• Vego, grillat eller något sött? På Nordiska mästerskapen i food truck hittar du det mesta. Bilden är från 2016. Mer info på nmfoodtruck.nu. Foto: Joakim Serrander
  • Anna och Robert Schweitz driver Annas hembageri - årets bästa kafé enligt White Guide 2016/2017. Foto: Joakim Serrander
1/

Upptäck matens och kaféernas Mariefred

Mariefred
annons

Nordiska mästerskapen i food truck, White guide-listade Annas hembageri, Gripsholms gourmetgrill och ytterligare ett gäng mysiga kaféer och restauranger. Inte illa för en ort med knappt 4 000 invånare!

Den 21–22 juli samlas runt 40 food trucks i Mariefred. De ska tävla om priser i kategorierna bästa koncept/design, bästa kötträtt, bästa fiskrätt, bästa dessert och bästa vego. Juryn består av kockar och lokala profiler.

Nordiska mästerskapen i food truck har blivit en succé. Första året – 2015 – kom cirka 7 000 besökare, året därpå kom nästan dubbelt så många. Det är fri entré till festivalen och man betalar och beställer den mat man själv vill ha från det stora utbudet. För de lite yngre besökarna finns hoppborg och rutschkanor.

Men det är inte bara två dagar i juli som man kan hänge sig åt matfest i Mariefred. Resten av sommaren finns andra godingar att smaka på. Ett exempel är Gripsholmsgrillen, som siktar högre än det vanliga gatuköket. Här kan man äta hamburgare, fish and chips och mycket mer. Gripsholmsgrillens mat är gjord på kvalitetskött och lokalproducerade råvaror.

Annas hembageri har i år stängt det prisbelönta caféet i Marielundsviken. Efter en fuktskada förra hösten kommer bageriet rivas och bostäder kommer att byggas på platsen. Men det andra kaféet, på Hammarvägen i Mariefred, finns kvar.

— Nu kommer vi att satsa fullt ut på det kaféet. När vi hade två ställen öppet samtidigt märkte vi att man fick lägga mycket tid på att vara chef. Nu kan vi återigen fokusera mer på att baka själva och möta kunderna. Det kommer att finnas en jättefin uteservering utanför bageriet och vi håller på att planera nu för att få mer platser, grönska och skydd från solen. Det ska vara mysigt, säger Robert Schweitz

Vad kan man förvänta sig om man besöker Annas hembageri i sommar?

— När man kommer till oss så får man ett hantverksmässigt bakat bröd och kaffebröd. Det är vår grej. Något som är populärt är vår brödbuffé, det är många som äter den som lunch eller frukost.

Annas hembageri i Marielundsviken utsågs till årets bästa kafé 2016/2017 av White guide. Kaféet, som vid utnämningen bara hade varit öppet ett halvår, hamnade på 18:e plats.

— Vi är ensamma om att ha två kaféer på listan så vi kan inte vara annat än nöjda, säger Robert Schweitz som driver bageriet tillsammans med sin fru Anna.

Fler favoriter i Mariefred

Elsas Skafferi ligger vid Rådhustorget i Mariefred. Varje dag serveras en fräsch, grön buffé samt lagade rätter. Det finns härliga bakverk, gott kaffe och en stor uteservering.

Kafé Två goda ting på Storgatan 6 är ett eldorado för chokladälskare. Den varma chokladen står man sig på länge...

Gripsholms värdshus - här finns allt från afternoon tea och brunch till goda luncher och middagar. Extra plus för den mysiga miljön.

En bit bort: Taxinge slott. Kakbuffé, finns det ett vackrare ord? Insidertips: Skippa "maten" och gå direkt på kakorna. Du kommer att bli mätt ändå!

Läs mer om dessa ämnen

MariefredBageriMat
annons

Mest delat denna vecka