• Anki och Janne Holmbergs dekorerade hus i Råby-Rekarne är välkomnande och ger en varm julstämning. Foto:
  • Tomte med lykta i handen välkomnar alla gäster. Foto:
  • Berghem heter Anki och Janne Holmbergs villa som ligger i Råby-Rekarne. Foto:
  • Staketet runt poolen, buskar, balkongen och flaggstången – allt går att dekorera med små ledlampor. Foto:
1/

Glittrande hus i juletid

Vi knackar på

Vad är det för ljussken som syns mellan granar och tallar? Jo, det är bara Anki och Janne Holmbergs hus i Råby-Rekarne som fått sin traditionella julkostym av tusentals tindrande lampor.

Vi hinner precis fram innan det blir för mörkt. Villa Berghem ligger en bit in i skogen men går inte att missa, för ingen annan granne har närmelsevis så många ljusslingor på fasaden som Holmbergs hus.

Anki Holmberg började sätta upp ljusslingor för att hon var mörkrädd. Nu gör hon det mest för att det är mysigt. Foto:

"Nu är det jul i vårt hus. Välkomna in i värmen." står det på en skylt vid tomtgränsen. Och visst kommer julkänslor när man ser det varmgula skenet som omger huset som en gloria. Anki har dekorerat högt och lågt: på balkongräcket, på flaggstången som ser ut som en julgran, i träd och buskar, vid entrén – ja nästan överallt.

Vid entrén finns flera tomtar och ljusslingorna hänger som konstgjorda istappar från taket. Foto:

– Jag har ingen direkt plan när jag ska sätta upp lamporna, utan går runt och kollar var det är som mörkast på tomten, berättar Anki.

Inköpen av slingorna började för mer än 30 år sedan när Anki och Janne flyttade in med sina två barn i det då nybyggda huset.

– På den tiden jobbade Janne som långtradarchaufför och var ofta borta hela veckor. Jag var så himla mörkrädd när han inte var hemma och köpte därför några utelampor för att göra tomten ljusare. Sen har antalet ljusslingor växt från år till år. Nu är det mellan 1 500 och 2 000 lampor i slingorna.

Rädslan för mörker är inte enda anledningen till att Anki gillar att pynta huset. Hon är också inspirerad av amerikanarnas sätt att göra sin hus överdådigt julfina.

– Vi är lite tokiga i allt som har med USA att göra. Vi har haft flera amerikanare och förut åkte vi på bilträffar, bland annat till Rättvik, där folk från hela världen träffas. Jag har alltid haft en dröm om att någon gång få åka till Amerika.

Numera är alla ljuskällor utbytta till led vilket minskar elkostnaden en hel del mot om man jämför med vanliga koltrådslampor.

– I början var man ju tvungen att kolla elräkningen så det inte blev för dyrt, men med ledlampor är det stor skillnad. Lamporna har dessutom ljusrelä och tänds alltså inte förrän det börjar skymma.

Varje år blir det någon ny slinga, tomte eller pryl, trots att Janne sagt att "Nu får det väl ändå räcka".

Tomtar kan tydligen också ha en hund, inte bara renar! Foto:

– Jag tycker det är mysigt med alla lamporna och jag gillar när det blir julstämning. För mig är julen lika med gemenskap. Det viktigast att vi hinner umgås med barn och barnbarn och inte stressar. När det är jul ska man lägga allt annat åt sidan och bara ha det lugnt och skönt.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBostadJulVi knackar på
Relaterat