• I receptet som Ida Karlsson Hjorth bjuder på ingår flera kryddor som doftar jul och samtidigt framhäver saffranet. Vill man ha riktigt skoj när man bakar finns det även en hel del kreativt att göra med de traditionella saffransbullarna, berättar hon. Foto:
  • Det blir inte någon riktigt jul utan den traditionella lussebullen. Foto:
  • Ida Karlsson Hjorth penslar de färdiggräddade bullarna med sockerlag, som ger dem en extra fin lyster. Foto:
1/

"Hela Sverige bakar"-Ida avslöjar sitt recept på lussekatter

JUL

Ta vara på julglädjen och låt dig hänryckas av lussekattens möjligheter. För Ida Karlsson Hjorth, känd från "Hela Sverige bakar", är det viktigt att inte låta sig stressas av alla godsaker som ska fylla julbordet utan låta förberedelserna vara lustfyllda.

Julskinka, sillinläggningar, köttbullar och en miljon andra saker ska fixas – och helst ska allt bli perfekt. Det är inte så konstigt att julefriden kan kännas ganska avlägsen.

– Jag tycker att det är viktigt med julglädje, så i stället för att stressa tycker jag att man ska välja ut en maträtt eller ett bakverk att lägga sin energi på. Och tycker du om lussekatter, så nörda in rejält på kusarna och ha skoj. Resten kan fixas med lägre ambitioner.

För Ida Karlsson Hjorth är kusarna ett måste. Det blir helt enkelt inte någon riktig jul utan de gula saffransbullarna. Och det är lätt ha kul tillsammans med lussekatterna. Är man kreativ går det att hitta på en hel del, berättar hon.

– Ett tips är att stoppa i bitar av vit choklad. Eller varför inte fritera dem? Det finns massor av roliga experiment.

Kreativa saffransbullar i alla ära, men på julen måste det även finns lussekatter som är mer traditionellt juliga, tycker hon. Och det är just ett mer traditionellt recept hon bjuder Julbilagans läsare på.

Ida Karlsson har nördat in på lussekatter. Foto:

Ett tips är att stoppa i bitar av vit choklad. Eller varför inte fritera dem?

Blir bullarna inte som du har tänkt dig, så gråt inte över det. Gnestabon Ida Karlsson Hjorth har med sig minst en viktig levnadsvisdom från sin medverkan i TV-programmet "Hela Sverige bakar" 2016.

– Har man gjort sitt bästa ska man vara nöjd med det, säger hon.

Fotnot: nörda = från ordet nörd (person som har ett stort special­intresse och som där­för kan verka ngt enkel­spårig, saol)

Idas extra juliga lussekatter

Innehåller flera kryddor som doftar jul och som dessutom framhäver saffranet. Det blir 26-37 lussekatter.

Alla ingredienser skall vara rumstempererade.

Vill du ha russin i, ta då 0,5 dl russin och häll kokande vatten över dem och låt dra någon timme alt låt dem dra i konjak eller rom i några dagar.

Detta är för att de inte ska bli torra och brännas vid.

900g vetemjöl special

200g socker

50g jäst

1 ägg

500g fet mjölk (minst 3%)

0,5 tsk kardemummakärnor

0,5 krm nejlika

1 tsk vaniljsocker

1g saffran (mortla med de andra kryddorna och häll 1 msk kokande vatten på, alt gör saffransinläggning i förtid)

Lägg ovanstående ingredienser i assistent (eller bunke dubbla då ”knådningstiden”)

Kör degen i ca 5-7 min och tillsätt sedan:

150g smör

5g salt

Kör ytterligare 5-7 min

Låt nu degen vila minst 20 minuter upptill en 45 min.

Hellre jäsa kortare tid första jäsning och längre andra.

Ta upp degen på oljat bord med oljade händer, använd en neutral olja typ matolja.

Jag väger mina; stora 70g och mindre 50g

Men så petnoga måste man inte vara. Gräddningen blir dock jämnare.

Rulla varje degbit till en spänd boll och låt vila ett par minuter.

Forma sen kusar, prästens hår, vagnar, katter och vad du känner för.

Låt jäsa 45-60 min.

Sätt ugnen på 250 grader och koka sockerlag till pensling.

100g socker

100g vatten

Låt koka upp och bubbla nån minut, ställ åt sidan.

Tryck ner russin i lussekatterna precis innan de går in i ugn.

Grädda saffransbullarna i 5-7 min mitt i ugnen och pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen.

Läs mer om dessa ämnen

ämne/matBakaBakverkJulJulbilagamat och dryck