Återbruk till pangpriser på "lilla Ullared" i Kungsör

Kungsör

– Vi har verkligen allt och det är superbilligt! Dessutom gör man gott för andra genom att handla här, säger Sofia Eriksson, verksamhetsansvarig på Kungsörs Återvinning & Secondhand.

1996 gjorde Centrumkyrkan, Kungsörs kommun och Arbetsförmedlingen gemensam sak och slog upp portarna till en 3000 kvadratmeter stor second handbutik med café i den gamla industrilokalen.

Sortimentet består av möbler av alla de slag, en stor avdelning kläder – en del med etiketten kvar – husgeråd och prydnadssaker. Ett 50-tal personer sysselsatta via arbetsmarknadsåtgärder, ett tiotal anställda och lika många ideella krafter tar emot de skänkta föremålen och ger dem, vid behov, nytt liv. Återbruk i alla dess former – där kompetens tas tillvara samtidigt som språkträning sker – resulterar i en butik som andas kreativt skapande. Intäkterna går till biståndsarbete.

Sofia Eriksson gläntar på dörren skyltad med "Endast personal" och en syateljé uppenbarar sig. Här omvandlas gamla tyger och gardiner till lapptäcken och väskor. Montana Inad visar stolt upp ett svart förkläde i modern stil.

– Jag har sytt tolv stycken, alla har blivit sålda. Jag har fått kompisar och lär mig svenska också.

  • Sofia Eriksson köper numera alla sina kläder på Kungsörs Återvinning & Secondhand. – Det är så lyxigt, när det kostar 25 kronor plagget så kan man ju köpa en del utan att ha dåligt samvete miljömässigt. Foto:
  • Delar av butikens sortiment fick fungera som tidsmarkör vid inspelningen av filmen Tårtgeneralen. Foto:
  • Tillpiffade galgar i snickeri- och måleriverkstaden. Foto:
  • Foto:
1/

Rundvandringen fortsätter en trappa ner. Bland dockskåp och tillpiffade galgar i snickeri- och måleriverkstaden sitter Sam Purhonen och lägger sista handen vid en tavla.

– Jag använder griffeltavelfärg. Det är roligt att skapa något nytt, det här var en bit av en hylla innan, berättar han.

På väg till skrotavdelningen passerar vi klädsorteringen, traderaförsäljningen ("vi har en duktig kille som säljer det som har ett högre värde den vägen"), cykelverkstaden och ett hav av packade flyttkartonger.

– Varannan månad kör vi en transport med det som inte säljs till Vitryssland och Lettland. Vi har stor rotation och får in nya saker i butiken hela tiden, berättar Sofia.

På skroten, bland alla metaller, huserar Radi Gharib som är guldsmed från Irak.

– Jag tycker om att jobba med händerna och vill inte sitta hemma, säger han och demonstrerar hur sorteringen av all järnskrot går till.

Det börjar närma sig öppningsdags. I verktygsrummet går Said Hadji över golvet en sista gång med sin mopp. Snart kommer runt femhundra besökare botanisera bland en uppsjö udda stolar för 20 kronor styck och kläder för ytterligare en femma. Det är inte för inte kunder kallar butiken "lilla Ullared". Kanske kommer någon, likt Sofia att hitta en julklapp.

– Det har varit en spärr tidigare, även för mig, medger hon. Men i och med att det återvunna plagget blev årets julklapp har det blivit legitimt att ge bort något begagnat. Det kan hända att mina syskon får något fint härifrån...

Kungsörs Återvinning & Secondhand

Adress: Kungsgatan 42

Öppettider: tisdag – torsdag 13–17, lördagar 10–14.

Inlämning: måndag – torsdag 8–16, fredag 8–12, samt under butikens öppettider.

Information: secondhandkungsor.se, facebook: Kungsörs Återvinning & Secondhand.