Semesterguide till Flen

Flen
annons

Semester och vägarna förbi Flen? Här är nio tips på vad du kan göra i och utanför Flen i sommar.

Med smak för det glassiga

Vad är en sommar utan glass? På Grinda gård i Malmköping görs glass enligt konstens alla regler, på mjölk och frukt från trakten. "Det är skillnad på glass och glass", slår Grinda gårds-glass själva fast.

Grinda gårdsglass. Foto:

Barnvänlig stig

Sagostigen, som ligger i skogarna mellan Malmköping och Hälleforsnäs, är ett givet utflyktsmål för barnfamiljer. Förutom stigen där klassiker som bockarna Bruse och Rödluvan kommer till liv, analogt och Krav-märkt, finns här även lådbilar och studsmattor.

Sagostigen mellan Malmköping och Hälleforsnäs. Foto:

Fler slott än kojor

Hedenlunda, Yxtaholm, Stenhammar, Rockelstad. Det kryllar av slott i Sörmland och Flens kommun är inget undantag. För den med intresse för arkitektur såväl som för den som är sugen på en spa-helg med ett glas bubbel av dyrare variant är det bara att välja och vraka.

I Flens kommun finns flera fina slott. Foto:

Shopping i anrika lokaler

Det är svårt att passera Sparreholm utan att lägga märke till Fabriken. I den gamla fönsterfabrikens lokaler finns sedan ett par år tillbaka tusentals kvadratmeter shopping. Här kan den kläd- eller inredningsintresserade slå ihjäl många timmar.

Fabriken. Foto:

Sveriges första vingård

Möt ädla druvor som vidal, chardonnay, merlot och cabernet franc på Blaxsta vingård – Sveriges första. Här finns 2,5 hektar druvor, en vinfabrik i en ladugård från 1600-talet, en vinkällare från 1500-talet och restaurang Blacke som serverar efter säsong.

Blaxsta vingård.

Masugn blir kulturscen

Som ett monument över svensk järnhistoria står Björndammens masugn. Renoveringsarbete pågår och dessutom håller den gamla masugnen på att förvandlas till en spännande kulturscen. Flera olika temadagar arrangeras, i år bjuds bland annat musikalen The Finnmark Story den 17 juni och visfestival den 19 juli.

Björndammens masugn.

Jack Vreeswijk på scen

På Teater Klämman i Mellösa är konsertschemat ofta späckat. I sommar bjuder Jack Vreeswijk på två spelningar. Anders Lundin, Rickfors, Stenson, Raeder, Engmans Kapell och Filip Jers Trio är några andra av årets bokade akter.

Jack Vreeswijk. Foto:

Paddla i fuskskärgård

Båven är, efter Mälaren och Hjälmaren, Sörmlands tredje största sjö. Sjön beskrivs ibland som en inlandsskärgård, tack vare sina många öar, och utforskas såklart bäst med en paddel i näven. I Skebokvarn kan man hyra både kanadensare och kajak.

Båven. Foto:

Rälsnostalgi

Museispårvägen mellan Malmköping och Hosjö har varit i drift sedan 60-talet. Här kan både tågnördar och nyfikna turister åka en tre kilometer lång bana. Efter färden passar det bra med ett besök på spårvägsmuseet där gamla vagnar från landets alla spårvägsstäder finns att beskåda.

Museispårvägen Malmköping. Foto:

annons

Mest delat denna vecka