• Angelica Steneskog (till höger) lägger sista handen vid Anna-Karin Appelgrens naglar. Foto:
  • Kalla istoner och lockar som sitter tack vare sprejat saltvatten.
1/

De målar på fri hand julens hår och naglar

Strängnäs

Passa på att fixa frillan innan tomten kommer! Just nu gäller utkammade windsurfinglockar i kalla toner. Eller så låter du frihandsmåla topparna med ljusa toner, så kallad balayage.

– Men pasteller i håret är fortfarande inne, säger Angelica Steneskog som nyöppnar Ateljé13 ihop med kollegan Malin Gunnarsson.

Essans Harmoni låg tidigare i Ateljé13:s lokaler utefter Järnvägsgatan i Strängnäs. Nu är de vitgula vävtapeterna bortrivna liksom en grön fondvägg som många kunder fäst blicken på under årens lopp. Från och med nu går allt i vitt, grått och svart.

Den nyöppnade ateljén bygger på ett helhetskoncept på tre ben: frisyren, fransarna och naglarna.

Angelica Steneskog har jobbat i de här lokalerna sedan 2010 och kände med tiden att hon ville bredda sig för att utvecklas inom skönhetsvård. Därför tog hon över lokalerna 2013 och satsade därefter på fransförlängning och nu senast gelénaglar.

  • Röda julnaglar med stänk av guldglitter. Josephine Andersson i Eskilstuna fixade dessa naglar på Angelica Steneskog under hennes utbildning till nagelterapeut. Foto:
  • Svarta glitternaglar till nyår och knallröda till jul? Variationen är oändlig på gelénaglar. Foto:
1/

Vad är hett inom nagelmodet?

– Rött med glitter på någon eller flera naglar passar till jul, säger Angelica som är i slutfasen av sin utbildning till nagelskulptör hos Eskilstuna nagelskola.

Duon som nyöppnar ihop

Namn: Angelica Steneskog

Ålder: 33 år.

Bor: Strängnäs.

Gör: Frisör, fransstylist, snart nagelterapeut och delägare i Ateljé13 på Järnvägsgatan i Strängnäs.

Skönhetsmiss jag minns med fasa: "När jag gick i nian färgade jag håret orange, det var inte snyggt. Jag har alltid varit kreativ av mig, gick en gång inriktning teater på S:t Eskils estetprogram i Eskilstuna".

Namn: Malin Gunnarsson

Ålder: 38 år.

Bor: Tosterön i Strängnäs.

Gör: Frisör, färgtekniker och delägare i Ateljé13.

Skönhetsmiss jag minns med fasa: "Under högstadiet hade jag en tid kort permanentad page efter att ha suttit hårmodell. Herregud!"

Vill du hellre ha nyårsnaglar kan du välja vita toppar med silverglitter som strös över hela eller delar av naglarna.

Håret?

– Kalla toner, silveraktigt och lite isblått är inne just nu, säger frisören/färgteknikern Malin Gunnarsson som fram till i somras ägde en salong i Stockholm.

Men även pastelltoner fortsätter vara poppis.

– Det som kommer nu är grönt. Skogsgrön broccoli. Nästan som en julgran, säger Malin och skrattar.

För att få till en djup grön nyans krävs att färgningen görs på ett blont hår, många väljer därför att bleka håret för att sedan lägga på en ton.

Balayage ("balayer" betyder "måla" på franska) är en vanlig färgteknik där håret ”målas” på fri hand med en pensel. På så vis skapas skiftningar eller slingor i håret, färgen penslas främst på topparna och tonas uppåt. De toningarna har vi sett mycket av under hösten.

Malin Gunnarsson utgör ena halvan av Ateljé 13. I stolen sitter Felicia Stors med Malins son Buster, 5 månader. Foto:

Lång rak lob som sträcker sig till nyckelbenen gäller fortfarande.

– Egentligen är ingenting ute, det som händer är att det tillkommer nya detaljer. Man kan välja att vara mer eller mindre extrem, säger Malin.

Annars är beachlockarna efterfrågade. Här ska man få känslan av att ha varit på stranden med mycket vind i håret. Med hjälp av locktång formar du lätt korkskruvar på längderna, drar ut dem och sprejar med saltvatten för att de ska hålla.

Angelica har ett särskilt rum i ateljén för att fixa fransarna på sina kunder.

– Många av dem jag möter vill se naturliga ut, det är den looken jag oftast gör. En del som tränar mycket vill se pigga ut utan att behöva måla sig. Det går faktiskt att se alert ut fast man precis klivit ur sängen!

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsTrendigt