Ingen kommer undan julmusiken

JUL

Så här års är det lätt att tröttna på den säsongsbetonade muzak som präglar handel och marknader långt innan själva högtiden inträder och den hett upphaussade julefriden förväntas sänka sig över ett lyckligt Sverige med granskog inbäddad i mjuk snö och gråa hustomtar smygande kring de faluröda stugorna.

Men det finns hopp. Det finns julmusik av god kvalitet som sticker ut och inte tjatas sönder som bakgrund till allsköns kommers. Det är något jag kan intyga som mångårig samlare av all sorts julmusik. Låt mig bidra med några tips från åren som gått.

Här i Sverige har vi vokalgruppen The Real Group som med sin skiva The world for Christmas bjuder på milt och vackert örongodis för en utmattad själ.

Föredrar man den seriösa och klassiska musiken så har mezzosopranen Annsofie Von Otter tillsammans med pianisten Bengt Forsberg spelat in den högklassiga skivan Noël.

Lite mer uppsluppet är det hos Weeping Willows som låtit sig inspireras av Bing Crosby, rat pack och amerikansk tradition på sin skiva Christmas time has come.

En riktig gammal goding är Glitter Glögg och Rock´n´roll från slutet på 70-talet där den dåvarande svenska popeliten samlade ihop sig för en julskiva med stor variation.

Vill man ha skruva upp tempot rejält så ska man satsa på Lars Vegas Trio som tar sig an julen med galen humor och mycket hjärta med det nu 25-åriga, men ständigt aktuella, albumet Lars christmas.

Utanför Sveriges gränser går skivpressarna på högvarv inför varje jul, i synnerhet på andra sidan Atlanten där mycket handlar om återanvändning av gammal skåpmat i ny förpackning. Men bortom dessa samlingsskivor finns ändå en del guldkorn.

The Blind Boys of Alabama bjöd in en rad gästsångare till sin bluestyngda och bjällerbefriade gospel i albumet Go tell it on the mountain.

En sångerska i samma anda är Aretha Franklin som på ålderns höst spelade in sin första renodlade julskiva för några år sedan – en modern klassiker med namnet This christmas.

Missa inte heller Sting, popartisten som samlade sina musiker kring en vinterbrasa i Toscana för att fånga den intima stämningen på högklassiga albumet If on a winter's night.

Lika ljuvligt klingar sopranen Sarah Brightmans traditionella tolkningar och populärversioner av julens klassiker på A winter symphony.

Glättigare stämning finns hos rock´n´rollgurun Brian Setzer som blandar 50-talsrock, storband och smittande spelglädje på plattan Dig that crazy Christmas.

Därifrån blir inte heller steget långt till förgångaren och skönt loje entertainern Dean Martin, utgiven på skiva i många varianter men jag rekommenderar den digitalt bearbetade utgåvan Christmas with Dino.

Till sist två stillsamma elektroniska skivor som bryter mönster och är ren balsam för själen. Irländska Enyas drömska ljudbilder i And winter came samt Ralph Lundstens änglalika toner i sin Nordisk natursymfoni Nr 3 – En midvintersaga.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

JulMusik
Relaterat