Samla ett gäng runt ett hederligt brädspel under jul och nyår! Riktigt uppfriskande, vågar vi lova. Diskussionerna kan bli riktigt uppfriskande – för alla vill ju vinna!?

Extra testar: Så här bra är sällskapsspelen

Spel

Vad vore en jul utan samling runt bordet med ett nytt spel? Extra har testat nykomlingar och betygsatt dem. Kanske är det läge att locka femåringen till bordet med färgglada fiskar där minnet övas på ett roligt sätt (en riktig utmaning för oss vuxna!). Eller kolla allmänbildningen hos din tonåring i musik- och filmfrågor där de definitivt drar längsta strået?

0-100 (MIG), frågesport.

0-100 (MIG)

BETYG 5 av 5

Vilken fullpott. Hur många gånger har vi inte spelat frågespel förut? Ändå lyckades detta spel imponera på både mig och min medspelare.

Spelet går ut på att svara på frågor med siffror mellan 0 och 100. Väldigt många frågor är svåra men det spelar inte så stor roll, eftersom det är den som svarat närmast som får bäst poäng. Poängen räknas sedan ihop för att avgöra vem som vinner.

Blandningen av frågor är bra och de flesta ämnen täcks in. Spelet är litet och kompakt och lätt att ta med sig på resa eller till spelkvällen hos kompisen.

Det enda minuset med spelet är att verktyget som man stoppar frågekorten i är väldigt trång vilket medför att det blir svårt att dra upp frågorna en efter en. Men, det går ju såklart alldeles utmärkt att bara läsa korten som de är, utan verktyget.

Som helhet ett mycket roligt spel som passar de flesta. En perfekt julklapp eller som underhållning under julhelgen.

MIG Familj: ett quiz med aktuella frågor för vuxna och barn mellan 6 och 14 år. Kul! Foto:

MIG Familj

BETYG 4 av 5

Pigga quiz-frågor som passar alla i familjen, även barn 6-14 år som har speciellt anpassade frågor. Innehåller 1 560 kort, hälften för vuxna och hälften för barn. För de yngsta finns svarsalternativ. Frågorna känns uppdaterade och aktuella. Ungdomen i vårt sällskap hängde lätt med i spelet och utmanade den äldre generationen genom sin breda kunskapsbank. Ett lättsamt spel. Behändigt att ta med sig, fungerar utmärkt som tidsfördriv när familjen bilar långt under jul- och nyårshelgen.

Kort Alfapet (Alga)

BETYG 4 av 5

Gillar du att spela Alfapet? Då kommer du definitivt gilla den nya och snabbare versionen där du spelar med kort. Ett perfekt spel att ta med sig då det tar liten plats och är snabbt att lära sig. Spelet går ut på att bilda ord på 2-5 bokstäver där varje bokstav är värd en viss poäng. I och med begränsningen på ord med fem bokstäver jämnas oddsen ut - även om en person är riktigt bra på traditionellt Alfapet behöver den inte ha en stor fördel i denna variant. Det enda som gör att spelet inte får full pott är att det blir roligare att spela mer än två personer, även om det såklart går att spela två också.

Det här spelet är för dig som älskar musik och som dessutom har viss kunskap om låttitlar och artister. Doobidoo (Alga);

Doobidoo (Alga)

BETYG 3 av 5

Det här spelet är för dig som älskar musik och som dessutom har viss kunskap om låttitlar och artister. För i och med tidsstressen kan det bli väldigt svårt att snabbt komma på låtar av en viss artist eller en låt där ett specifikt ord går att finna.

Ett stort plus är att spelet inte tar upp hela bordet, att det är lätt att komma i gång och att det går att anpassa hur lång tid en omgång ska ta.

Men. Det är ruskigt svårt att rita en låttitel. För hur ritar man egentligen "Vi drar till fjällen?", på 60 sekunder dessutom?

Som helhet är det ett roligt spel och ett helt okej tidsfördriv. Det är säkert hur kul som helst för den musik-tokiga. Så har du någon sådan i din närhet? Slå till!

Five little fish – kul minnesspel för småttingar. Stora fiskar i plast medföljer. Foto:

Five little fish (Alga)

BETYG 3 av 5

En stark trea blir det därför att vårt barn på 5 år tyckte det var svinroligt att leka med fiskarna EFTER att vi spelat klart! Spelet går ut på att testa sitt färgminne genom att dra upp en firre med rätt färg ur sjön (färgen på stjärten är dold så länge man inte fått napp). Den som har flest fiskar när spelet är slut vinner. Här hade den vuxna i test-sällskapet svårt att hänga med när fiskarna bytte plats med varann. Tur att det fanns ett barn i testpatrullen som kunde tipsa oss andra om var de fanns och därmed hjälpa motståndarna till seger! Bra minnesträning för både vuxna och barn.

Från 3 år.

SVT:s populära På spåret, nu i spelform. Lika svårt som på tv, tyckte testpatrullen.

På spåret (Alga)

BETYG 3 av 5

Sveriges mest populära frågeprogram som sällskapsspel för dig som vill spela liggandes i en soffa. Utmana familj och vänner: lista ut resmålet och svara på frågor om destinationen – precis som på teve. Efter en testmatch kunde sällskapet konstatera att frågorna är lika svåra – eller lätta – som på teve. När det gäller faktafrågorna på destinationen finns störst chans att svara rätt. En stark trea ger vi för ett spel där allmänbildningen prövas hårt. En solklar favorit för den som gillar På spåret.

Vinnarna av Årets spel 2017

Varje år sedan 1984 utser en opartisk jury bästa nya sällskapsspelen i Sverige. Tre vinnare, en i varje kategori, tilldelas titeln Årets Spel och priset Guldtärningen. Vinnarna av Årets spel 2017 har utsetts i kategorierna Årets barnspel, Årets familjespel och Årets vuxenspel.

ÅRETS BARNSPEL: Little Red Riding Hood. Ett pusselspel med sagotema för de yngsta.

ÅRETS FAMILJESPEL: Patchwork. Två spelare ska med hjälp av knappar, lappar, strategi och taktiskt tänkande sy ihop det mest poänggivande täcket.

ÅRETS VUXENSPEL: Smart 10. Här ligger frågekortet i en ”smartbox” där du kan se frågan och ett antal svar, men där inte alla är korrekta. Det gäller att lista ut vilket svar som är rätt.

Läs mer om dessa ämnen

ExtraJulspel