Sofie Runnkvist, Sofia Dahlin och Emma-Karin Bortas vill kunna erbjuda en mer hållbar frisörupplevelse. Foto:

Frisörerna tipsar: Undvik det här i ditt hår

Eskilstuna

Parabener, ammoniak, PPD och allt vad dessa kryptiska ämnen nu heter. Du har säkert stött på dem i både schampot och hårfärgen. Men visste du att många substanser både är allergiframkallande och hormonrubbande?

Frisör Tingsgården använder endast produkter med ett helhetstänk när det gäller både människa och miljö.

– Vi har varit ekologiska sedan vi öppnade 2009. Då fanns det ingen annan uttalad ekologisk salong i Eskilstuna och det finns det inte heller i dag. Vi tycker att det är tråkigt att fler frisörer inte anser att det är viktigt att jobba ekologiskt, säger Sofia Dahlin som äger Frisör Tingsgården i Eskilstuna.

Att vara en uttalad ekologisk salong innebär för Sofia Dahlin och kollegorna Emma-Karin Bortas och Sofie Runnkvist att samtliga hårvårdsprodukter är ekologiska i mer än 75 procent. Att företagen bakom produkterna har ett helhetstänk även i förpackningsval, produktion och klimatkompensation. Att andra hudvårdsprodukter och skönhetsprodukter är ekologiska samt att möbleringen är, där möjligt, inhandlad i andrahand.

– Det gäller att vara kritisk när man handlar ekologiskt ute i handeln. Det kan finnas en produkt som kallar sig ekologisk men som bara innehåller fem procent ekologiska ingredienser, det är svårt det där, säger Emma-Karin Bortas.

Sedan är det viktigt att komma ihåg att bara för att en produkt har ett naturligt innehåll kan det finnas personer som reagerar på dessa.

– Det är inte vanligt men kan hända om man till exempel är överkänslig mot någon växt, ört eller har pollenallergi, säger Emma-Karin.

Se upp med dessa ämnen

Resorcinol. Är allergiframkallande och hormonstörande.

Paraben. Är hormonstörande och har även allergena effekter. Några parabener är svårnedbrytbara i vattenmiljö.

PPD. Giftigt och lokalt irriterande. Påverkar immunförsvaret tillsammans med oxidationsmedel.

Ammoniak. Används i hårfärg för att öppna hårstrået. Förändrar ph-värdet, ger hårstrån en oförmåga att stänga sig igen och har en väldigt stark doft. I dag finns andra ämnen som är mindre aggressiva men fungerar på liknande sätt.

Frisör Tingsgården erbjuder även refill på många av de hårvårdsprodukter som säljs för att spara in på förpackningar. Om en kund kommer tillbaka med förpackningen och fyller på den får de 15 procent i rabatt.

Hårfärg brukar vara det som oftast diskuteras när det kommer till tveksamt innehåll. Det finns salonger som blandar örter för att färga med men det är inget Frisör Tingsgården gör. De har i stället aktivt valt märken som håller vad de lovar. Italienska Davines och danska Natulique är de företag som de jobbar med allra mest.

– Våra färger är helt fria från ammoniak, parabener, och PPD. Färgen täcker grått hår, den håller länge, det går att ljusa upp håret och det blir riktigt glansigt. Vi jobbar inte med örter då vi är rädda att vi skulle känna oss begränsade, säger Sofia Dahlin.

Många som väljer salongen som ligger i Gamla staden i Eskilstuna gör det med miljö- och hälsoperspektivet i åtanke. Men många blir även rekommenderade av vänner och Emma-Karin berättar att det då blir en positiv överraskning att de är ekologiska.

Läs mer om dessa ämnen

Ekonomi/FöretagMiljö