Foto:

"Fler tänker att julen är barnens högtid"

Sörmland

Glögg, snaps, öl, vin och kanske en och en annan drink. Under juletid är det lätt att alkoholintaget ökar utan någon egentlig eftertanke.

IOGT-NTO har under tio år drivit kampanjen "Vit jul", en kampanj som fått mer och mer fäste för var år.

– Nu är många fler positivt inställda till en vit jul, säger Angelica Lövdal, distriktskonsulent för Junis i Sörmland.

Skulle du kunna tänka dig att nobba glöggen med alkohol i? Att inte ta de där snapsen till julbordet och i stället dricka julmust? Junis, som är IOGT-NTOs juniorförbund, vill försöka ändra på de traditioner som involverar alkohol. För enligt Sörmlands Distrikskonsulent, Angelica Lövdal gör den där snapsen ingen egentlig nytta.

– Det är många som skulle kunna tänka sig att byta ut glöggen eller vinet men när det kommer till snapsen låter det annorlunda. Många tycker att det är en viktig tradition som måste finnas till julmaten. Vi försöker bryta de där traditionerna som faktiskt inte är så betydelsefulla, säger hon.

Nu för tiden går det att få alkoholfria alternativ till nästan alla drycker. Men just snapsen är något som är svårt att göra alkoholfritt.

– Det har gjorts försök med att smaksätta med olika örter men i snaps sitter mycket smak i alkoholen och då är det svårt, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.

Vit jul-aktiviteter nära dig!

För barn och ungdomar 10-19 år! Bowling- och buffékväll i Flen. Gratis och pågår den 22 december 16-19, Hammarvallen.

Eskilstuna SXE bjuder in till en härlig juldag med aktiviteter, mat och underhållning. Från sju år. Gratis. Den 21 december på Lilla gatan i Eskilstuna.

Gå på julmiddag där juliga aktiviteter blandas med mingel. För vuxna över 18 år. Gratis. På Björkhultsvägen i Eskilstuna.

För mer information och fler aktiviteter: vitjul.se.

Junis är en verksamhet för barn 6-13 år. De anordnar alla möjliga slags aktiviteter som bygger på att barnen ska ha en trygg och rolig plats att gå till när skolan inte är öppen. Under lov, och speciellt jullov, är det enligt Angelica än viktigare med aktiviteter för barnen. Alla är välkomna men de strävar efter att fånga upp de barn som har en problematisk situation hemma, där föräldrarna kanske dricker för mycket.

– På vissa barn märks det väldigt tydligt att julen mer är en plåga än glädje, då ska de ha någon stans att ta vägen där det känns bra att vara, där det finns nyktra förebilder, säger Angelica Lövdal.

Angelica Lövdal är distriktskonsulent för Junis i Sörmland. Foto:

Samtliga som arbetar på Junis har skrivit under på att de är nykterister, inte bara under julen utan året om.

På vitjul.se har IOGT-NTO anordnat en underskriftlista där vanliga människor kan skriva under att de kommer vara vita under julen. Förutom den listan anordnas även aktiviteter runt om i landet, aktiviteter som ska uppmana andra att skippa alkoholen.

Systembolaget har de senaste tio åren sett en enorm ökning på efterfrågan av alkoholfria alternativ.

– 2007 sålde vi 0.8 miljoner liter alkoholfria drycker. 2016 var den siffran i stället 3.4 miljoner liter, det är verkligen en anmärkningsvärd och positiv ökning, säger Matilda Dannetun.

  • Matilda Dannetun är pressekreterare på Systembolaget. Foto:
  • Julmust lagrat på till exempel bourbounfat eller romfat är alkoholfri julmust med en vuxnare smak. Foto:
1/

Barntillåtna drinkar till jul - perfekt för alla vuxna

Iste med äppelcider

Vill du sippa på något läskande mellan de många glas av glögg? Testa den här drinken från Ica som blir så där härligt julig med hjälp av kanelstänger.

Ingredienser 6 portioner:

4 dl vatten

2 tepåsar svart te

3 kanelstänger

3 cl citronjuice (3 cl motsvarar 2 msk)

75 cl äppelcider (alkoholfri)

isbitar

Gör så här:

Koka upp vattnet, lägg i tepåsarna och kanelen. Låt dra i 30 minuter.

Blanda lagen med citronjuicen. Häll upp i glas med is och häll sedan på cider och servera.

Drink med smak av ananas och kanel

Söt drinksom genom kanelstång och fikon blir ett underbart inslag i juletid. Detta recept står Jesper Hartmann och Thobias Pettersson från Paus Bar & Kök på Rörstrandsgatan för.

Ingredienser 1 portion:

2 cl sockerlag

6 cl apelsinjuice

2 cl cocos syrup

4 cl citronjuice

1 tsk kanel

3 st limeklyfta(or)

1 st ananasskivor

0,5 st fikon

krossad is

Gör så här:

1. Mortla fikon, apelsin, lime, ananas och kanel i ett högt glas. Häll på krossad is och rör om.

2. Häll sedan ner resterande ingredienser och smaka av. Toppa upp med mer krossad is.

3. Sockerlag: Blanda strösocker och halva mängden vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret löst sig. Låt kallna.

Läs mer om dessa ämnen

AlkoholJul