Gör dig redo för Å-loppet – bra mat för löpare

Mat

Med endast en månad kvar till årets upplaga av Å-loppet är det hög tid att börja träna. Oavsett vilket mål du har med kvartsmaran, eller löpningen i stort, kan du dra stora fördelar av att tänka på vad du stoppar i dig. Extra tipsar om sex råvaror som gör gott både för kropp och knopp.

Kokosolja

Energirik fettkälla som är optimal för löpare såväl som icke löpare. Satsa på en ekologisk och kallpressad variant, den är rik på bland annat järn, fosfor och zink.

Oljan sägs kunna motverka hjärt- och kärlsjukdomar och kan även snabba på läkningsprocessen vid infektioner. Men det allra bästa med den är nog dess varierande användningsområden. Den tål upphettning, ger dig en energi- och näringskick om du blandar den i morgonkaffet och är dessutom perfekt för hår, kropp och ansikte.

* * *

Lax

Omega 3, som bland annat finns i feta fiskar som lax, är viktigt att få i oss. Fettsyrorna hjälper cellerna att rensa ut slaggprodukter och ta upp näring, de blir helt enkelt starkare. Omega 3 har även visat sig minska träningsvärk - perfekt för dig som tränar mycket alltså.

Förutom Omega 3 är lax proteinrikt och fullproppad med D-vitamin.

Försök välja en vildfångad lax som ur hälso- och miljösynpunkt är att föredra.

* * *

Havregryn

Gott, billigt och hur nyttigt som helst! Havregryn är ett bra val - oavsett hur du väljer att äta det. Tack vare dess kolhydratnivå ger grynen dig massor av energi samtidigt som du kommer känna dig mätt en längre tid tack vare protein. Om du äter 100 gram havregryn har du dessutom fått i dig en tredjedel av dagsbehovet av fibrer.

Fett då? Jodå, tack vare dess innehåll av nyttigt fett ger du både cirkulationssystemet och blodkärlen en skjuts.

* * *

Baljväxter

Bönor, linser, ärter och jordnötter brukar räknas till de livsmedel som tillsammans kallas baljväxter.

Inte nog med att baljväxter är ett klimatsmart alternativ, det är även en riktig höjdare för din kropp. De är rika på proteiner, långsamma kolhydrater och mineraler samtidigt som de är kalorifattiga och fettsnåla - en riktig win-win situation alltså.

Precis som havregrynen innehåller baljväxter mycket fibrer, vilket är gynnsamt för din tarmhälsa. Och för dig som har problem med ditt kolesterolvärde är dessa råvaror perfekt.

* * *

Avokado

Krämig, len och alldeles underbar - i alla fall de gånger du prickar in exakt rätt tidpunkt att äta dem. Avokado innehåller över 20 mineraler och vitaminer, en massa antioxidanter, fibrer och nyttigt fett. Det är kanske inte så konstigt att avokado för många har en självklar plats i köket.

Avokadon kan hjälpa dig att reglera blodtrycket, skydda kroppen mot fria radikaler och hjälpa matsmältningen, för att bara ge några exempel. Den är dessutom lätt att variera och fungerar i allt från frukosten till efterätten.

* * *

Sötpotatis

Eller kumara, som det kallas i bland annat Nya Zeeland, är bara en mycket avlägsen släkting till den potatis vi vanligtvis äter men har ändå en hel del likheter. Förutom dess betydligt sötare smak anser vissa experter att sötpotatisen har en klar fördel jämfört med vanlig potatis.

Knölen är fullproppad av antioxidanter och är en utmärkt källa till långsamma kolhydrater. Den är fiberrik och är till bredden fylld med vitaminer och mineraler. Den är i korta drag en riktig kämpe för ditt immunförsvar och för matsmältningen. För löpare är den dessutom utmärkt tack vare dess höga innehåll av kalium som kan lindra muskelkramper.

Läs mer om dessa ämnen

MatTräninglöpning