• Visst går det att klippa gräslök på klassiskt maner, men smaken kommer faktiskt fram bättre om man skär den fint med en riktigt vass kniv i stället. Foto:
  • Gräslök är en underskattad trotjänare i köket. Foto:
  • Visst går det att klippa gräslök på klassiskt maner, men smaken kommer faktiskt fram bättre om man skär den fint med en riktigt vass kniv i stället. Foto:
  • Gräslök med blomma. Foto:
  • Foto:
  • Grymt gott gräslökssmör passar finfint till varma ostscones. Foto:
  • Gräsligt goda gräslöksplättar serveras med en klick gräddfil och röd stenbitsrom. Foto:
  • Siksnittar med gräslökskräm är en god liten aptitretare eller förrätt. Foto:
1/

Gräset med den milda löksmaken

Mat

Vad vore väl livet utan gräslök? Färgfattigt, smaklöst och stentrist. Gräslöken är en grovt underskattad vän i köket.

När inget annat hjälper – tillsätt gräslök.

Gräslök har den där perfekt balanserade milda löksmaken som varken sticker i näsan eller riskerar att bli alltför dominant. Den piggar upp med sina gräsiga toner och sitt pikanta personliga lilla lagomsting.

Vi tänker sällan på hur mångsidig och användbar gräslöken faktiskt är. Som de mest pålitliga vännerna – de där som bara finns där utan att göra något större väsen av sig, men som aldrig sviker när du behöver dem som mest. Vi behöver gräslök i våra liv.

De runda ihåliga stråna är egentligen gräslökstuvans blad. Och de enastående vackra ljuslila blommorna är inte bara ätbara, de smakar dessutom oerhört gott och har en förmåga att dekorera den mest oansenliga macka till rena konstverket.

Gräslök växer vilt i många delar av Sverige, men är också enkel att odla själv – även om säsongen nu lider mot sitt slut. Det finns många olika sorter att välja på, varav somliga funkar att odla på fönsterbrädan inomhus. Så här års kan du också fröså gräslök i grönsakslandet inför nästa vår.

Personligen sörjer jag mest att gräslök inte finns att köpa i midsommarbastanta knippen året runt. Något som torde vara en mänsklig rättighet i vårt gräslöksälskande land. Jag är alls ingen vän av konceptet taniga örter i liten plastkruka. De smakar mindre och känns minst sagt som ett superonödigt slöseri med resurser. Men just i gräslökens fall brukar det löna sig att plantera om resterna i en större kruka efter användningen.

Gräslök är godast färsk, men går både att torka och frysa, vilket kan vara en praktisk lösning, även om man förlorar en hel del av den peppriga aromen på kuppen.

Som barn blev en annan ofta satt på att klippa gräslök i en mugg. Men under årens lopp har jag konstaterat att stråna smakar betydligt mer om man i stället skär dem riktigt fint med en vass kniv.

Så behandla din gräslök med respekt, en vass kniv och generösa doser uppskattning.

Gräslöksplättar med stenbitsrom

Till 4 portioner, 25 minuter

Läckra små godingar att servera som förrätt eller lättare middag.

 

1 kruka gräslök, finskuren

3 ägg

250 g keso

1/2 dl vetemjöl

50 g smält smör + till stekning

1/2 tsk salt

cirka 1 dl crème fraiche eller gräddfil

80 g röd stenbitsrom

nymalen svartpeppar

 

Kör ägg, keso, mjöl, smält smör och salt i en matberedare. Häll över i en bunke och tillsätt nästan all gräslök, men spara lite till garnering. Smeten ska vara trögflytande, men ändå gå att hälla upp i pannan. Tillsätt lite vatten om den verkar för tjock.

Hetta upp en plättlagg med lite smör på medelvärme och fördela smeten. Stek tills plättarna börjar stelna, cirka 3 minuter, och vänd. Stek ytterligare cirka 2 minuter.

Upprepa tills smeten tar slut.

Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil, stenbitsrom och extra gräslök. Peppra ordentligt.

En kall öl till passar finemang.

 Tips! Byt ut stenbitsrom mot tångkaviar för vegovariant.

Foto:

Att dricka till

Bistro Lager (1268), 13:90 kronor.

Alkoholfritt: Clausthaler Unfiltered (1976), 11:90 kronor.

Siksnittar med gräslökskräm

Till 4 portioner, 15 minuter

Väldigt enkel och god munsbit där gräslöken verkligen kommer till sin rätt. Siken kan bytas ut mot annan rökt fisk, till exempel varmrökt lax eller rökta makrillfiléer.

 

1/2 dl finskuren gräslök + extra

1/2 dl yoghurt av grekisk typ

1/2 dl majonnäs

1/2 citron, skal + lite saft

cirka 2 tsk riven pepparrot på tub

salt

nymalen peppar

cirka 250 g rökt sik

knäckebröd eller grovt bröd

5 rädisor, tunt skivade

 

Blanda gräslök, yoghurt och majonnäs. Riv ned citronskal, lite saft och pepparrot. Smaka av med salt och peppar och eventuellt extra citron och/eller pepparrot.

Rensa fisken från skinn och ben och plocka ut så fina bitar du kan.

Fördela en klick gräslökskräm på varje brödbit. Toppa med rädisskivor och sikbitar. Garnera med extra gräslök och dra ett varv med pepparkvarnen över.

Siksnittar med gräslökskräm är en god liten aptitretare eller förrätt. Foto:

Varma ostscones med gräslökssmör

Till cirka 12 stycken, 30 minuter

Det här smöret är fullständigt delikat och oerhört praktiskt att förvara i kylen. Det passar även till kokta grönsaker, bakad potatis, fisk eller som aromsmör på en stekt biff.

 

Smör:

cirka 1 kruka gräslök, grovskuren

75 g smör, rumstempererat

1 tsk flingsalt

1/2 citron

 

Scones:

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

75 g smör

75 g riven stark ost, t ex västerbotten

1 1/2 dl mjölk eller filmjölk

 

Mixa gräslök, smör och salt. Tillsätt rivet citronskal och lite saft. Smaka av. Klicka ut smöret på plastfolie och rulla till en korv, snurra ihop ändarna och förvara smöret i kylen.

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smöret och blanda med fingrarna tills du får en smulig massa, ungefär som grov sand. Blanda i osten. Tillsätt mjölk eller filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.

Platta ut degen på mjölat bakbord eller bakplåtspapper, cirka 2 centimeter tjock. Tryck ut små rundlar med ett utsticksmått eller ett glas. Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och pensla gärna med lite extra mjölk.

Grädda i 200 grader i 12–15 minuter eller tills de fått fin färg.

Servera smöret till varma ostscones.

Grymt gott gräslökssmör passar finfint till varma ostscones. Foto:

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMat
Relaterat

Mest delat denna vecka