• Russin. Foto:
  • Aprikos. Foto:
  • I stället för julskinka? Gör små nätta rullar med persiljeost, chili och torkade aprikoser. Foto:
  • Lax hör julbordet till, men vi måste ju inte servera en hel filé. De här små stubbarna får smak av lax och pepparrot. Foto:
  • Silltapas är världens smartaste smårätt och passar perfekt på julbuffén. Foto:
  • Här har lammfärsrullarna fått smak av julkryddor, feta och mynta. Foto:
1/

Jultapas är det nya tomteröda

Mat

Egentligen är julbord den optimala plockmaten. Alltså borde tapas ha en självklar plats bredvid skinkan. Dra ned på stressen och satsa på ett gäng enkla smårätter i stället.

Ett av de största problemen med julmat är att vi ofta lagar alldeles, alldeles för mycket. För många rätter och på tok för stora mängder av varje. Många gånger slutar det med att vi sitter och tvingar i oss rester i veckor, alternativt kastar generande mängder mat i soptunnan. Det är ett svinn vi verkligen kan vara utan i dessa dagar av världssvält och klimatkatastrofer.

Så varför inte göra tvärtom och laga små mängder av små rätter? Tänk tapas och plockmat. Gör om julbordet till ett buffébord. Fingermat är trevligt. Satsa på nätta små munsbitar och kombinera dem eventuellt med ett par obligatoriska inslag som familjen kräver för att inte gå upp i atomer i protest. Kanske en julskinka och en sats köttbullar (för övrigt också trevligt att servera i tapasform på små spett). Eller kör tapas rakt igenom och minska din julmatsbudget rejält. Det behöver alls inte röra sig om några konstigheter. Lite kallskuret, några stekta champinjonhattar, omelett i bitar…

För vi måste ju nödvändigtvis inte ha både lutfisk och revbensspjäll, rödkål, brunkål och grönkål, gravad, rökt och rimmad lax. Någonstans kan man faktiskt välja. Med små snittar är det lättare att variera utbudet utan att behöva vältra sig i överflöd. Dessutom slipper vi att sitta dästa och dumma efteråt med en mage som står i alla väderstreck. Trivselmätt är ett bra ledord i juletider.

Och glöm för allt i världen inte bort grönsakerna. Julbord tenderar ofta att urarta till rena köttfrossan. Grönsaker friskar upp och får alla att må lite bättre. Dessutom finns det gott om julfirare som inte ens käkar kött. Med en varierad tapasbuffé kan alla välja sina favoriter.

Låt dig inspireras av recepten nedan eller hitta på dina egna tolkningar av jultapas. Det finns inga fel – en god jul är en god jul. Även i plockformat.

Julcigarrer med lammfärs och russin

Till cirka 25–30 stycken, 1 timme

Smakrika små godingar inspirerade av Medelhavet och Marocko.

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 dl olivolja + 2 msk

500 g lammfärs

1 tsk pepparkakskryddor

1 tsk spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

150 g fetaost

1 dl russin

cirka 1 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt

1 kruka färsk mynta (alternativt oregano)

50 g smält smör

1 paket filodeg

Att äta till:

yoghurtdipp

Mjukfräs lök och vitlök i 2 matskedar olivolja ett par minuter, utan att det tar färg. Tillsätt lammfärsen och låt den bli lite karamellbrun. Blanda i pepparkakskryddor, spiskummin, salt och peppar och fräs tills kryddorna börjar dofta. Blanda i smulad fetaost, russin, crème fraiche och mynta. Låt puttra några minuter och smaka av om det behövs mer kryddor. Tillsätt mer crème fraiche om det verkar för torrt.

Blanda 1/2 deciliter olivolja med smält smör. Lägg upp ett ark filodeg på köksbänken och pensla med smörblandningen. Lägg på ett till och skär sedan ut sex till åtta rektanglar. Lägg på en klick fyllning på varje. Pensla kanterna och vik in, rulla sedan ihop till ”cigarrer” från kortsidan, pensla utanpå och se till att skarven fastnat.

Upprepa tills fyllningen och/eller degen tar slut.

Grädda i 200 grader i 20–25 minuter eller tills degen får fin yta. Lägg upp på bricka eller fint fat och garnera med grönt.

En yoghurtdipp är gott till.

Här har lammfärsrullarna fått smak av julkryddor, feta och mynta. Foto:

Skinkrullar med persiljeost och aprikoser

Till 20 stycken, 10 minuter

Enklast tänkbara, men ändå ett originellt inslag på julbordet.

10 skivor god skinka

cirka 100 g valfri bredbar färskost

1 dl grovhackad bladpersilja

1/2 dl torkade aprikoser

nymalen svartpeppar

Sprid ut skinkskivorna på en skärbräda. Bred på färskost och strö över persiljehacket. Skär aprikoserna i bitar och strö över. Peppra från kvarn.

Rulla ihop skinkskivorna så tajt det går. Peppra lite extra och garnera gärna med extra persilja.

I stället för julskinka? Gör små nätta rullar med persiljeost, chili och torkade aprikoser. Foto:

Tortillastubbar med lax och pepparrot

Till 12 stycken, 10 minuter

Ännu en rullvariant, fast den här görs med lax och piggt pepparrotssting.

3 tortillabröd

1 ask pepparrotsost à 125 g

1–2 msk riven pepparrot

1/2 dl finskuren gräslök + extra till garnering

cirka 100 g skivad kallrökt, rimmad eller gravad lax

Lägg tortillabröden på en skärbräda eller på köksbänken. Blanda pepparrotsost, extra pepparrot och gräslök i en bunke. Bred ut blandningen på bröden och toppa med laxskivor. Rulla ihop så tajt du kan och skär varje rulle i fyra delar. Ställ på högkant och strö över lite extra gräslök.

Lax hör julbordet till, men vi måste ju inte servera en hel filé. De här små stubbarna får smak av lax och pepparrot. Foto:

Silltapas

Till 8 portioner, 15 minuter

Lite kul sätt att servera julsillen på. Självklart kan du välja andra sillsorter.

1 burk matjessill eller löksill

16 små kokta potatisar

2 dl crème fraiche

1/2 rödlök, skuren i ”båtar”

dill

nymalen svartpeppar

tandpetare eller cocktailpinnar

Låt sillen rinna av och skär i fina bitar om den inte redan är uppskuren.

Skär av en skiva nedtill och upptill på potatisen så att det bildas en platt ”botten” och ett platt ”tak”. Lägg på en klick crème fraiche. Trä upp en sillbit och en lökbit på tandpetare eller cocktailpinne och stick ned i potatisen. Toppa med en dillkvist och peppra generöst.

Silltapas är världens smartaste smårätt och passar perfekt på julbuffén. Foto:

Att dricka till:

Oppigårds Winter Ale (11320), 27:80 kronor.

Alkoholfritt: Nils Oscar Alkoholfri Julöl (11942), 15:90 kronor.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMat
Relaterat