• Julia Pfisterer pa° restaurang Der Pschorr i Mu¨nchen. Foto:
 • Restaurang och bryggeri Der Pschorr i Mu¨nchen. Foto:
 • Från München är det nära till Alperna. Foto:
 • Det anrika ölhuset Hofbräuhaus ligger centralt i Mu¨nchen. Foto:
 • Pretzels och weisswurst – klassisk frukost på Gaststa¨tte Grossmarkthalle i Mu¨nchen. Foto:
 • Arla morgonstund på Gaststa¨tte Grossmarkthalle i Mu¨nchen. Foto:
 • Weisswurst med pretzel pa° Gaststa¨tte Grossmarkthalle i Mu¨nchen. Foto:
 • Der Pschorr i Mu¨nchen har eget bryggeri i källaren. Foto:
 • Matmarknaden Viktualienmarkt i Mu¨nchen är ett måste för matintresserade. Foto:
 • Kött, surkål och spätzle – några av de bayerska specialiteterna på Der Pschorr i Mu¨nchen. Foto:
 • Det anrika ölhuset Hofbräuhaus ligger centralt i Mu¨nchen. Foto:
 • Richelbra¨u är Mu¨nchens minsta bryggeri. Foto:
 • Günther Baumann, en av drivkrafterna bakom Richelbräu. Foto:
 • I Mu¨nchen finns numera flera små hantverksbryggerier. Foto:
 • Det moderna konstmuseet Museum Brandhorst har bland annat runt hundra verk av Andy Warhol. Foto:
 • Englisher Garten har flera ölställen att släcka törsten på. Foto:
 • Detta är en tittbild. Grafik till texten laddas ned via ftp-adressen: ftp://ftp8.tt.se Användarnamn: specialgrafik Lösenord: zvs32zPp Grafiken heter 34Munchen
1/

Guide till Oktoberfestens ölträdgårdar

TT
annons

Det bubblar i världens ölhuvudstad. I skuggan av Oktoberfesten och de stora bryggerierna i München sprider sig trenden med hantverksöl. För den som inte lockas av de stora ölträdgårdarna finns små bryggerier med undangömda innergårdar.

Tidig morgon i München. På det traditionella värdshuset Gaststätte Grossmarkthalle har en servitris i dirndl, den traditionella bayerska folkdräkten, just serverat två män varsin skummande ölsejdel. Jag ser mig omkring och inser att vi är de enda som har beställt kaffe i stället för öl till vår frukost, bestående av den traditionella kokta kalvkorven weisswurst, pretzels och söt senap.

Att frukostkorven sköljs ned med öl verkar vara kutym i världens ölhuvudstad. Här ligger sex av Tysklands största bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och Spaten-Franziskaner. Det kända och anrika ölhuset Hofbräuhaus lockar tusentals turister varje dag. Under Oktoberfesten, som är den stora begivenheten varje år, är det snarare hundratusentals.

München har dock inte legat i framkant när det gäller trenden med mikrobryggerier. Men de senaste åren har det börjat jäsa även utanför de stora ölhusen. I skuggan av de stora jättarna och stadens många biergarten finns flera mindre bryggerier värda ett besök. Som klosterbryggeriet Andechs fyra mil utanför staden eller flygplatsbryggeriet Airbräu, som lär vara det enda i sitt slag i världen.

Även i de centrala dalarna av staden finns numera småskaliga bryggerier med mer kreativa ölsorter. Två exempel är hippa Crew Republic, som har inspirerats av den amerikanska mikrobryggerikulturen, eller Giesinger Bräu, som bland annat gör en opastöriserad och ofiltrerad veteöl, Märzen.

– En förklaring till att München inte har haft en särskilt lång tradition av hantverksöl är att det är dyrt att bo här och att det är svårt att hitta lokaler för den här typen av verksamhet, säger Günther Baumann, en av drivkrafterna bakom Richelbräu, ett av stadens minsta ölhus.

Den ligger i stadsdelen Neuhausen i västra München och drivs som en hobbyverksamhet av ett gäng entusiaster. Eftersom det rör sig om en fritidsverksamhet har Richelbräu inte tillåtelse att sälja sin öl, bara ta emot frivilliga donationer. Det lilla bryggeriet ligger i en källare i ett bostadshus från 1904. Här finns ett par rustika träbord, en vedspis och väggar fyllda av gammal ölreklam och blekta fotografier. Produktionen är begränsad: medlemmarna gör runt 100 liter öl per år.

– Vi vill hålla det småskaligt. För oss är det här främst en mötes- och kulturplats. Vi har en liten filmsalong och arrangerar musikkvällar – öl är bara en av flera kulturformer som vi ägnar oss åt, säger Günther.

Günther låter mig smaka på ett av Richelbräus senaste experiment: Emmer, gjord på den uråldiga vetesorten med samma namn.

– Vi gillar att experimentera och har testat att brygga öl på det mesta: kaffe, majs och banan, till exempel. Alla har inte blivit lika lyckade, säger han.

I Bayern är inget ölhus komplett utan en egen biergarten. Därför har förstås även Richelbräu en egen uteservering på den lilla innergården. Det är ett utmärkt ställe att prova öl på, långt från stojet på de mer turisttäta ölträdgårdarna.

Och skulle du föredra kaffe framför öl behöver du inte känna dig ensam här.

– Jag försöker hålla formen, så jag dricker bara öl efter klockan 18, säger Günther.

Sex tips för ölsugna

1. Gaststätte Grossmarkthalle

Här serveras Münchens bästa weisswurst, en traditionell kokt kalvkorv. Enligt traditionen ska den ätas innan lunch. Hit går många arbetare från området för att beställa en klassisk bayersk frukost. Öppet från klockan 7 måndag-lördag.

www.gaststätte-grossmarkthalle.de

2. Der Pschorr

Stor ölhall och restaurang inrymd i den före detta köttmarknaden vid Viktualienmarkt. Här serveras tafelspitz, wienerschnitzel, leberknödel, käsespätzle och annan husmanskost i grovarbetarportioner. Husets öl, Edelhell, bryggs i källaren och tappas från traditionella ekfat.

3. Airbräu

I München behöver du inte lämna flygplatsen för att svinga en bägare i en klassisk ölträdgård. Här finns nämligen Airbräu, ett flygplatsbryggeri med en biergarten med plats för 600 gäster, vilket gör det till Europas största biergarten under tak.

Terminal 3, München Airport

4. Tap House

Ölmecka med 400 olika sorters öl, varav 40 på kran och matchande mat. Tap House har även en egen app där både noviser och konnässörer kan få hjälp att hitta nya favoritsorter.

Rosenheimer Strasse 108

www.tap-house.de

5. Richelbräu

Ett av stadens minsta bryggerier ligger lite avsides i stadsdelen Neuhausen, men är värt ett besök för den som vill uppleva något annat än de stora öljättarna. Richelbräu har vanligtvis öppet på lördagar, men det kan vara klokt att ringa innan besöket.

Richelstrasse 26

6. Augustiner-Keller

En över 200 år gammal biergarten med plats för 5 000 personer. Under de höga kastanjeträden serveras Augustineröl och traditionell, bayersk husmanskost. Ett bra val även vid dåligt väder eftersom det inomhus finns stora källarvalv.

Arnulfstrasse 52

München

Resa hit

Direktflyg från Stockholm med SAS, Norwegian eller Lufthansa. SAS och Lufthansa flyger även direkt från Köpenhamn. Från Göteborg flyger Lufthansa direkt.

Oktoberfest

Årets fest arrangeras 16 september-3 oktober och är den 184:e i ordningen.

www.oktoberfest.de

Se och göra

Viktualienmarkt

Münchens över 200-åriga matmarknad är ett måste för matintresserade. Här säljs traktens bästa kött, ost och grönsaker. Den som vill köpa med sig färdkost rekommenderas att besöka exempelvis den ekologiska bagaren Hofpfisterei, ostbutiken Tölzer Kasladen eller fiskhaket Fischhäusl.

Öppet: mån-fre 9-18.30, lör 8-18.

Englisher Garten

Münchens gröna lunga och en av världens största stadsparker. Den är större än Central Park och rymmer fina promenadvägar, japanskt tehus, tyska ölträdgårdar och en artificiell ström för surfare.

Museer

Münchenborna är stolta över sina museer: Deutsches Museum, det största teknisk- och naturvetenskapliga museet i världen, och konstmuseerna Pinakotheken och Museum Brandhorst är bara några exempel. Givetvis finns här också ett museum för den som vill grotta ned sig i öl- och oktoberfesthistoria.

Hiking

München är en perfekt utgångspunkt för vandringar i Alperna. En populär dagsutflykt är det 1 731 meter höga berget Herzogstand, eller Hausberg som lokalborna kallar det, en dryg timme söder om staden. För den som inte orkar ta sig upp eller ned för egen maskin finns en kabinbana.

Bo

Flushing Meadows

Designhotell med individuellt designade rum i hippa Glockenbachviertel. Högst upp ligger en populär cocktailbar och längst ned en smoothiebar.

flushingmeadowshotel.com

Louis Hotel

Chict designhotell med bra läge intill matmarknaden Viktualienmarkt.

Maritim Hotel München

Enkelt mellanklasshotell nära tågstationen. Riklig frukostbuffé.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureResor
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka