Sommar, sol, shorts och loppis - vad klingar bättre? Foto:

Loppis för nybörjare – och mer erfarna

Loppis

Det är inte konstigt att second hand-shopping brukar kallas för en sport. Skillnaden jämfört med traditionella kommersiella butiker är milslång. Låt Extra lära dig allt du behöver veta innan, under och efter turen till loppisen.

1. Innan du ger dig iväg, skriv en lista på vad du letar efter och håll dig till den (om inte värsta guldkornet dyker upp då). Skriv även en prioriteringslista bland de saker du ska leta efter, på så sätt vet du vad som är prio ett och vad som faktiskt kan vänta till nästa omgång.

2. Se till att vara på plats när dörrarna öppnas - de bästa grejerna går oftast åt först.

3. Olika loppisar innehåller olika grejer (säger sig självt). Beroende på vad du är ute efter behöver du leta efter rätt loppis. Till exempel brukar bakluckeloppisar ofta innehålla mycket barnkläder och barnprylar. Loppisbutiker med en liten lokal tenderar att sälja mycket småprylar, kläder och husgeråd medan butiker som är längre från centrum ofta har större lokaler och därmed får plats med mer möbler. Flyttloppisar kan innehålla i princip vad som helst.

4. Stå snällt i kö och puttas inte! Det finns oftast inga dubbleringar vilket kan innebära att stämningen snabbt kan bli hätsk. Men försök, för både din och dina medmänniskors skull, att sitta lugnt i båten. Le, småprata lite men tappa inte fokus.

Mycket prylar? Ta flera varv runt borden, chansen att guldkornen visar sig ökar. Foto:

5. Grejer överallt? Det kan vara svårt att se guldkornen på det första varvet. Ett tips är att ta flera varv och på olika avstånd från prylarna så kan de uppenbara sig för dig.

6. Om du vill pruta på en vara så är möjligheten att lyckas ju längre dagen går. I alla fall om du är på en engångsloppis. Då vill säljaren oftast bli av med allt och kan tänka sig att sänka priset när stängning närmar sig.

7. Om du gärna vill pruta men inte riktigt har nerverna. Ta med en kompis som är expert. Och helst någon med bra smak, så kan den hjälpa till när du står där och velar mellan att tycka att klänningen är skitfin eller riktigt ful.

8. Nu när swish i stort sett finns överallt fungerar det betalsättet med all sannolikhet på de allra flesta loppisar. Men fortfarande är cash king. Ska du till en större loppisbutik fungerar det även att betala med kort.

9. Att gå på loppis kan liknas med en konsert eller ett riktigt bra träningspass. Du kan behöva lite tid för att låta adrenalinet rinna av - ett ypperligt tillfälle att ta en fika med din loppiskamrat. Klappa varandra på axlarna för ännu ett miljömedvetet val.

Läs mer om dessa ämnen

ExtraHandel