Passa på att festa på färsk majs när den smakar som mest och kostar som minst. Foto:

Majs till fest och vardag

Mat

Dåligt med klirr i kassan? Ut och plocka majs! Färsk majs är billig skördemat med massor av smak och potential.

Det är just precis nu som majsen smakar som mest och kostar som minst. Extremt lättlagad mat för en eller många, för små som stora. Några kokta majskolvar kan rädda såväl ekonomin som humöret för hushåll i kris.

Husets vegetariska soppa med majs och krispiga tortillastrips. Foto:

Husets majssoppa med spröda tortillastrips

Till 4 portioner, 25 minuter

En vegetarisk soppa som är lika lätt att laga som att gilla.

 

6-7 majskolvar

5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)

1 jalapeño, urkärnad och finhackad

2 tortillabröd

vegetabilisk olja

flingsalt

1 burk kokosmjölk, à 400 g

1 lime

nymalen svartpeppar

2 salladslökar, finskurna

 

Ställ majskolvarna upprätt på snedden mot en skärbräda. Skrapa av kornen med den trubbiga sidan på en kniv.

Häll upp majskornen i en kastrull med grönsaksbuljong och jalapeño. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter.

Skär under tiden tortillabröden i smala remsor. Hetta upp rejält med olja i en stekpanna. Fritera bröden tills de får färg. Låt rinna av på hushållspapper och strö över lite flingsalt.

Tillsätt kokosmjölk i soppan och låt alltsammans bli varmt utan att koka. Mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar, strö över salladslök och toppa med en rejäl trave tortillastrips.

Och glädjande nog blir vajande majsfält en allt vanligare syn i vårt avlånga land. Majsen är nämligen inte bara vacker att titta på när den växer, det är också ett trivsamt familjenöje att åka ut till närmaste självplock och till en rimlig penning förse sig med solgula kolvarna.

Nykokta eller grillade är de opretentiös festmat som kräver minimalt med ansträngning. Inte konstigt att grönsaken odlats i tusentals år. Den söta milda smaken har alltid tilltalat människan.

Creamed corn med räkor och fetaost är en spännande kombo. Foto:

Creamed corn med feta och räkor

Till 4 portioner, 30 minuter

En modern variant av den amerikanska sydstatsklassikern ”shrimps and grits” (en slags majsgröt med räkor). Härligt krämigt och en skön brytning mellan den söta majsen och den salta osten.

6-7 majskolvar

400 g ASC-märkta jätteräkor eller 500 g vanliga med skal

3 vitlöksklyftor, rivna

olivolja

1 msk smör

4 msk grädde

150 g fetaost

1 orange paprika, urkärnad och tärnad

1 röd chili, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

färsk koriander och/eller finskuren salladslök

 

Ställ majskolvarna upprätt på snedden mot en skärbräda. Skrapa av kornen med den trubbiga sidan på en kniv.

Skala räkorna och blanda med vitlök och lite olivolja och låt ligga till sig.

Smält smör i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt majs och låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills den är riktigt mjuk. Tillsätt lite vatten om vätskan kokar bort.

Mixa grovt. Bryt ned hälften av fetaosten. Vänd ned paprika, chili och vitlöksräkorna. Salta och peppra. Blanda väl och häll upp på fat.

Smula över resten av osten, strö över kryddgrönt och servera.

Tekniskt sett är majs faktiskt inte en grönsak utan spannmål. Mjölet är med andra ord minst lika eftertraktat som själva kornen. Tyvärr är det också en av de grödor som blivit allra mest utsatt för genmanipulation. Därför kan det vara en god anledning att välja ekologisk majs.

Majsen ska inte tillagas för länge, då blir den hård och seg. Tio-tolv minuter i lättsaltat vatten brukar vara lagom. Har du inte hunnit plocka in grillen ännu, så ger ett fång nyskördad majs ett gyllene (förlåt…) tillfälle att dra igång den igen. Det händer nämligen något alldeles förtjusande i munnen när den söta saftiga majsen krockar med den där nötigt brända kolsmaken. Räkna med en dryg kvart på grillen. Du kan förkoka majsen ett par minuter om du är otålig.

Låt grillen jobba lite till. Servera grillade majskolvar med piffig lime- och korianderpesto. Foto:

Grillad majs med lime- och korianderpesto

Till 4 portioner, 35 minuter

Än går det fortfarande att grilla. Det här är ett delikat sätt att servera färsk majs.

4 majskolvar

2 krukor färsk koriander (eller cirka 30 gram)

1 lime

2 msk olivolja + lite extra

50 g färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

 

Placera koriander, rivet skal från hela limen och saft från halva, olivolja och parmesan i en matberedare eller mixerskål. Mixa på pulsläge till en slät röra, tillsätt lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Pensla majsen med lite extra olja och lägg på grillen i cirka 15 minuter, vänd då och då. Skeda över en rejäl klick korianderpesto på varje och servera. Gott till både kött och fisk.

Har du riktigt bråttom funkar det faktiskt utmärkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter på full effekt brukar vara lagom.

Skulle du nu mot förmodan inte mäkta med något av ovanstående, finns det förstås alltid konserverad majs att ta till. Kanske inte fullt lika festligt och gott, men genvägar är alltid tillåtna i mitt kök.

Majs är ändå majs. Enkelt och gott – utan att kosta skjortan.

Att dricka till

Bonterra Chardonnay (16632), 139 kronor.

Alkoholfritt: Rawson's Retreat Semillon Chardonnay (1911), 59 kronor

Läs mer om dessa ämnen

Feature

Mest delat denna vecka