Sara fick plugga upp sina gymnasiebetyg på komvux för att komma in på Beteendevetarprogrammet på MDH. – Som småbarnsförälder är planering a och o, säger hon apropå sina dubbla roller. Foto:

"När du har barn och pluggar blir du mer strukturerad"

Strängnäs

Det finns fördelar med att plugga samtidigt som du har små barn.

– Jag är mer strukturerad nu. Det gäller ju att ta vara på tiden, säger småbarnsmamman Sara Andersson, 31, som läser på Mälardalens högskola.

Hon tillhör gruppen småbarnsförälder/pendlare från Strängnäs men det är inte så att hon reser med tåg till föreläsningarna.

– Nej, nej, det skulle jag aldrig våga, säger hon och skrattar. Jag kan inte riskera att fastna i tågförseningar om de plötsligt ringer från skolan att jag måste hämta något av barnen.

Istället är det bil som gäller.

Sara jobbade som lokalvårdare i över tio år innan hon började plugga. Eftersom hon alltid gillat människor blev det Beteendevetarprogrammet hon fastnade för när lusten till studier pockade på. Hennes önskan är att på sikt stötta och fånga upp människor så de inte lockas in på fel bana.

Sara pendlar med bil till Eskilstuna. Det underlättar dagishämtningen. Foto:

Saras tankar om MDH

"En jättebra skola som är perfekt för mig. Jag hade inte kunnat välja någon annan skola heller eftersom jag bor där jag bor och har barn ... "

Tillsammans med sambon Alexander har hon två barn: 3 och 9 år gamla. Tvärt emot vad man kanske kan tro så är det inga problem med kombinationen barn och studier.

– Jag såg mest fördelar med att börja plugga i och med att jag kan styra mina egna tider ganska mycket.

Under veckorna är det bara föreläsningarna som är tidsbundna vilket innebär att hon nästan alltid slutar senast vid 15-tiden. Utbildningen som Sara valt har i snitt två föreläsningar i veckan – resten är fri tid med självstudier och grupparbeten.

Men det krävs att Sara planerar sitt liv för att få ihop alla bitar.

– Det är ju fullt upp hemma fram till att barnen gått och lagt sig.

Mamma och student

Sara Andersson

Ålder: snart 31 år.

Familj: Sambon Alexander och barnen Cornelia, 3 och Wilton, 9 år. Samt en hund.

Bor: I villa i Dammen, Strängnäs.

Gör: Studerar på Beteendevetarprogrammet, år 2, med inriktning psykologi.

Vid 20-tiden brukar det vara lugnt i huset i Finninge och då kan hon sätta sig med böcker och dator.

Rekommenderar du andra småbarnsföräldrar att plugga?

– Absolut. Det är så fritt. Vet du hur mycket tid du behöver lägga ner på studier så går det bra.

Sara tror att hon är mer disciplinerad i sina studier än de som kommer direkt från gymnasiet.

– Många ser inte hur viktigt det är med studierna. Kanske struntar de i vissa föreläsningar och går och tar ett glas vin i stället ...

Barnen Cornelia och Wilton med mamma Sara. Foto:

Ekonomin då?

Familjen har inte behövt sänka sin levnadsstandard.

– Jag hade inte ett så välbetalt jobb innan jag började plugga, så det funkar jättebra med studielån. Sedan jobbar ju min man och du får också extra bidrag för barn (några tusen) om du tar studielån.

Brukar du delta i studentlivet efter skolan?

– Det är mycket krogliv och fester vid inskolningen på hösten, men jag har aldrig varit på något. När jag slutar för dagen måste jag hem för vi har också hund som jag måste ut med. Men jag lockas heller inte av det livet nu när jag har familj.

Sara i plugghörnet hemma i Strängnäs. Hon har 1,5 år kvar på Beteendevetarprogrammet. Foto:

Baksidan med att plugga som småbarnsförälder är när barnen blir sjuka och det ska vabbas.

– Jag kan inte välja att sitta uppe på nätterna och plugga för mitt liv rullar ju på ändå. Och jag kan aldrig stanna efter en föreläsning och plugga för jag måste hem. Planering är a och o.

Tack och lov finns både en flexibel sambo och en svärmor att luta sig mot när barnen blir sjuka.

Sara var väldigt nervös inför att börja plugga. Inte minst den tekniska biten med högskolans interna system Blackboard ställde krav på henne. Mycket av litteraturen var också på engelska.

– Hela första året var egentligen ganska tungt med nya akademiska ord och uttryck på ett annat språk. Nu känns engelskan mer naturlig.

Men många hoppade av i början på grund av kraven. Runt 80 personer började utbildningen hösten 2016, nu är bara hälften kvar i Saras klass.

Sambon Alexander jobbar och det underlättar för familjen när Sara lever på studielån. Foto:

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Mälardalen högskolastudent

Mest delat denna vecka

Relaterat