• Efter ett pass beskriver Malin att hon känner sig omstartad och fräsch i huvudet. I kroppen känner hon sig skönt slut, som efter ett löpningspass jämför hon det med. Foto:
  • Malin Berg och Maria Olofsson är mest aktiva online med Inner Strength. – Först hade vi tänkt att vi skulle köra allting online, men sen kände vi att vi ville göra det på riktigt också. Foto:
1/

Malin fann sin inre styrka på yogamattan

Eskilstuna

Malin Berg har hållit i träningspass runt om i världen.

– Jag har provat på nästan alla träningsformer, berättar Malin.

Men det var på yogamattan som Malin till slut hittade hem.

Det var inte yoga som den yngre Malin fantiserade om. Det var gymnast hon skulle bli. Men en skada i axeln gjorde drömmen omöjlig.

Hennes sjukgymnast rekommenderade henne yogan.

– Det var hela skuldran som jag blev tvungen att jobba upp genom yogan. Då var det Friskis och svettis som jag gick på i Eskilstuna, när de låg nere i källaren. Jag tror att de var de första här att köra yoga faktiskt. Det var väldigt nytt, och jag tror att många var rädda för att det skulle vara flummigt eller religiöst. Det var under de åren som jag tyckte att det var tråkigt att yoga, det var mest jobbigt och gjorde väldigt ont i kroppen, minns hon.

Men när hon hade fyllt 16 år, växte en ny passion fram för Malin.

– Jag fastnade för yogan när jag hittade en instruktör som jobbade väldigt fysiskt. Det var mycket stå på händer och liknande, och där kändes det som att jag kunde relatera mer.

När Malin hade fyllt 20 år utbildade hon sig på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Examen blev folkhälsovetare med inriktning på stressfysiologi och idrott/träningspsykologi. Efter det tog hon sig till Umeå för att gå en kortare utbildning till yogainstruktör. Där träffade hon Maria Olofsson, som hon har skapat ett nytt träningskoncept tillsammans med.

– Det jag och Maria har gemensamt är att vi vill komma tillbaka till kärnan. Att man utgår ifrån sin egen kropp, och inte bara tränar hårt och mycket. Utan också känna in känslan i kroppen, och kanske backa ibland. I stället för att lägga på fem kilo till, kanske man plockar av dem, säger hon om det goda samarbetet med Maria Olofsson.

Efter det höll Malin och Maria Olofsson kontakten. När de sedan gick en utbildning tillsammans i Finland växte idéerna om den "inre styrkan" fram.

– Då delade vi rum och satt och spånade i korridoren, berättar Malin.

Inner Strength, som träningskonceptet heter, har fått sitt namn för att fokus ligger på att stärka kroppen inifrån med coreövningar, tillsammans med yoga och även meditation. Malin fick en chans att ta tillbaka gymnastiken, då den tuffare biten innehåller en hel del gymnastiska rörelser.

– Jag har alltid tyckt om att träna hårt också, inte bara köra yogan som är mer inkännande.

Det finns stunder som Malin tvivlar på sig själv. Men det tycker hon är något bra, det behövs. I sitt utbildningsmaterial för yogainstruktörer har Malin med olika delar av hur det kan kännas, som börjar med "This is awesome", går över till "I am shit" för att sedan gå tillbaka till "This is awesome".

– När man är i "I am shit"-träsket är det ganska jobbigt, men jag tror att det är där det händer. Det är där man ändrar på någonting.

Malin träffade sin sambo Henrik Bramsved när hon började jobba för hans företag. Tillsammans har de sonen Elvin som nyss fyllt fyra år.

I augusti håller Malin pass för yogis, som yogautövare kallas, på CRfitness i sin hemstad Eskilstuna. Detta känner hon en liten extra nervositet inför.

– Det är lite mer naket då på något sätt, säger hon.

Malin Berg

Malin är uppväxt i Torshälla. I dag bor hon i Sundbyholm tillsammans med sin sambo och sonen Elvin 4 år.

Ålder: 29 år.

Utbildning: Folkhälsovetare med inriktning på stressfysiologi och idrott/träningspsykologi.

Yrke: Tillsammans med Maria Olofsson driver Malin Berg konceptet ”Inner Strength”, läs mer på innerstrength.se.

Malin Bergs egna företag heter Inspirit.

På företaget Aerobicweekends håller hon i yogautbildningar för instruktörer och assisterar även på utbildningar för core, funktionell träning och dans. Hon förbereder och håller även i träningsresor.

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaTräning