Kryddorna som sätter smak på julen

JUL

Julens kryddor sätter inte bara smak på mat och bak, de har hälsobringande egenskaper också.

Kryddnejlika

Kryddnejlika

En apelsin med istuckna kryddnejlikor kallas för julapelsin eller pomander och sprider en ljuvlig doft.

Kryddnejlika är namnet på både trädet och kryddan som kommer från de torkade blomknopparna på trädet. Har använts sedan länge som medicin mot tandvärk.

Kardemumma

Kardemumma

Kardemumma ger smak och namn åt drycken mumma, och det är frukten från en ört som kryddan görs av.

Kryddan kan vara stimulerande för både aptit och matsmältning.

Ingefära

Ingefära

Ett måste i pepparkakan, och vanlig som smaksättare på juliga kolor, revbensspjäll och sill.

Ingefära är en tropisk ört som länge använts som läkemedel, sägs bland annat sänka blodtryck och minska menssmärtor.

Stjärnanis

Stjärnanis

Den kraftiga anissmaken fungerar i både pralin och sill.

Växer i sydöstra Kina och Vietnam och ska stimulera aptiten och främja matsmältningen.

Saffran

Saffran

December månads krydda nummer ett – saffran. Ger doft åt julen och smak åt lussebröd, kolor och sill.

I små mängder ska saffran kunna lindra både nedstämdhet och sömnproblem, i stora mängder kan den vara hälsofarlig.

Kanel

Kanel

Risgrynsgröt kräver kanel.

Kanel görs av barken från kanelträdsarter. Kryddan sägs öka blodcirkulationen och vara ett kärleksmedel. I stora mängder kan kumarin, som finns i kanel, ge leverskador.

Läs mer om dessa ämnen

ämne/matFeatureJulJulbilaga