• Susanne Carlsson Ström, Sara Carlsson och Mariana Ljunggren lagar sina favoriter till jul. Tillsammans har de cateringföretaget Mums vegansk mat.
  • Sallad med karamelliserad apelsin, pekannötter och fikon Foto:
  • Mjuk pepparkaka Foto:
  • Inlagd senapsaubergine Foto:
  • Foto:
  • Oumph med julkryddig marinad Foto:
  • Mumsig Jansson Foto:
1/

Julbord med egen touch

JUL

Hemma hos Susanne Carlsson Ström är julbordet veganskt. Tillsammans med kollegorna Sara Carlsson och Mariana Ljunggren har hon ett cateringföretag. Här delar de med sig några av sina recept.

Numera är alla tre inkörda på vegansk matlagning, alltså inga animaliska inslag, och utbudet av varor. Det de behöver finns i alla livsmedelsaffärer.

— Jag tycker att nuförtiden finns det allt som man kan önska sig. För tio år sedan var det massor av saker man saknade, säger Sara Carlsson.

Hon älskar julbord, och har som princip att vänta till julafton, berättar hon. Så var det inte innan hon blev vegan, då tyckte hon inte om julmaten.

Mariana Ljunggren bjuder på Jansson utan ansjovis.

— Den här blir väldigt krämig. Den brukar faktiskt vara en favorit hos mina barn. De gillar inte ansjovis, men den här tycker de om, säger hon.

Kapris ger sting, alternativt kalamataoliver eller soltorkade tomater.

Vackert framdukat, med granris och levande ljus som dekoration, står också en skål med en inläggning av aubergine smaksatt med tångkaviar och dill. För den står Sara Carlsson. Hon har också bakat en hög och fin mjuk pepparkaka.

Något som ser ut som kött är "en oumph", förklarar Susanne Carlsson Ström, en produkt som är gjord på sojabönor och som har namn efter tillverkaren. Den har fått smak av en julkryddig marinad.

Som en stjärna på julbordet finns en sallad med karamelliserad apelsin, pekannötter och fikon. De röda kärnorna från granatäpple gnistrar som ädelstenar.

Här får du några av recepten. Fler recept på kkuriren.se

Recept

Mumsig Jansson

8 portioner till julbordet

1 kg mjölig potatis

2 gula lökar

2 msk, välj mellan kapris, kalamataoliver eller soltorkade tomater

5 dl grädde, t ex havregrädde

2 dl grönsaksbuljong

2 msk hackad dill

1-2 kryddnejlikor stötta i mortel

0,5 dl ströbröd

25 g bordsmargarin, t ex mjölkfritt

salt, vitpeppar och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i fina strimlor. Skiva lökarna tunt och stek mjuka i lite rapsolja. Löken ska bli lätt genomskinlig. Rör ner den hackade kaprisen, oliver eller tomater, krydda med nejlika och dill. Lägg lager av potatis och lök och kaprishack i en smord gratängform. Salta och peppra generöst mellan varven. Blanda ihop grädde och buljong och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på mjölkfritt margarin. Gratinera i ugnen i 40-50 minuter.

Sallad med karamelliserad apelsin, pekannötter och fikon

8 fikon, 4 apelsiner, 1 dl strösocker, 1 citron (saften), 2 msk olivolja, salt, svartpeppar, 3 dl rucolasallad, 1 granatäpple

Halvera fikonen. Strö ut 1/2 dl strösocker i en stekpanna på medelhög värme. När sockret har smält och börjar bli brunt lägger du ner fikonen med snittytan neråt, samt pekannötterna. Stek 1 minut på var sida. Om pannan blir torr kan du tillsätta 1 msk vatten.

Lägg över på en tallrik. Strö ut resten av sockret och låt även det karamelliseras. Skala apelsinerna och dela dem i tjocka skivor. Stek i sockret, 1 minut på varje sida. Lägg över på tallriken med fikonen. Ta stekpannan från plattan och pressa ner citronsaften. Häll även på olivoljan, salt och svartpeppar, och rör om.

Sprid ut ruccolasalladen på ett serveringsfat. Toppa med fikon, pekannötter och apelsinskivorna. Ringla över dressingen. Strö granatäpplekärnor över salladen.

Mjuk pepparkaka

150 g mjölkfritt margarin

3 ½ dl vetemjöl

2 ½ dl strösocker

2 tsk mald kanel

2 tsk mald ingefära

½ tsk malda nejlikor

1 tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

1 krm salt

2 dl naturell sojayoghurt

Smörj och bröa formen. Smält margarinet och låt det svalna.

Blanda vetemjöl, socker, kanel, ingefära, nejlika, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.

Häll ner sojayoghurt och smält margarin. Blanda smeten snabbt och häll över i formen.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 40-50 min. Testa med en provsticka som ska komma ut ren.

Låt svalna innan kakan vänds upp.

Veganska Julfärsbullar

300 g vegofärs

0,5 dl havregryn

1 dl kall kokt mosad potatis

2-2,5 msk potatismjöl

2 dl havregrädde

1/2 – 1 dl grönsaksbuljong

1 gul lök

1 msk kinesisk soja

5-7 kryddpepparkorn och 2-3 kryddnejlikor mortlade

1 krm riven muskot

1 msk dijonsenap

mjölkfritt margarin och olivolja att steka i

salt och svartpeppar

Hacka löken fint och stek mjuk i margarin. Ha i färsen och kryddorna, låt steka med i några minuter så att den får lite färg.

Blanda 1 dl havregrädde, soja i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och späd med lite buljong om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut tar du stekpannan åt sidan.

Blanda havregryn, kokt potatismos, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 1-2 min. Ha därefter ner färsen i havregrynen, potatisen tillsammans med dijonsenapen, och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar och om det behövs lite mer buljong.

Bullarna kommer att få nästan samma smak som färsen, så nu kan du ändra om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer havregryn. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den smular. Teststek en färsbulle för att justera mängden potatismjöl om du upplever att de är för mjuka. De ska hålla ihop och inte tappa formen i pannan men utan att bli för sega.

Rulla bullar i ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-8 minuter i mycket margarin och olivolja och låt dem därefter stå 5-10 minuter till på låg värme.

Oumph med julkryddig marinad

500 g okryddad oumph eller andra sojabitar

Marinad: 1/2 dl rapsolja, 1 dl ketchup, 1/2 dl ljus sirap, 1 msk tomatpuré, 1/2 msk sojasås, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk mald ingefära, 1/2 tsk mald kryddnejlika, 1 tsk dijonsenap

Lägg ner oumphen i en plastpåse. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Häll ner hälften av marinaden i plastpåsen och blanda väl. Låt marinera i minst 30 minuter.

Stek nu den marinerade oumphen tills den får fin stekyta och färg. När det är klart vänder du ner resten av marinaden. Mums!

Inlagd aubergine med skärgårdssmak

4 portioner

1 aubergine

2 dl vegansk creme fraiche på havre

1 dl havregrädde

2 msk röd tångkaviar

2 msk svart tångkaviar

1 dl hackad färsk dill

1 msk färskpressad citron

1 tsk örtsalt

Dela auberginen i lagom stora bitar (ca 3x2 cm). Förväll bitarna i saltat vatten i ca 5-10 min. Känn efter så att inte bitarna blir för mjuka.

Blanda alla övriga ingredienser i en skål och tillsätt auberginebitarna när de svalnat.

Inlagd senapsaubergine

1 dl senap

1 dl skånsk senap

1 1/2 dl råsocker

2 tsk vitvinsvinäger

1 dl olja

1 dl hackad färsk dill

1 dl hackad purjolök

2 dl förvälld aubergine

Blanda socker, senap och vinäger i en skål och droppa därefter i oljan och fortsätt under tiden att röra om. Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna.

Smaka av med salt och peppar.

Läs mer om dessa ämnen

ämne/matSörmlandJulJulbilaga