• Trendspaning: att ta med sig datorn till sovrummet kan vara förödande för sexlivet. Orken tar slut efter att man scrollat igenom alla facebook-uppdateringar. Foto:
  • Kaffe med fetter i för att stimulera hjärnan är nya given. Foto:
1/

"80-talisterna orkar inte ha sex, de är för trötta för det"

Strängnäs

80-talisterna har mer sällan sex än 60-talisterna. De hinner helt enkelt inte eller så är de för trötta. Hellre tar de med sig datorn till sovrummet och gör en uppdatering på Facebook än umgås med sin partner.

– Sex är viktigt för kroppen. Tar man bort det minskar vårt välmående, säger trendspanaren Göran Adlén.

Tidigare Strängnäsbon Göran Adlén föreläser om trender, kommunikation, varumärken och ledarskap. Han är idag Sveriges ledande trendspanare. Han har gjort framtiden till sin specialitet och hjälper verksamheter att vara beredda på morgondagens utmaningar.

Vi på Extra bad honom göra en spaning på hälsa och träning, ämnen som vi vet engagerar honom. Och Göran nappade!

– Något som är på uppgång inom hälsa är fokuseringen på hjärnan, säger han. Här pratar vi om olika fetter som är bra för hjärnan, om speciella kosttillskott för att stimulera hjärnan. Vi talar om inre organ och tarmbakterier som kan påverka alzheimer, parkinsons sjukdom, adhd och liknande.

– Samhället har också fått en självdiagnostiserande människa där läkarens roll minskat. Förr i tiden litade du på din läkare fullt ut men i dag lyssnar du hellre på personer som har samma sjukdom som du. I det finns också en kritik mot läkemedelsindustrin, man säljer mycket alternativa kosttillskott och behandlingar. Fördelen är att många får hjälp där den traditionella sjukvården går bet.

Göran Adlén från Strängnäs har trendspanat speciellt för Extras läsare. Foto:

Får kroppen mindre uppmärksamhet och knoppen större?

– Du väljer inte bort någonting utan du väljer till. Det blir mer av båda delarna, både kropp och knopp. Intresset ökar för de här frågorna fortfarande och det sker en åldersglidning på till exempel gymmen där de äldre tar plats. Numera tränar du för att bli gammal.

– Lite förenklat uttryckt räknades bara utsidan under 1980- och 90-talen, vi skulle visa upp stora muskler. I dag ska vi vara vältränade både på utsidan och insidan.

– För tio år sedan var det otänkbart att gå i träningstights och sneakers till jobbet. Idag gör många det och den trenden växer mest inom modeindustrin. Det finns också speciellt framtagna kosmetikaserier för träning för att du ska kunna sminka dig innan och för att det ska hålla. Sminket har en koppling till sociala medier och fitness där det inte bara handlar om muskler utan att se snygg ut över hela linjen.

För tio år sedan var det otänkbart att gå i träningstights till jobbet. Idag gör många det. Foto:

– Våra trender kommer från USA i huvudsak och en hel del även från Asien. Den asiatiska livsstilen är här nu och de som lever fullt ut lagar sitt eget hälso-te kombucha hemma. Den rena maten eftersträvas, clean eating, du äter buljonger som du själv kokar och du blandar i fetter i kaffet för att stimulera hjärnan. Vi försöker återvända till den ursprungliga hälsan.

Hur lever du själv?

– Jag lever mitt i trenden. Snart ska jag exempelvis fixa kefiren här hemma och testa hemmagjord grekisk yoghurt. Jag tränar också väldigt mycket.

När sätter vi stopp för alla krav som ställs?

– Låt mig säga så här: i dag bannlyser vi socker, vetemjöl och drar ner på alkohol. Allt som vi petar i oss ska vara bra för vår hälsa. Men när det blir för mycket av något uppstår en motreaktion, typ "jag skiter i det här." Men vi är inte där i dag. Vi är fortfarande väldigt måna om hälsa. Det ser vi tydligt till exempel på Facebook där det fortfarande finns mycket tränings- och matupplägg.

Göran Adlén

Bor: Stockholm. Har tidigare bott i Strängnäs.

Familj; Tre barn och särbo.

Gör: Trendspanare, föreläsare och författare. Utsedd till Årets föreläsare 2014. Göran är en entreprenör som älskar framtiden, kreativa idéer och allt nytt som händer.

Snabbguide nya hälsotrender

• Återgång till det äkta. Vi tillverkar egen kefir och eget the.

• Vi tror mindre på läkare än på en vän.

• Speciellt framtaget smink för att hålla vid träning.

• Träningskläder på jobbet.

• Bannlysning av socker, vitt mjöl och alkohol.

• Allmän sömnbrist och mindre sex hos 80-talisterna.

• Krav: vältränad både på in- och utsidan.

Den gången hade Göran fel

– 2008 trodde jag inte alls att Facebook skulle blir så stort som det blev. Folk började vid den här tiden ifrågasätta värdet av Facebook, sedan ändrades upplägget och i dag finns det många som inte kan klarar sig utan det. Nu är vi två miljarder som har konton.

Läs mer om dessa ämnen

HälsaTrendigt