Årets julvärdar i SVT Erik Haag och Lotta Lundgren lovar att prata en del julmat. Och att äta. Foto:

Höjdpunkter i tv-rutan i jul och nyår

Tv

Ledigheten är här för många av oss och julen och nyåret bjuder på höjdpunkter i rutan. Plocka fram en skål med knäck och ischoklad och njut under tiden du ser sista säsongen av Bron eller fartfylld hockey i Junior-VM.

Julaftonen inleds som det sig bör med en julvärd (i år ett par till och med) som småmyser i rutan och delar med sig av traditioner.

– Vi har pratat om att vi ska försöka följa julvärdsformen så gott vi kan. Men vi kommer också att prata om julmat och äta julmat, sade Lotta Lundgren när julvärdskapet offentliggjordes.

I TV4 får bondeparet Marie och Gustav Mandelmann agera julvärdar.

Kalle Anka och hans vänner önskar som vanligt god jul i SVT på julafton. Foto:

Kalle Anka och hans vänner dyker förstås upp på julafton, för många ett måste innan eventuella klappar öppnas. Som vanligt blir det inslag från Tomtens verkstad, en tur med Kalle till djungeln, Snövit och de sju dvärgarna, Ferdinand och Musse Pigg med vänner på camping.

På juldagen är det premiär i SVT1 för den fjärde säsongen av "Fröken Frimans krig". Det blir sista gången som tittarna får möta Dagmar Friman (Sissela Kyle) med vänner. Året är 1908 och förändringens vind blåser över både samhället och Dagmar Frimans lilla grupp.

Den fjärde och sista säsongen av "Fröken Frimans krig" sänds i SVT med start på juldagen. Foto:

26 december startar junior-VM i ishockey som avgörs i Buffalo i USA. Turneringen har gjort sig känd för att vara anfallsglad och frejdig och visas både i SVT och TV4.

Frölundabacken Rasmus Dahlin kommer att få en viktig roll under junior-VM i ishockey. Foto:

30 december startar Tour de Ski, som visas i SVT. Eftersom OS stundar har bland annat Charlotte Kalla och Stina Nilsson meddelat att de står över turneringen i vinter. Däremot väntas bland andra Marcus Hellner ställa upp.

Kungafamiljen är ett traditionellt återkommande inslag i julens TV-utbud. Så även i år. I programmet ”Året med kungafamiljen” den 1 januari får vi följa med ”från vardag till fest”. Det blir statsbesök i Indonesien, barnbarnsglädje och en tripp till Abisko i Lappland.

Kungen kommer också traditionsenligt att hålla jultal i SVT1 på juldagen.

I fjärde och sista säsongen av Bron, med start på nyårsdagen, återser vi Sofia Helin i rollen som Saga Norén och Thure Lindhardt som Henrik. Dessutom skådespelare från tidigare säsonger som Sarah Boberg, Rafael Pettersson och Maria Kulle. De kommer att få sällskap av flera nya och spännande karaktärer spelade av Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W Gabrielsson med flera. Kommande säsong kretsar kring identitet.

Källa: SVT

Läs mer om dessa ämnen

JulTv