• Chilisorten Pimento Barra do Ribeiro är stark och formad som ett bär. De är lila, men när de mognar byter de färg till orange eller röd. Foto:
  • Tomater som Janne Lindmark odlar i växthuset tillsammans med chilin. Foto:
  • "Styrkan är olika för varje chili, när man provsmakar får man en känsla för styrkan", säger Janne Lindmark. Foto:
  • Janne Lindmark började odla chili för tre år sedan. Foto:
  • Physalis. Foto:
  • "Jag tror att chili har blivit mer populärt att odla eftersom det är så lättodlat", säger Janne Lindmark. Foto:
  • Chilin Red Anaheim har en mild styrka och frukten blir 8-15 cm lång. När den mognar ändrar den färg till röd. Foto:
  • "Vill man inte att det ska bli för starkt kan man ta bort fröna och hinnorna inuti chilin", säger Janne Lindmark. Foto:
  • Tomatmarmelad med chili och kanel. Foto:
1/

Nya heta trenden: Odla chili hemma

Eskilstuna
annons

Att odla chili låter kanske exotiskt. Men det fungerar alldeles utmärkt att göra det hemma i Sverige.

— Jag märker att det är fler som odlar och pratar om chili, säger hemmaodlaren Janne Lindmark.

I år har Janne Lindmark sex olika sorters chili i sitt växthus. Han visar oss in i sin fina och välskötta trädgård och vi går in i växthuset.

För den som är van vid att chili ser ut på ett specifikt sätt så är det här en ny syn.

I växthuset finns bland annat en planta vars chilifrukter krokar sig runt så att de har tagit formen av en cirkel. En annan planta har runda chilifrukter som är lilafärgade.

Janne har odlat chili i tre år och det brukar bli mycket chilifrukt från plantorna. Så mycket att det är svårt att hinna använda allt.

— Men det går jättebra både att frysa och att torka chilin. Om man fryser dem kan man bara ta upp en ur frysen och skära av en så stor bit man behöver. Jag brukar också ta med mig chili till kollegorna på jobbet, säger Janne.

Chili

Odlar man chili med frön så bör man så dem mellan februari och april. I februari och början av mars behövs en växtlampa. Temperaturen ska gärna vara 25 grader under 2-3 veckor, till dess att de första bladen syns. Då är det bäst att sänka temperaturen till 15-20 grader.

Har man köpt en planta, eller har sått frön som har växt sig till en planta, så ska man sätta plantan i en kruka som är ungefär 12 cm i diameter. I takt med att plantan blir större bör man byta till större krukor.

Chilin kan flyttas ut när nattemperaturen är över 10 grader. Chili trivs bra med sol och värme, men de gillar inte vind och stora växlingar i temperaturen.

Källa: Klostra Handelsträdgård

Men att det skulle vara svårt att odla den starka frukten håller inte Janne alls med om, snarare tvärtom.

— Jag tror att chili har blivit mer populärt att odla eftersom det är så lättodlat. Jag märker att det är fler som odlar och pratar om chili. Jag har flera kollegor som har chiliplantor hemma nu.

När han ger bort chili till andra brukar han samtidigt tipsa om att smaka på den innan den används för matlagning. Styrkan i frukten kan nämligen variera mycket, även inom samma sort.

— Styrkan är olika för varje chili, när man provsmakar får man en känsla för styrkan. Vill man inte att det ska bli för starkt kan man ta bort fröna och hinnorna inuti chilin, säger Janne.

I Jannes växthus finns också andra goda frukter och grönsaker, som tomater och physalis.

— Jag är mest intresserad av växthuset medan min fru är mer intresserad av trädgården. I snitt blir det nog någon timme om dagen i växthuset. Det blir som meditation, säger han.

Janne berättar att det har blivit mycket matlagning med chili sedan han började odla det. En chilifrukt i växthuset som har stora och gröna frukter ingår i en av favoriträtterna. Just den chilisorten heter Red Anaheim, den blir röd när den har mognat och blir 8-15 centimeter lång. Den har en styrka som Janne kategoriserar som mild.

— De brukar vi dela i två delar och sedan fylla med fetaost, sedan gratinerar vi halvorna i ugnen. Styrkan från chilin tillsammans med fetaosten blir väldigt god och det är en av våra favoriträtter med chili.

En annan favorit är hemlagad chilimarmelad. Efter att ha testat tre, fyra olika recept på chilimarmelad under förra året har de nu hittat en favorit som de har använt för att göra marmelad på i år. För att göra marmeladen använder de inte bara chilin från växthuset, utan också hemmaodlade tomater.

Tomatmarmelad med chili och kanel

1 kg tomater, gärna blandade färger

1-2 röda chilifrukter

1 kanelstång

1 kg syltsocker

1 tsk vaniljsocker

Skålla, skala och skär tomaterna i tärningar. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull och koka under omrörning i 7-8 minuter.

Ta grytan från plattan och skumma noga. Tillsätt vaniljsocker.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar, gärna direkt från diskmaskinen. Förslut och låt svalna. Förvara svalt. Delikat till rostat bröd eller krämiga ostar.

Tål du starkare mat nu när du äter mer chili?

— Man vänjer sig vid starkare mat. Vi tycker mycket om Thailand och åker gärna dit på vintern, och nu kan man ibland behöva säga till där om att man faktiskt vill ha sin mat stark, så var det inte förut. Men det kan ju också vara så att de anpassar maten mer till turister nu än vad de har gjort tidigare.

Janne har nyligen gått med i en förening för personer som sysslar med chiliodling.

— Jag har precis gått med i en förening på webben, där kan man få bra recept och råd. Nästa steg nu är att vi ska lära oss mer, det här är fortfarande ett nytt intresse.

Janne Lindmark

Bor: Eskilstuna

Ålder: 58 år

Familj: Frun Kicki, 3 barn som har flyttat hemifrån och ett barnbarn.

Gör: Jobbar som projektledare på VCE inköp.

Intressen: Yoga, träning och att ta hand om trädgården. Gillar också att resa och åker gärna till Thailand eller Indien.

Läs mer om dessa ämnen

Trädgårdodling
annons

Mest delat denna vecka