• En ledstjärna är allas lika värde, en annan att alltid bygga vidare på förrådet av välmående. För Karin Wahlberg kan det handla om att måla eller skriva av hjärtats lust.
  • Katten Tilda, 12, jamar så försynt att det bara låter som ett lågmält gnisslande.
  • Vision finns både i formen av en målning och en dikt.
  • Tilda sprider också frid, värme och ljus på sitt eget försynta sätt.
  • Mycket handlar om delad glädje för Karin Wahlberg, och mycket handlar om att skriva ned tankar och idéer i dag.
1/

Karin var nära att ge upp nu ser hon möjligheterna

Eskilstuna
annons

När Karin Wahlberg i våras olyckades och drabbades av sprickor i ena foten så sammanfattade hon tiden i gips på sitt eget sätt:

— Jaha, då slipper jag stressa och flänga runt som ett vått skinn i ett par veckor. Då kan jag i lugn och ro förbereda allt för flytten.

Det är lite grand så Karin Wahlberg vill se på hela tillvaron; En plats full av möjligheter och där den egna rollen är den jourhavande medmänniskans.

I större delen av sitt liv har hon jobbat för att sprida den här hållningen till andra och tagit strid mot all fyrkantig byråkrati som gärna förminskar mänskligheten till obetydliga kugghjul i ett toppstyrt urverk.

— Det har bara blivit så egentligen. Sedan barnsben och från tiden med flickscouterna i Årsta så har jag alltid hellre ägnat min uppmärksamhet åt glädjeämnena i stället för att fastna i besvikelser.

Karin anser nog att hon biståtts med sin beskärda del av snytingar också och hon kan räkna upp flera exempel på smällar som fått henne ur balans, som förlusten av sin förste make.

— Det fanns till och med en tid när jag funderade på om det var någon större vits att fortsätta den här jämriga tillvaron.

Promenader hjälpte henne att komma på rätt köl igen och en dag mötte hon en syn när solens strålar bröt igenom täta moln och lyste upp ett perfekt spindelnät med droppar som av kristall. Mitt framför ögonen på henne.

— Skönheten i den synen fick mig att se hela omvärlden med helt nya ögon.

Karin bestämde sig för att bygga upp en ny och starkare version av sig själv och tog ny kontakt med sina medmänniskor först när hon själv var helt på det klara med vad hon ville göra och i vilket sällskap.

Hon träffade sin blivande nye man Lauri Wahlberg och hamnade i Eskilstuna, och hon startade en ny tillvaro som kursledare i måleri, teater och lär-känna-dig-själv-kurser.

— Vi har väl varit varandras terapeuter för att försöka få till ett bättre välmående.

Nu i dag tar Karin emot i ett hem som ser ut som ett bombnedslag. Varken Karin eller katten Tilda, ser ut att lida nämnvärt av röran. Visserligen undslipper ett försynt jamande katten flera gånger, men det bottnar inte i oredan, det handlar nog mer om tillgången till mat - den goda sorten.

Möblerna är borta från vardagsrummet, bara bokhyllorna är kvar och många av böckerna är också kvar, men de ska snart ned i flyttkartonger.

Flyttlasset går till Trumtorp och förmodligen måste den snart före detta villaägaren radikalt minska ned antalet saker. Om hon inte har extremt rymliga förråd på gång i Trumtorp. Men inte ens detta genererar onödigt mycket oro:

— Det kommer ordna sig, säger Karin lugnt. Jag ser det så här; Äntligen kommer jag undan allt det här pysslet med häckklippning och jakt på ogräs, eller renovering av huset som jag ändå inte längre klarar av själv.

På frågan om Karin själv vill nominera en ny solstråle behöver hon inte fundera länge innan hon svarar:

— Lena Fredriksson är en mjuk och omtänksam solstråle som brukar leda studiegrupper som behöver hitta ny livslust. Henne skulle jag gärna nominera.

På frågan var alla de manliga solstrålarna håller hus blir betänketiden längre:

— Hmm, säger hon slutligen. Jag tror att vi kvinnor är mer känslomässigt utvecklade. Män är lite oftare inriktade på att vara duktiga och klara saker själva hela tiden.

Vision

När ljuvlig sommar blir kulen höst

vill jag sprida en inre glädje

som kan skingra vintermörkret

runt mig och mina vänner

Varje leende är som en blomma

vi skickar vidare till nästa

Var gång vi delar en glädje

fördubblas den om igen

Låt tankar och omtanke spridas

som ringar på vida vatten

Så alla kan få glädjas

åt varandras blomsterhav

Karin Wahlberg

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna
annons

Mest delat denna vecka