• Mia Gahne på TT ger oss sina bästa sommartips. Foto:
  • En kall drink är klart mycket godare än en varm. Foto:
1/

Mattips: "Se värme och kyla som salt och peppar"

Krönika av Mia Gahne
annons

När jag skriver det här är det 27,5 grader i vardagsrummet. Jag har bara lyckats få ned några gurkskivor på hela dagen och tomaterna har av misstag hamnat i kylen och smakar mest kylskåp (tomater ska nämligen förvaras i rumstemperatur för att inte tappa smak).

Det är så varmt inomhus att man knappt får luft. Till slut bombarderar jag kaffet med isbitar och plötsligt slinker det ned. Och då slår det mig. Det här med temperatur är faktiskt en grovt underskattad ingrediens i den kulinariska världen. En iskall sallad är inte alls god. Men en iskall gin och tonic är väldigt mycket godare än en fesljummen. Viss mat vill man äta medan den är rykande het, annan är godast när den svalnat något.

På sommaren kyler jag hemskt gärna ned mina rödviner lite grand. Framför allt om de ska serveras till grillat. Det blir för varmt, för mycket och för tungt annars. Stora smaker rundas nämligen av med hjälp av kyla. Har du is i läsken upplevs den som betydligt mindre söt än utan is. Låter du smulpajen svalna lite innan du serverar den framhävs smakerna mer. En kylskåpskall brie är en bortkastad brie.

Fundera på det här i sommar. Nu när vi står parkerade framför grillen och laborerar med temperaturer hit och dit. Se värme och kyla som salt och peppar. Ibland funkar det ena bättre än det andra. Och låt för allt i världen tomaterna ligga framme.

Själv ska jag ta påtår på mitt iskaffe. Helst innan jag smälter.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaMat
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka