• Rothoffsvillan i Eskilstuna håller på att förvandlas till ett så kallat "Coffice". En arbetsplats där det dels går att hyra in sig på hel/deltid och dels dyka upp för att arbeta för dagen. Fika by Anna är en del i konceptet. Självklart är alla välkomna, att arbeta under tiden är inte ett måste. Foto:
  • Cateringverksamheten är kärnan i företaget. Det går även utmärkt att kika förbi och plocka på sig godsaker i en kartong för att avnjuta på annan plats. Foto:
  • Självservering är det som gäller på Fika by Anna. Foto:
  • Allt som serveras är fritt från gluten, mjölkprodukter och raffinerat socker. Inget har värmts upp till mer än 42 grader. Foto:
1/

Obakad bakning – ett mer hälsosamt val

Eskilstuna

Sötsaker utan raffinerat socker, gluten, animaliska produkter och värme över 42 grader. Känns det konstigt? Så är inte fallet för Anna Viltling som för drygt 1.5 år sedan startade Fika by Anna, en cateringfirma med rå-fika som specialitet.

Sedan i somras håller hon till i Rothoffsvillan i Eskilstuna med beställningsjobb och caféverksamhet.

Snickerskaka, morotskaka, chokladbollar eller brownie. Låter inte helt fel va? Men hur skulle du reagera om du fick veta att samtliga av dessa godsaker är riktiga näringsbomber och fungerar lika bra som mellanmål som efterrätt?

– Snickerskakan är nog mest populär, chokladbollarna går också bra. Folk gillar choklad, säger Anna Viltling som driver Fika by Anna.

Medan Anna var föräldraledig med sitt tredje barn bestämde hon sig för att utbilda sig till kost- och näringsrådgivare. Träning, hälsa och mat har alltid varit ett stort intresse och längtan efter att göra något nytt efter 13 år som sjukgymnast var stor.

– Jag identifierade en lucka. Jag själv älskar att gå på fik men märkte att det var svårt att göra mer hälsosamma val när det gäller godsaker. Genom att rå-baka värnar man om råvaran och behåller den i sin bästa form. Det är nyttigt. Även om till exempel nötter och frukt innehåller kalorier är det inte tomma kalorier, säger hon.

Anna Vilting

Ålder: 36 år.

Bor: Sundbyholm.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Driver Fika by Anna samt jobbar deltid för Friskis & Svettis riks med instruktörsutveckling.

Bra egenskap: Är strukturerad och positiv.

Mindre bra egenskap: Jag behöver lära mig att hantera stressen på ett annat sätt.

På den vägen var det. Hon började med företaget medan hon var föräldraledig och drev sedan verksamheten parallellt med sitt vanliga jobb. När hon fick förfrågan att flytta in i Rothoffsvillan i centrala Eskilstuna bestämde hon sig för att satsa fullt ut. Hon sade upp sig från jobbet som sjukgymnast och började med Fika by Anna på heltid.

– Den främsta anledningen till att jag valde att flytta verksamheten ur mitt hem var för att få tillgång till ett större kök. Caféet var sekundärt och tanken är att det ska vara personallöst.

På två ställen i lokalen står det att det är självservering som gäller och att kunden själv räknar ihop beloppet och betalar genom swish.

Alla råvaror som används i bakverken är ekologiska. Det är mycket nötter, frukt, bär och kokosolja i de olika varianterna som erbjuds.

– Jag försöker att tänka mycket efter säsong så nu har jag precis tagit bort det juliga från menyn. Det som är bra med rå-fika är att det är tillängligt för många. De som har glutenallergi, mjölkallergi, inte äter animaliska produkter eller vill undvika raffinerat socker kan äta allt jag erbjuder. Men nötallergiker kan få det svårt då mycket innehåller olika slags nötter.

Fördelar med rå-fika

Det är ruskigt gott!

Har en intensiv smak.

Det är nyttigare i jämförelse med traditionellt fika.

Det ger en schyst mättnadskänsla.

Privat äter Anna inte enbart råkost. Får hon själv bestämma blir det mycket vegetariskt med inslag av rå mat. Av praktiska skäl varierar hon maten när hon äter med sin familj och de tillfällen hon blir bjuden på mat eller sötsaker äter hon det som finns. Hennes egna barn äter i stort sett allt hon bakar, även om chokladen även där är favoriten.

– Av de som kommer in hit är de allra flesta positiva. Rå-fika tilltalar övervägande kvinnor och det som är slående är åldersspannet, det sträcker sig från tjugo och uppåt.

Så kommer du i gång med rå-bakningen

Införskaffa en riktigt bra mixer, det gör under för konsistensen.

Köp in bra råvaror, helst ekologiskt, då får du ut mest av alla nyttigheter.

Sök runt efter recept och inspiration.

Testa dig fram.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ekonomi/FöretagMat
Relaterat