilstuna 5 000 kronor och flera kyrkor har bidragit med liknande summor.

I Katrineholm: Skänk en klapp

Den som vill skänka en gåva är välkommen att lämna in den på Svenska kyrkans mötesplats Gåvornas reception i gamla Tingshuset på Norr.

Slå gärna in paketet, och märk med innehåll.

Måndag den 18 december blir det paketutdelning på Gåvorna.

— Det är många som vill hjälpa till, belopp på 100 till 200 kronor har skickats via Swish från ett stort antal personer vilket tillsammans ger oss den här möjligheten, förklarar Johanna.

Hon berättar att det fortfarande finns möjlighet att hjälpa fler barnfamiljer som har ont om pengar, fram till lucia kan man ansöka om hjälp. "Ge bort jul" tar gärna emot mer bidrag så att de kan bygga upp ett startkapital till nästa jul. I skrivande stund har man fått in cirka 33 000 kronor.

— Jag tycker själv så väldigt mycket om julen och vill att alla ska få möjligheten att fira jul med mat på bordet, säger Johanna med lågmäld röst samtidigt som hon visar upp en kasse med julklappar som personer skänkt till insamlingen.

"Ge bort jul"

Johanna och Erik räknade ihop ungefär vad julmat för en familj skulle kosta och kom fram till summan 700 kronor.

På Facebook: Sök på "Ge bort jul" så hittar du mer information, ansökningsformulär, bankgironummer och kontaktuppgifter.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaJulJulbilagaVälgörenhet
Relaterat