• Gratis grejer var´e här! Foto:
  • Två partier verkar bry sig om tandhälsan. Miljöpartiet och Centerpartiet bjöd båda på äpplen vid sina respektive valstugor. Kanske till och med svenska? Ser så ut i alla fall. Foto:
1/

Partierna mutar med kondomer och smörknivar

Eskilstuna

9 september är det dags. Då traskar svenska folket till vallokalerna för att göra sin röst hörd. Det är viktigt, men viktigt är också vad valstugorna på de olika torgen bjuder på. Mutorna! Extra tog en tur till Fristadstorget i Eskilstuna för att se vad som trendar, och inte trendar, det här valet.

Vart fjärde år uppstår rena guldgruvan för gratisätarna och gratisplockarna på de olika torgen. Har man riktigt tur kan man hoppa över middagen och proppa magen full med annat.

Så kallade stoppvaror (man hejdar människor genom att bjuda på något) kan varar effektivt som röstfiske och godis är fortfarande poppis, även om det söta kommit lite i skymundan i år. Av Centerpartiets representanter, som bjuder på äpplen, får vi förklaringen:

– Vi vill att väljarna ska kunna prata med oss, inte ha munnarna fulla med godis.

Miljöpartiet har valt popcorn och äpplen för att anspela på den sundare stilen.

Vänstern drabbades tidigt i årets kampanj av en farsot som är vanlig i offentliga sammanhang. En väl synlig skål med goda kex tog slut i ett huj, folk hällde i sig rubbet på en kvart. Så när Extra tittade förbi var alltihop slut.

– Otroligt goda. 2014 bjöd vi på varma mackor mot slutet av valrörelsen och då kom det också massor med folk, berättade en partiföreträdare för V.

Knappar och ballonger har nästan alla partier i år liksom plåster (varför då?). Men sedan skiljer de sig åt.

I årets kampanjande tävlar moderaterna och centern om att vara mest generös. Moderaterna vill att vi har deras sadelskydd på cykeln, blåser upp deras badboll på stranden, spelar kort med M-logga och lyser i mörkret med partiets reflexer. En något udda grej är påsen med frön från förgätmigej.

Centern är inte långt efter med disktrasa i wettex, plastflaska för varma sommardagar, vindsnurra för barn, regncape och nyckelband.

Snålast är Liberalerna som verkar lita på att en knapp och några sega godisar ska leda till framgång.

Vård för pengarna bjuder på en textilbag i starkt orange med plåster i.

Mest humoristisk är Vänstern som delar ut kondomer med budskap om SEX timmars arbetsdag.

Vänstern: kondomer (anspelar på SEX timmars arbetsdag), doftgran, plåster och nyckelring. Foto:

Moderaterna. Här spar vi inte på krutet! Badboll, sadelskydd (cykel), reflex, blomfrön, godis, ballong, knappar och kortlek. Saknas på bild: solskyddsfaktor och regnponcho beroende på (extrem-)väder. Foto:

Sossarna. Lite snålt kanske? Klubba formad som ett hjärta och kundvagnspolett. That´s it. Foto:

Centern. Generösa i år. Wettexduk, plastflaska, vindsnurra och regncape sticker ut från mängden. Foto:

SD. Godaste godiset bland alla (hallonkola). Utöver det penna och knappar. Inget överdåd. Foto:

Vård för pengarna. I den här valstugan kan du hämta smörkniv, plåster och opersonligt godis. Extra plus för liten glad bag i textil. Foto:

Liberalerna. Det här blir ingen glad av: en ballong och några godisar som möjligen tillverkades inför förra valet. Foto:

  • Miljöpartiet kör på vindsnurra (förstås), hjärtballong och en mugg citronvatten. Foto:
  • Miljöpartiet har tänkt på de törstiga. Citronvatten i fin behållare med tillhörande MP-muggar. Foto:
1/

Kristdemokraterna bjuder på sega godisar, fyrkantiga knappar och en photoshoppad bild på partiledaren som 60-70-åring. Foto:

Extra betygsätter valstugornas godisar

Betyg från 1 till 5 där 1 motsvarar bottenbetyg.

4 Sverigedemokraterna bjuder på seg hallonkola. Mums säger vi! Syrlig smak som efter en stund omvandlas till söt. Har du känsliga tänder bör du vara försiktig, de är riktigt sega!

3 Kristdemokraterna delar i år ut Mentosliknande godisar i olika smaker (pluspoäng för smakvariationen). Godisarna är mer syrliga än söta och passar många.

2 Centerpartiet har godisar som antingen älskas eller hatas. Hallon-lakrits i karamellform med en häftig explosion i mitten då lakritspulver sprids i munnen. Karamellgodisar räcker länge men smaken passar nog inte alla.

2 Liberalerna har exakt samma godissort som Allianskollegan Kristdemokraterna. Skillnaden är att Liberalernas Mentos är hårda, riktigt hårda. Kanske till och med gamla? De smular sönder i munnen och den där krämigheten kommer aldrig fram. Men pluspoäng för fyndiga citat på förpackningarna. Till exempel "Smaka på friheten".

1 Socialdemokraterna har helt skippat de små karamell- eller kolagodisarna och satsar på klubbor. Kanske för att imponera på barnen? Klubban är väldigt söt i smaken och blir alldeles för mycket i munnen. Formen ger pluspoäng, alla gillar hjärtan.

1 Vård för pengarna är det enda parti som inte har egentryckta förpackningar. När Extra var förbi bjöds vi på punschchoklad, något som inte faller oss i smaken. Kanske går det här att avgöra vilka väljare partiet riktar in sig på?

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018Eskilstuna
Relaterat