• Tidningen Extra testade att inreda Fristadstorget med hjälp av Ikea place som är en av många inredningsappar som bygger på AR-teknik. Foto:
  • Det går alltså att gå runt de placerade möblerna, titta bakom och under men det går inte att provsitta. Foto:
  • Magikarp är en av de vanligaste vattenfigurerna i Pokémon Go. Foto:
1/

Inredning och stjärnkikare i mobilen – AR-teknik skapar nya möjligheter

Extra

Testa glasögon via nätet, inred ditt vardagsrum i mobilen eller få information om stjärnhimlen bara genom att rikta telefonen mot skyn. Det är saker som är möjligt tack vare AR-teknik. Extra har träffat en teknikforskare för att prata om tekniken som tar allt större plats i våra liv.

Augmented reality, AR. Smaka på de orden för de utgör det som enligt olika teknikmagasin och -sajter benämns som nästa stora grej.

Ett av de mest uppmärksammade exemplen är spelet Pokémon Go som fick gamla som unga att samlas för att jaga figurer med mobilerna. Det var alltså genom AR-teknik som det blev möjligt att fånga en Magikarp i Strängnäs hamn. Ett annat exempel är ju de digitala djur som nyligen flyttade in på Parken Zoo och som besökarna via AR-teknik kan klappa och fota sig tillsammans med.

– Tänk dig en linje där du har verkligheten i ena änden och en virtuell värld i den andra. Det mesta där emellan är AR, säger Afshin Ameri, universitetsadjunkt på Mälardalens högskola som forskat om AR.

Augmented reality handlar alltså om att blanda verkligheten med det virtuella, eller egentligen lägga ett datasimulerat "lager" på verkligheten genom en app eller annan funktion. Afshin Ameri medger att det kan låta krångligt, och ja, tekniken i sig är allt annat en enkel men syftet med AR, enligt honom, är att förenkla livet för människor.

Augmented reality

Betyder förstärkt verklighet.

Tekniken handlar kort om att digital information appliceras som ett lager på verkligheten via en app eller liknande.

AR är inte det samma som VR, virtual reality. Då handlar det om en helt datasimulerad verklighet.

Många företag använder tekniken i dag och allt fler rör sig åt det hållet, enligt Afshin Ameri. Ett exempel är Ikea som utvecklat en app där du som kund kan testa vilken av företagets soffor eller bord som gör sig bäst i ditt vardagsrum. Via mobilkameran samlar appen in information om rummet du befinner dig i och ger sedan en simulerad bild av hur möbeln skulle passa där.

– AR är som att bestämma sig för att göra något, samtidigt som man faktiskt gör det, säger Afshin Ameri och förklarar att AR används mycket inom robotteknik.

I stället för att programmera en robot och därefter se om det blev lyckat så testar man programmeringen datasimulerat. Då kan ingenjörerna göra nödvändiga förändringar innan de kör roboten i verkligheten. Detsamma gäller för privatpersoner. Du kan testa om soffan får plats i hörnet på vardagsrummet redan i mobilen, i stället för att köpa den, släpa hem den och först då inse att du borde ha tagit en annan.

VR-glasögon, genom vilka användaren får uppleva en virtuell värld blev årets julklapp förra året. Afshin Ameri tror att kusinen augmented reality kanske kan bli det – men inte än.

– Om tio år kanske? När någon utvecklat en AR-lins som vem som helst kan ha på sig, spår teknikforskaren.

Tre tips: AR-appar du måste prova

Google Sky map. (Afshin Ameris favorit) När sikten är bra och stjärnorna lyser på himlen riktar du din mobil mot skyn och appen kommer då att peka ut de stjärnor, konstellationer och planeter som syns på skärmen.

Augmented Car Finder. Du har storhandlat och kommer ut på parkeringen men minns inte var du ställde bilen. Appen vet och guidar dig dit.

Ink Hunter. Du vill tatuera dig men kan inte bestämma vilket motiv som passar bäst och var någonstans på kroppen. AR-tekniken gör att du kan prova dig fram innan du låter någon sätta nålen i huden på dig.

Obs! Vissa appar kräver särskilda operativsystem i telefonen.

Läs mer om dessa ämnen

ExtraTeknik