Elisabeth har tävlat i Aufguss show, en tävlingsform som är populär i Tyskland men även i Polen och Italien. Det går ut på att bastumästaren utför en teater på cirka tio minuter med ett tydligt tema. Hela upplevelsen betygsätts av juryn med hjälp av vattenglas som de fyller olika mycket beroende på hur bra de tyckte upplevelsen var. Elisabeth tävlade i de nationella tävlingarna 2015 och kom sexa. Foto:

Aufguss – den tyska hemligheten till lugn i kropp och sinne

Hälsa

Tyskarna är kända för sin enorma förkärlek till att gå på spa. Men du behöver inte ta dig ända dit för att få uppleva en del av bastukulturen.

På River Relax i Munktellbadet hålls bastusittningar i tysk stil, Aufguss som det kallas.

– Det ger mycket hälsosamma effekter, säger Elisabeth Müller, bastumästare på Munktellbadet.

Eteriska oljor av mandarin, citrongräs och mentol sprider sig i den stora bastun i River Relax på Munktellbadet i Eskilstuna. Med hjälp av handdukar, en solfjäder och en självbyggd viftanordning av en rock ring och tyg sprider Elisabeth Müller värme och doft på deltagarna. Extra testar den tyska bastutradtitionen Aufguss, en bastusittning med avslappning och upplevelse i fokus.

Elisabeth kommer från Tyskland och flyttade för snart två år sedan till Sverige och Eskilstuna. Hemma i Tyskland arbetade hon på ett spa som badmästare och bastumästare. Där är traditionen med att gå på spa helt annorlunda än här i Sverige.

– Där finns det span överallt och alla är gigantiska. När tyskarna går på spa är det för att få en dag-semester. De spenderar hela dagar med att basta, bada, läsa böcker, äta mat och kanske till och med sova i de speciella vilorummen. Här i Sverige är det annorlunda, här är det inte lika vanligt med spabesök, säger hon.

Fenomenet Aufguss har funnits i Eskilstuna ett bra tag, men det var först när nya Munktellbadet öppnade som konceptet Aufguss togs i bruk på allvar.

– På Vattenpalatset hade vi en bastuupplevelse som liknade Aufguss-sittningarna. När vi byggde nya Munktellbadet byggde vi en specialanpassad bastu för bastusittningen, säger Torbjörn Bergvall, affärsområdeschef på Munktellbadet.

Därför är det bra att bada bastu

Ökar blodcirkulationen

Öppnar kärlen - gifter svettas ur

Det är roligt

Avslappnande

Stärker immunförsvaret

Du som gått förbi badhuset har säkert lagt märke till relaxavdelningen. Tanken med relaxen är att få in en del av Eskilstuna, därigenom namnet - River Relax. Eskilstunaån glider genom rummet och utanför de stora panoramafönstren ringlar den verkliga ån. Men just det här med bastusittningar är något som det satsas på, och när Elisabeth dök upp från ingenstans, med rätt kvalifikationer och utbildning gav det mersmak för badet men också för kunderna.

– I Tyskland är det en treårig utbildning för att bli badmästare och ytterligare tre månader för att bli bastumästare. Där har inga familjer en egen bastu hemma, utan alla går till olika spa för att ta det lugnt. Jag tror att det är en anledning till varför det är så populärt. Här i Sverige är det väldigt många som inte vet vad Aufguss är men det kommer mer och mer, säger Elisabeth.

Själva bastusittningen går ut på att bastumästaren väljer ut olika eteriska oljor. Olika oljor ger olika effekt till exempel ska mandarin verka lugnande, citrongräs ska vara antiseptisk och mentol ska öppna luftvägarna. Exakt hur en bastusittning ser ut är olika från gång till gång både beroende på vem som håller i den och vilka som deltar. Ungefär två till fyra olika dofter är vanligt förekommande och minst ett redskap för att vifta med ska användas. En session varar i ungefär tio minuter.

– Det är en upplevelse. Beroende på hur hårt eller mjukt man viftar blir det olika effekt på de som sitter i bastun. Det rensar kroppen och ger en behaglig känsla, säger Elisabeth.

Elisabeth Müller håller tillsammans med sina kollegor i Aufguss på Munktellbadet i Eskilstuna. Foto:

När Elisabeth viftar med de olika redskapen under bastusittningen kan även ett otränat öga se att det inte är lätta rörelser hon utövar. Att arbeta med rörelse i en 80 grader varm bastu är heller inte ett lätt jobb.

– Det är lite som att lära sig cykla, när man väl kan det så sitter det där. Men jag har stått många timmar framför spegeln och slagigt mig själv med handduken i ansiktet, säger hon skrattandes och fortsätter:

– Det går inte att hålla i för många sittningar per dag eller till och med per vecka, det är väldigt uttorkande, säger hon.

  • För snart två år sedan flyttade Elisabeth till Sverige. Hennes man, som också är från Tyskland, har nu ett år kvar av sitt projekt på Volvo. Huruvida de flyttar tillbaka eller blir kvar vet de ännu inte. Foto:
  • Torbjörn Bergvall är affärsområdeschef på Munktellbadet. Foto:
1/

Läs mer om dessa ämnen

MunktellbadetEskilstuna