Böcker är allt härliga. Men när tog du dig tid att läsa ut en hel bok senast? Foto:

8 nyårslöften du faktiskt KAN hålla

Nyårslöften

Det börjar bli dags nu. Det är tid för dig att sätta tonen för hur ditt 2018 kommer att bli. Nej, skämt å sido, nyårslöften behöver verkligen inte vara något livsförändrande. Men om du är sugen på att förändra något under det nya året finns här tips på åtta realistiska löften.

1. Använd bara kläder du trivs i

Skänk bort alla klädesplagg som du hela tiden måste dra i, som du går runt och tänker på när du bär dem eller som helt enkelt inte passar längre. Det bästa med det här löftet är att du kan göra det den 1 januari och sedan är det klart - om du inte köper nya osköna kläder vill säga.

2. Planera in tid för dig själv

Och med planera menas planera in i din kalender. Avsätt tio minuter, 30 minuter eller flera timmar bara för dig själv. Alla veckor behöver inte se likadana ut utan gå in med ett realistiskt mål. Lägg dig i ett bad i tio minuter. Ta en lång promenad eller gör vad du nu mår bäst av - och gör det ensam.

3. Avfölj konton som får dig att må dåligt

Det tar bara några sekunder - och du kommer må såå mycket bättre. Omge dig inte med bilder eller texter du får prestationsångest eller komplex av. Omge dig med inspirerande konton i stället.

4. Läs ett kapitel varje kväll

Vissa av oss slukar böcker som om det vore kladdkaka. Andra har det lite svårare med att plöja igenom en hel bok. Bestäm dig för att läsa ett kapitel innan du går och lägger dig. Det kanske inte går snabbt - men tillslut kommer du läsa ut den där boken som tidigare bara väntat på att bli öppnad.

5. Stäng av internet och tv en timme innan du går och lägger dig

Har du svårt att somna om kvällarna? Lova dig själv att stänga av dig från omvärlden en liten stund innan du väljer att sluta ögonen. Då får du ju tid till att läsa det där kapitlet i löftet ovan, win-win.

6. Köttfri måndag! Och tisdag och onsdag och torsdag

Att helt sluta med att äta kött kan kännas för överväldigande. Ta ett steg i taget och börja med en dag i veckan. Under 2018 kanske du kan utöka löftet till att infatta två dagar.

7. Uttryck din kärlek i ord

Hur ofta berättar du för din partner, dina barn, dina föräldrar, dina syskon eller dina vänner hur mycket du älskar dem? Då menar jag verkligen säger det i det verkliga livet och inte bara skriver det i chatten. Lova dig själv att berätta för personer som betyder mycket för dig hur mycket du uppskattar dem - ofta.

8. Rör på dig lite varje dag

Du behöver inte köra stenhårt på gymmet varje dag men lite rörelse gör bara gott. Forskning rekommenderar 30 minuter om dagen, men all rörelse är bra rörelse. Får du bara till tio minuter på lunchrasten är det helt okej - det är mycket bättre än inget alls.

Vad blir ditt nyårslöfte 2018?

Carolina Liljeholm, 36 år och Lena Lindberg, 52 år "Vi ska tillsammans med fler kollegor springa tjejmilen i september. Vi har redan anmält oss och betalat in så nu måste vi göra det", säger Carolina Liljeholm. "I Januari ska vi börja träna på gym men innan dess ska vi äta gott och slappa", säger Lena Lindberg. Foto:

Carol Haidar, 14 år "Jag vill göra bättre ifrån mig i skolan. Drömmen är att bli polis och jag ska försöka ta mig in på samhälls säkerhet i gymnasiet. Jag har haft nyårslöften förut, till exempel att äta mindre godis. Det har gått sådär, haha." Foto:

Piere Massoud, 30 år "Jag ska gå på gym mer. I år har jag betalat för ett helt år men bara gått två eller tre gånger. Jag ska försöka planera in träningen bättre, målet är att gå till gymmet tre gånger i veckan. Det här är första gången jag har ett nyårslöfte." Foto:

18 procent av oss satte nyårslöften 2017

Enligt Sifos undersökning om nyårslöften som de gjorde i början av januari 2017 satte 18 procent av Sveriges befolkning löften inför det kommande året.

Främst var det kvinnor och yngre personer som använde sig av nyårslöften.

Vanligaste nyårslöftena var:

Äta mer hälsosamt

Börja träna

Stressa mindre

Dricka mindre alkohol

Spendera mer tid med familj och vänner

Få koll på min ekonomi

Byta jobb

Läsa mer böcker

Tänka mer på miljön

Sluta röka/snusa

Läs mer om dessa ämnen

2018Nyår