• Nora, Ingela, Sally, mormor Elisabet och kompisen Tova-Lee sitter i matsalen och fikar. Rummet används också för lek och pyssel. Foto:
  • I den stora hallen hemma hos Ingela och Mattias finns öppen spis och denna härligt gula skänk. Till vänster ligger vardagsrummet och till höger matsalen/pysselrummet. Foto:
  • I vardagsrummet softar Ingela och Mattias ofta när barnen kollar tv i övervåningen på deras lägenhet. Eller så står Mattias för musikunderhållningen med piano eller gitarr. Foto:
  • Sally och Nora tycker det är jättebra att ha mormor Elisabet i samma hus. – Vi brukar knacka på hos henne när vi har tråkigt. Hon är så bra på att leka och hitta på saker. Foto:
  • Foto:
1/

Upstairs och downstairs hos Schale-Berghagen

Vi knackar på

Det är tre våningar högt, har vitputsad fasad och en svart träbalkong längs ena sidan. Många Strängnäsbor kallar det för Alphuset men Elisabet Schale säger Villa Villerkulla.

– Ja, det är som Pippis hus med en trång trätrapp som slingrar sig inomhus mellan våningarna, säger Elisabet.

Här bor hon tillsammans med sin dotter Ingela och hennes familj.

Generationsboende är inte så vanligt i Sverige, men en självklarhet i många andra länder. Familjen Schale-Berghagen har bott i den här formen i två och ett halvt år och verkar trivas med det. Att det blev så var från början Ingelas man Mattias idé.

– Det var ju en himla tur att det var svärsonen som undrade om jag ville flytta in i huset. Det är inte alla som vill ha sin svärmor på så nära håll, säger Elisabet och skrattar.

Alphuset är ett parhus med uteplatser åt två håll. Huset har varit affär och kontor men nu är det Schale-Berghagen som bor i den ena halvan av huset. Dörren som syns är ingången till mormor Elisabet Schales lägenhet. Foto:

Elisabet hade bott i Askersund i 13 år när hennes man, Ingelas pappa, dog 2014. De hade en stor villa och Elisabet tyckte inte det kändes bra att bo kvar. I samma veva letade Ingela och Mattias efter en större bostad och från sitt radhus i Strängnäs kunde de se Alphuset, där ena halvan av parhuset passligt nog blev till salu.

– På bottenvåningen fanns en mindre lägenhet och en trappa upp till en större lägenhet. Det passade oss perfekt och Mattias föreslog att vi skulle fråga mamma om hon ville flytta in under oss, berättar Ingela.

Elisabet behövde inte fundera länge utan tyckte det lät som en bra idé.

Elisabet Schale trivs i sin lägenhet som ligger under dottern Ingela och hennes familj. Den är på cirka 60 kvadratmeter och rymmer en bråkdel av bohaget hon hade före flytten. Men favoritfåtöljen och några andra enstaka möbler fick följa med från Askersund. – Jag gillar verkligen småstäder, det är så bra att bo i Strängnäs – det är nära till allt: bad, bio, affär och vårdcentral. Foto:

– Jag har bott på så många ställen i mitt liv, huvudsaken är att man har sina prylar med sig, sen boar man snart in sig. Det kändes jättebra direkt och det är tryggt för mig att ha Ingela, Mattias och barnbarnen så nära. Det är härligt att kunna få ta del av barnbarnens vardag på ett helt annat sätt än om de bara skulle komma och hälsa på mig någon gång då och då.

Vi sitter och fikar i ett rum som både är matsal och pysselrum. Väggarna har hyllor fyllda med spel, böcker och leksaker. Nora, åtta år, och Sally, sex år, gillar att vara med mormor och de är ofta tillsammans på eftermiddagarna när mamma och pappa inte kommit hem från jobben än.

– Mormor är bra på att leka med oss. Vi brukar leka affär eller bibliotek, läsa böcker tillsammans, gå till lekparken eller så bakar vi, säger Sally.

Sally, sex år, kramar sina mjukisdjur. Hon gillar att pyssla och experimentera med att göra eget slajm. Foto:

– När jag har tråkigt brukar jag gå ned till mormor och nästan varje morgon innan vi ska till skolan går vi in och pratar en stund tills mamma är klar. Hon tar så lång tid på sig att bli klar, säger Nora.

Nora, snart nio år, gillar rosa vilket tydligt syns i hennes rum. Foto:

Ingela ler och konstaterar att allt har fungerat mycket bra men att både Elisabet och hon respekterar varandras integritet.

– Det är inte så att vi stövlar in hos varandra hur som helst. Vill jag eller Mattias ha hjälp med barnen så frågar vi förstås om det går bra. Mamma har sitt eget liv och ibland är hon upptagen men oftast funkar det. Vi hjälper varandra och vi har aldrig behövt ha några speciella regler. Det har fungerat bra ändå, vi känner varandra så väl. Ibland äter vi middag hos varandra eller bara tittar in på en kopp kaffe.

Elisabet har fått nya vänner i Strängnäs och går på kurser och motionerar.

– Det är inte så att jag sitter hemma vid köksbordet och väntar på att familjen ska komma hem, det vore ju förskräckligt. Jag läser franska, har körsång, är med i en bokklubb och spelar golf. Det är bra med liv och rörelse, jag hinner aldrig ha tråkigt. Det här är det ultimata sättet att bo, säger Elisabet.

Elisabet är 71 år, har tre barn och åtta barnbarn, varav det äldsta är 17 år. Innan pensioneringen jobbade hon i många år som fritidspedagog, så erfarenhet av barn har hon gott om.

– Nu är ju Sally och Nora så stora att de ofta har kompisar med sig hem efter skolan och det kan jag tycka är lite skönt för då behöver jag inte leka lika mycket. Då kan jag lata mig lite men ändå finnas i deras närhet.

Tröttnar ni aldrig på eller störs av varandra?

– Nej, det hinner jag inte göra, det är full fart hela dagarna. Och jag störs inte av att höra små fötter som springer däruppe på morgonen eller när Mattias spelar piano. Vi brukar ibland skoja och säga att upstairs är uppe hos Ingela och Mattias, alltså herrskapet, och nere hos mig är det tjänstefolkets downstairs, som i tv-serien, säger Elisabet.

– Det händer att folk frågar just det om vi inte tröttnar, men jag tror det beror på vilken relation man har till sina egna föräldrar. Men många säger också: "Åh, kan man bo sådär, funkar det?" Det kan vara en generationsfråga. När båda föräldrarna arbetar heltid är det jättebra att ha nära till hjälp, att få vardagen att gå ihop. Dagens pensionärer är mycket piggare än vad deras föräldrar var i samma ålder. Vi har även Mattias föräldrar här i stan som också ofta hjälper oss med barnen. Så vi har det mycket bra, säger Ingela.

Familjen Schale-Berghagen

Består av: Ingela, Mattias, Nora snart nio år, Sally, sex år och mormor Elisabet.

Bor: I "Alphuset" i Strängnäs - Ingelas familj har en stor lägenhet i två våningar och Elisabet bor under dem i en mindre lägenhet.

Huset byggdes: 1912.

Yrken: Ingela är skådespelare på Scenkonst Sörmland, Mattias jobbar som affärsutvecklare på Postnord och Elisabet är pensionär.

Därför tycker vi att det är bra att bo tillsammans:

Elisabet: "Jag känner mig trygg att ha dem nära mig och min vardag är aldrig tråkig."

Ingela: "Barnen lär känna mamma på ett helt annat sätt än om hon skulle bo någon annanstans. Vi har våra egna liv men hjälper varandra."

Mattias: "The more the merrier."

Nora: "Mormor är bra på att hitta på lekar."

Sally: "Man kan alltid gå ned till mormor om man har tråkigt."

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsVi knackar påBostadInredningWEBB_TVbarn och familj
Relaterat