Fynda med gott samvete i Malmköping

Malmköping

Vill du köpa årets julklapp för en billig penning och samtidigt göra gott för andra? På PMU Second Hand i Malmköping går det hand i hand.

Det var med förtjusning som Margareta Eklånge, en av volontärerna på Pingstmissionens utvecklingssamarbetes second handbutik i Malmköping mottog beskedet att årets julklapp är det återvunna plagget.

– Yes! Det är perfekt, jippi, utbrister hon. Vi har ju en trogen kundkrets som alltid vurmat för second hand men nu hoppas jag att det väcker en nyfikenhet hos de som vanligtvis inte kommer hit.

Margareta, eller Maggan som hon hellre lystrar till, är en av ett tjugotal volontärer som tacksamt tar emot föremål som privatpersoner vill skänka. Det inlämnade ska vara helt och rent och givarna säger sig ofta känna till och uppskatta att förtjänsten från butiken, som sedan 2011 ligger vid norra infarten till Malmköping, går till ett gott ändamål.

– Intäkterna går till församlingens missionsarbete som just nu är ett barnhem i Thailand, matutdelning i Georgien och ett sommarläger för barn i Serbien, berättar Yvonne Andersson, huvudansvarig bland volontärerna.

Likt Maggan verkar hon mestadels i kulisserna och utanför öppettider. De gör plats för det nyinkomna - kläder, möbler, hushållsartiklar, böcker, julpynt – allt ska sorteras, diskas, prissättas och omsorgsfullt placeras ut i butiken.

  • Yvonne Anderssson, Jenan Kasem och Maggan Andersson, volontärer på PMU Second Hand i Malmköping värnar om att butikens sortiment ska vara i ständig förnyelse. – Vi vill att besökare ska känna att det hänt något sedan sist de var här! Foto:
  • Klädutbudet är stort. Foto:
  • Foto:
1/

Jenan Kasem, även hon en ideell kraft, vittnar om att kunderna uppskattar sortimentets ständiga förnyelse och låga prisbild. För besökare är hon ett välbekant ansikte, en solstråle som varje lördag glatt betraktar samma scenario.

– Ett tiotal personer börjar köa runt halv nio. När vi öppnar vid tio springer de in och paxar det de ska ha!

Det går inte att ta miste på Jenans glädje över att bidra i arbetet. Det fanns en tid då trebarnsmamman från Irak fick tak över huvudet i Pingstkyrkan i Ärla. De utsträckta händerna som hon då möttes av ledde henne fram till second handverksamheten. I dag har hon uppehållstillstånd, en egen lägenhet och en stark vilja att ge något tillbaka. Hennes ögon glittrar när hon pratar.

– Jag vill hjälpa andra och göra gott. Sen är det så roligt också, de är som min familj här och jag lär mig bättre svenska på köpet.

De tre volontärerna fyller i varandras meningar när de berättar om spontana möten som uppstår mellan besökare. Veckans händelser avhandlas, en fikastund i cafédelen bryter ensamhet och olika åldrar möts. De berättar om den sociala samvaro som naturligt uppstår bland alla de människor som på ett eller annat sätt bidrar till att göra butiken till vad den är - en mötesplats med möjligheten att shoppa med vissheten att samtidigt göra gott.

PMU Second Hand

Adress: Landsvägsgatan 84

Öppettider: Lördagar 10-13

Inlämningstider: Tisdag-torsdag 9-13

Information: Telefon: 0157-20549