• Karin Eklund dubbeljobbar. Foto:
  • Här ser vi en "Adho Mukha Svanasana". Foto:
  • Hjälper barn – både i bok och i verkligheten. Foto:
  • "Natarajasana" kallas den här positionen. Foto:
  • Nyligen utgiven. Foto:
1/

Hon vill få unga att yoga med ny bok

Eskilstuna/Cambridge
annons

Karin Eklund jobbar som illustratör och yogalärare.

Varför inte slå ihop yrkena?

Det har hon nu gjort – och första boken är här.

— Jag vill få barnen att känna glädje och energi, säger hon.

Karin Eklund växte upp i Eskilstuna, men flyttade till England år 2000. Där bor hon nu i Cambridge tillsammans med sin engelska man och två barn.

På dagarna arbetar hon som yogalärare och illustratör. En vanlig vecka undervisar hon upp till tio yogaklasser på olika center runt om i Cambridge.

När hon flyttade till den engelska universitetsstaden bestämde hon sig för att läsa en mastersutbildning i barnboksillustration (MA Children's Book Illustration).

— Som slutprojekt på kursen 2012 gjorde jag en bok om yoga. Sedan när jag tog min examen fick jag andra illustrationsjobb direkt. Då kom jag aldrig till skott med att visa upp boken för något förlag. I stället designade jag en poster som jag sålt online i fem år nu. Planschen har blivit populär och finns, vad jag vet, på skolor, sjukhus och i sovrum. Men i år bestämde jag mig till slut för att skriva boken och få den utgiven. And here we are, säger hon.

Just precis. Nu är vi här. Boken heter "Kids Yoga" och är nu ute på marknaden.

— Det är en bilderbok med traditionella yogapositioner illustrerade på ett roligt och kreativt sätt. Många barn tycker om att upptäcka olika yogapositioner inspirerade av djur och natur och jag har försökt göra varje bild så livlig som möjligt.

Varför har du gett ut den här boken?

— Jag har tidigare illustrerat andra författares böcker, vilket är himla kul. Men när jag kom på tanken att göra en yogabok för barn vävdes mina två största intressen, yoga och illustration, ihop. Det finns andra yogaböcker för barn, men jag tycker ofta att det är för mycket text. Jag ser min bok som en bilderbok som kan bläddras i om och om igen.

Hur lång tid har det tagit?

— Det beror lite på hur man tänker. Jag gjorde alla bilder 2012 när jag gick min utbildning och sedan har bilderna legat och väntat på mig, på att jag faktiskt ska skriva och designa hela boken. Det gjorde jag under en intensiv månad i våras. Sedan kändes det som fyra långa månader att vänta på att förlaget skulle få boken färdig.

Vad vill du uppnå med den?

— Jag hoppas att den ska få barn att bli intresserade av yoga – att de ska ha kul med bilderna, känna glädje och energi när de testar på olika yogapositioner.

Har du planer på fler böcker?

— Ja, jag har börjat skissa lite på nästa bok. Dock är jag inte riktigt säker på vad det blir. Men det blir säkert något yogarelaterat.

Längtar efter sill och potatis

Namn: Karin Eklund.

Ålder: 42.

Yrke: Yogalärare och barnboksillustratör.

Bor: Cambridge, England.

Familj: Man och två barn. Mamma och pappa i Eskilstuna. Syster med familj i Malmö.

Intressen: Måla, teckna, yoga, läsa, hälsa och resor.

Tittar på tv: Just nu Game of Thrones.

Favoritsida på nätet: Skillshare, en sida där man lär sig nya tekniker inom design.

Favoritmat: När jag kommer hem till Sverige ser jag alltid fram emot sill, potatis och en massa kräftor. Annars är min absoluta favoritmat krabbor och musslor fiskade och tillagade direkt i hamnen i Oban, Skottland.

Favoritdryck: En fluffig kaffe innan jag börjar jobba.

Det gör mig lycklig: Att vara vid havet, att rita med mina barn, när yogan hjälper mina elever, fika med kompisar och resor med familjen.

Det gör mig irriterad: Usch, en massa saker. Men jag försöker lägga min energi på saker jag kan göra något åt.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBarnGymLitteraturTräningbarn och familj
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka