Bort med det gamla in med det nya

Krönika av Rebecca Öhman

Så här elva dagar in i 2018 börjar det bli hög tid att göra de där förändringarna du lovat dig själv. Dricka mer vatten, röra på dig dagligen eller unna dig egentid då och då är alla exempel på nya vanor som gör gott både för kroppen och för knoppen. Men det här med självutvecklande löften brukar det inte pratas om i samma utsträckning. Har du någon gång lovat dig själv att förändra dina värderingar? För egen del har det alltid varit lättare att välja löften som är relativt enkla att genomföra i jämförelse med löften att ändra det sätt jag ser världen på.

Vi lever i en demokrati som värnar om alla människors lika värde. En demokrati som står upp för barns rättigheter och som är mer jämlik än många andra länder. Men än är vi inte perfekta.

Ett exempel kan du läsa om i veckans Extra.

Mary-Jane Nehme föddes som kvinna i en manlig kropp. Hela livet har hon brottats med stereotyper och fix idéer om hur hon bör vara för att passa in i normen. Det gick så långt att hon bestämde sig för att ta sitt liv. Mobbning, trakasserier och sexuella utnyttjanden är fortfarande vardagsmat för Mary-Jane.

Hon beskriver hur många inte ser henne som en människa och hur hon gång på gång får ta emot glåpord.

Är detta vad som kallas att värna om alla människors lika värde?

Och ja, det kan vara svårt att förändra värderingar som sitter djupt rotat i vårt inre, men det är inte omöjligt.

Vi är alla lika oavsett kön, ursprung, religion eller sexuell läggning.

Så i stället för att försöka uppfylla löften som handlar om hur du ser ut på utsidan kan det vara en idé att se över din insida. Och ja, det kan vara svårt att förändra värderingar som sitter djupt rotat i vårt inre, men det är inte omöjligt. Det hela handlar om att inte låta okunskapen och rädslan för det som samhället tycker är annorlunda styra. Jag har gång på gång stött på någon som sagt, eller rent utsagt själv utbrustit:

Jag är inte rasist, men ...

Jag är inte homofob, men ...

Säg stopp! Våga säg ifrån! Jag tror att genom att påpeka detta hos dig själv och hos andra kan vi förändra detta.

Det är mitt löfte till mig själv. Jag tänker inte stå på sidan av och acceptera nedvärderingar längre. Och jag vill gärna att någon ifrågasätter mig om jag generaliserar eller nedvärderar andra på grund av dess ursprung, religion, sexuell läggning eller vad det nu må vara.

Vi är inte våra rädslor. Genom kunskap kan vi förändra våra värderingar och vårt synsätt.

Nästa gång du stöter på någon som gör dig rädd eller obekväm, säg hej. Låt den nyfikna ådran i dig styra, inte dina rädslor för det som går utanför stereotypen.

Mary-Jane Nehme är en fantastisk person. Hon är driven och har båda fötterna på jorden. Hon är en människa. En människa som råkar vara transsexuell.

Läs mer om dessa ämnen

ExtraKrönika