• Det är tid för glöggen att ta plats. Krydda gärna den uppvärmda glöggen med lite chili. Foto:
  • Kavringsnittar med glöggpastej och torkade tranbär passar fint till glöggen. Foto:
  • Det är tid för glöggen att ta plats. Foto:
  • Kalamataoliver. Foto:
  • Heta nötter med härliga kryddor är alltid trevligt att bjuda på. Foto:
  • Cashewnötter. Foto:
  • Olivgömmor med stark ost ger skön sälta som bryter av mot den söta glöggen. Foto:
1/

Tillbehören som tar glöggen vidare

Mat

Vi går in i glöggens tidevarv. Och drycken kräva tuffa tillbehör. Här är några läckra småbitar att servera på adventskalaset.

Glögg är ingen enkel dryck. Den smakar förvisso alldeles underbart sentimentalt kryddigt, juligt och härligt – till en början. Sedan slår den där nästan klistriga sötman till och hotar att förlama käften ända fram till påska. Det är då det är bra att ha tänkt efter före.

Russin och pepparkakor i all ära. Men de är precis lika söta som glöggen i sig. Vilket är ungefär det sista man behöver när sockerruschen bombarderar gomseglet från alla fronter.

Sötma behöver motstånd och mår därför utmärkt bra av att brottas med exempelvis lite tuff sälta. Men syrliga tillbehör eller nästan ännu hellre lite kaxig chilihetta, fungerar också som välbehövlig stimulans och klisterlösare. Och glöggens ljuva julkryddor får mer än gärna återfinnas i tilltuggen om ett plus ett ska bli tre.

Det är med andra ord ingen slump att det här med att servera pepparkakor med grönmögelost har blivit något av en modern klassiker på svenska glöggkalas. Sälta, julkryddor och lite lätt syrlig ost med sting ackompanjerar nämligen glöggen likt ett äktenskap instiftat i skyarna.

Vi kan dock åtminstone försöka sträva efter att tänka utanför den berömda boxen en smula. Jag har därför delat med mig av recepten på några av mina personliga favoriter som brukar förekomma när det vankas glögg i mitt sällskap. Se dem som ren inspiration eller kopiera dem ohämmat. Hur du än funderar kring det här med glöggtillbehör så behöver du egentligen bara tänka motsatsen till sött – det vill säga salt, syrligt och starkt. Något av de tre essen är bra att koppla in, eller varför inte allihop?

Ytterligare en fördel med att servera lite annorlunda, kul och kalasväniga glöggtillbehör är att chansen är stor att just tilltuggen i sig kvalar in som aftonens ”snackis”. Får folk väl en piffig munsbit i näven glömmer de oftast den stela måste-mingla-känslan. Tungor förlösas av salig skaffning. Skål för det!

Kavringsnittar med glöggpastej och tranbär

Till cirka 20 stycken, 20 minuter

De här snittarna kanske inte är jordens snyggaste, men de är originella och passar fenomenalt fint till glögg. 

 

cirka 200 g bredbar leverpastej

2–3 msk glögg

2 msk grädde

nymalen svartpeppar

10 skivor kavring

ev. chiliflakes (kan uteslutas)

cirka 1/2 dl torkade tranbär

färsk timjan

 

Häll över leverpastejen i en kastrull. Tillsätt glögg, grädde och svartpeppar, rör om väl och värm försiktigt tills du får en slät smet. Låt svalna.

Tryck ut två små rundlar på varje kavringskiva med utsticksmått eller små glas. Bred på ganska generöst med glöggpastej. Garnera med chiliflakes och några tranbär på varje samt timjankvistar. Servera till glögg.

Kavringsnittar med glöggpastej och torkade tranbär passar fint till glöggen. Foto:

Att dricka till

Blossa Trestjärnig Guld (96517), 99 kronor.

Alkoholfritt: Ernst Alkoholfri Glögg (1936), 39 kronor.

Figeholmare (olivgömmor)

Till cirka 25 stycken, 25 minuter

Uppkallade efter mina föräldrars sommarby och något av pappas specialare. De brukar ha en strykande åtgång. Försök att täcka oliven med deg, men det är inte hela världen om oliverna tittar fram här och där, så länge degen bara håller ihop.

cirka 1/2 dl kalamataoliver, helst urkärnade

1/2 tsk salt

2 dl vetemjöl

100 g smör

150 g riven stark ost, t ex västerbotten

1 äggvita

sesamfrön

Kärna ur oliverna, om de inte redan är urkärnade. Det går lätt om man trycker till med handloven och sedan pillar ut kärnan. Annars finns det olivurkärnare att köpa.

Blanda salt och mjöl, tillsätt smöret skuret i kuber och finfördela med fingertopparna till en grynig massa. Blanda i osten och arbeta ihop till en deg.

Forma små bollar, gör en fördjupning i mitten med tummen och försök baka in en eller två oliver i varje så att de inte syns. Dra degen runt oliven så gott det går.

Pensla med äggvita. Häll upp sesamfrön på ett fat och tryck varje olivgömma mot fröna, så att de blir täckta runtom.

Grädda i 200 grader i 15–20 minuter eller tills olivgömmorna får fin färg. Låt svalna något och servera till varm eller kall glögg.

Olivgömmor med stark ost ger skön sälta som bryter av mot den söta glöggen. Foto:

Heta kryddnötter med rosmarin

500 g, 15 minuter

Försvinnande goda nötter som passar suveränt till den söta glöggen. Egentligen kan du använda vilka nötter som helst, men jag tycker att det här är en lyckad kombination.

 

1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

1/2 msk malen spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1/2–1 tsk chiliflakes

1 nypa flingsalt

1 äggvita

cirka 250 g jordnötter

cirka 250 g cashewnötter

 

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda rosmarin, spiskummin, paprikapulver och chili (mängden beror på hur starka du vill ha nötterna) och lite flingsalt. Vispa äggvitan till ganska hårt skum. Vänd ned kryddblandningen försiktigt och lägg i båda nötsorterna. Rör sakta runt tills nötterna är täckta av kryddsmeten.

Sprid ut nötterna på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in ugnen i 5–7 minuter eller tills de har fått lite färg.

Låt svalna något på plåten, bryt sedan isär nötterna och lägg upp dem i en fin skål. Salta lite extra om det behövs. Servera till glöggen.

Heta nötter med härliga kryddor är alltid trevligt att bjuda på. Foto:

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

FeatureMat
Relaterat