46-årige Pär Wikström, Eskilstuna, har 135 eller mer i IQ och är medlem i Mensa. Foto:

Pär Wikström om Mensa: "Vi är som folk i största allmänhet"

Reportage

Föreningen Mensa fyller 70 år och en ny säsong av SVT:s populära "Genikampen" har kört igång. Vi blev nyfikna på vad som skiljer de mest intelligenta människorna från oss mer normalbegåvade, och stämde träff med ett par av Sörmlands mensaner. Pär Wikström, IQ 135+, mår fysiskt dåligt av ologiska mönster men har lätt för att förstå komplicerade sammanhang.

Närmare 200 invånare i Mälardalen, inklusive Eskilstuna, Strängnäs och Katrineholm, är medlemmar i Mensa, föreningen för intelligenta. En av dem är norrbottningen Pär Wikström, som inför flytten söderut använde sitt logiska tänkande i valet av bostadsort.

Pär driver företaget "Din brandman Sverige" och säljer utbildningar i första hjälpen och brandskydd till företag över hela landet. Han jobbar också själv fortfarande som brandman, i Eskilstuna och i Västermo deltidsbrandkår.

Han flyttade till Eskilstuna 2011, efter att karta, penna och passare lett honom hit.

– Jag flyttade söderut för att starta och driva företag. Men var skulle jag bo för att nå så många stora städer, människor och företag som möjligt på lagom pendlingsavstånd? Femton mil är vad jag tycker man kan orka åka enkel väg, så jag tog penna och passare och gjorde cirklar på en karta.

Det blev Eskilstuna. Och eftersom Pär ville jobba på en deltidsbrandkår hade han att välja mellan att bosätta sig i Torshälla och att flytta till Stora Sundby. För norrlänningen var valet enkelt. Han blev granne med Stora Sundby slott.

Och nya vänner har han fått, inte minst via den förening han är medlem i.

Mensa region Mälardalen innefattar postnummerområdena 63, 64, 72 och 73, och har medlemmar i Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm, Kungsör, Arboga, Västerås och Skultuna. Pär Wikström är lokalt medlemsansvarig.

– Min uppgift handlar bara om att dela med mig av information om våra aktiviteter till nya medlemmar och samordna våra sociala träffar.

Han uppskattar att det bara är runt tio procent av medlemmarna som aktivt träffas. Ibland är de upp till 25 personer, oftast mellan åtta och tolv. Men de har desto roligare.

– Från december 2011 har vi setts en kväll i månaden, antingen på lokal eller hemma hos en av oss, för att äta något gott och diskutera allt mellan himmel och jord. Jag vet att på många Mensaträffar i landet spelar man exempelvis strategispel, och vi ser gärna att medlemmarna startar olika typer av aktiviteter. Men här sitter vi oftast och pratar, och det blir väldigt intressanta samtal.

– En gång skulle vi prova paddling, men vi kom aldrig i vattnet någon gång utan blev sittande och bara diskuterade hela kvällen. Vi har högt i tak och ibland blir det rätt livligt.

Bland medlemmarna är det lite eller inget fokus alls på IQ, enligt Pär Wikström.

– Enda tillfället det pratas om IQ är när testet görs, sen är det aldrig några diskussioner om den saken. Jag tänker aldrig ens på att vi skulle vara extra intelligenta, det här är bara människor som är roliga och enkla att samtala och umgås med.

Runt två tredjedelar av Mensas medlemmar, på riksplanet och i Mälardalen, är män. Pär Wikström tror sig veta varför.

– Män har nog en större tendens att tro sig klara testet, och ett större intresse än kvinnor av att testa sig helt enkelt. Men alla yrken och politiska inriktningar finns representerade. Vi har professorer och arbetslösa och allt däremellan. Många av oss är mångsysslare, med spretiga arbetsuppgifter som inte hör ihop. Vissa är experter inom ett område medan andra har en bred kunskap om mycket.

Varför ska man då bli medlem i Mensa?

– För att få umgås med oss andra sköna människor, förklarar Pär Wikström. Man får sex nummer av medlemstidningen per år. Och framför allt får du ett stort nätverk av nya vänner, som ger dig en massa nya kunskaper. Det jag gillar mest är att ALLA personligheter accepteras, och det finns verkligen inga åsikter och frågor som inte är tillåtna. De kommer däremot att ifrågasättas för att söka förståelse och kunskap.

– Vi har forum på nätet och flera Facebookgrupper man kan gå med i och diskutera allt från aktier till matlagning. Är du intresserad av personlig utveckling är det här ett bra ställe att hänga på.

Men, de flesta mensanerna väljer ändå att inte vara socialt aktiva. Och de allra flesta av landets extra intelligenta människor är inte med i Mensa alls. De har inte ens gjort testet.

– Jag tror man brukar säga att föreningen saknar 95 procent av sina presumtiva medlemmar. Och ganska många är hemliga med sitt medlemskap. Folk har såna förutfattade meningar.

Själv hade Pär knappt hört talas om Mensa innan han gjorde några IQ-tester på nätet, fick bra resultat och bestämde sig för att åka och göra det officiella testet i föreningen han egentligen trodde det var nåt mysko med.

– Vad var det för kufar som var med i Mensa? Jag hade ingen koll. Men de visade sig ju vara som folk i största allmänhet.

Det finns olika skalor för att mäta IQ, men alla har det gemensamt att 100 utgör genomsnittet för befolkningens intelligens. Mensa Sverige använder en skala med namn Wechsler, och har minimigräns 131 för medlemskap.

Testet mäter upp till IQ 135. Du som har mer än så får bara veta att du har "135 eller högre" – vilket Pär Wikström fick. Och blev mäkta förvånad.

– I skolan hade jag medelbetyg, eller strax ovanför. Har aldrig sett mig som speciellt smart, men har klarat mig bra med minsta möjliga insats. I vardagen kan jag märka att jag har väldigt lätt för att sätta mig in i nya saker och förstå komplicerade sammanhang.

– Men IQ-värdet är liksom en liten nischad del av ens personlighet. Jag skulle inte säga att det är den övervägande delen av mig som person. Men jag har heller inget emot att berätta om att jag är med i Mensa. Tycker folk att jag verkar dryg av den orsaken får det stå för dem.

Svar på testet: 

1 - D
2 - A
3 - C
4 - A
5 - D
6 - C
7 - A

Nästa vecka: Erika från Läppe, Vingåker, både jobbar och pluggar 100 procent.

Några av historiens största genier

IQ, som står för intelligenskvot, har bara mätts med nuvarande skalor i runt 100 år. Många vill dessutom vara privata med sitt IQ-värde. Men forskare har försökt att uppskatta värdet hos extra intelligenta människor genom historien, levande och döda. Här är några av topparna:

William James Sidis (1898-1944)

Amerikansk multibegåvning som kunde stava som ettåring, skrev fyra böcker innan han fyllt åtta och antogs till Harvard University som elvaåring. IQ 250+

Marilyn Vos Savant (1946-)

Amerikansk kolumnist, författare och föreläsare. 186

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Italienskt multigeni. 180

Albert Einstein (1879-1955)

Teoretisk fysiker, som utvecklade relativitetsteorin och hade svårt att minnas namn, siffror och datum. 160

Dolph Lundgren (1957-)

Svensk skådis, utbildad kemiingenjör. 160

Olof Palme (1927-1986)

Svensk statsminister. 156

Shakira (1977-)

Colombiansk sångerska och producent. 140

Hillary Clinton (1947-)

Amerikansk presidentkandidat. 140

Källa: Illustrerad vetenskap

Eskilstuna 2017

Den 25-28 maj nästa år hålls Mensa Sveriges årsträff i Eskilstuna. Till Elite Stadshotellet räknar föreningen med att runt 400 medlemmar kommer, och de bjuds förutom årsmöte och galamiddag på en rad aktiviteter och föreläsningar. Programmet planeras under hösten till stor del av medlemmarna i regionen, och förhoppningen är att både kommunen och lokala företag vill vara med och marknadsföra sig.

Mensa

är föreningen för dem med uppmätt intelligens högre än 98 procent av befolkningen.

bildades 1946 i Storbritannien, har i dag över 133 000 medlemmar i 100 länder, och växer stadigt.

i Sverige har drygt 5 800 medlemmar. Den yngsta är sex år, den äldsta 83.

kommer från det latinska ordet för bord och hänvisar till rundabordssamtal där alla är lika.

har som syfte att sprida kunskap om intelligens och se till att den kommer alla människor till godo.

fyller 70 år 2016.

Källa: mensa.se

Intelligenstest

Mensa arrangerar tester med jämna mellanrum i de flesta svenska städer. Kalender finns på mensa.se där du också anmäler dig. Testet är standardiserat och består av 45 ickespråkliga uppgifter att lösa; du väljer bland fem alternativ ut den nionde figuren i en serie. Testet ska klaras på 20 minuter. Du måste ha fyllt 18 år för att delta. På mensa.se finns ett provtest för den nyfikne.

Pär Wikström

Ålder: 46 år

IQ: 135 eller högre.

Familj: Dotter och föräldrar i Boden.

Bor: Eskilstuna

Gör: Driver eget företag, är brandman.

På fritiden: "I den mån sådan finns motionerar jag en hel del. Besteg Kebnekaise i somras. Och jag gillar att resa. Antalet böcker jag läst i mitt liv går däremot att räkna på två händers fingrar. Jag blir jättetrött av att läsa."

Kontakt: Vill du veta mer om Mensa i Mälardalen eller om årsträffen 2017, kontakta Pär på lma.malardalen@mensa.se