• Niklas Holmström under en passionerad tur i Vilstaskogen. Foto:
  • "21 april 2012 blev starten på en passionerad och förmodligen livslång resa av kär lek mellan mig och Sörmlandsledens slingrande stigar genom mestadels fantastisk natur." Här är Niklas i Marvikarna i Åkers bergslag. Foto:
  • Fina kartor är uppsatta utefter leden. Som här en rundslinga i närheten av Skottvångs gruva. Foto:
  • Sörmlandsleden hålls i trim tack vare etapp-värdar som ansvarar för olika sträckor. Foto:
  • Ett misstag som många gör är att de klär sig alldeles för varmt. Tänk lagerfunktion och ha alltid ett torrt ombyte i ryggsäcken. (Rast på Simonberget) Foto:
1/

Proffset tipsar: Därför ska du vintervandra på Sörmlandsleden

Natur

– Den tid som är nu är optimal för vandring på Sörmlandsleden, det är märkligt att så få vandrar på vintern, säger långdistanslöparen Niklas Holmström i Eskilstuna som förälskat sig i leden.

Här får du tips på vad du ska tänka på om du vill testa vintervandring.

Vi fångar Niklas Holmström direkt efter en tur i Vilsta, Eskilstuna.

"Underbart vackert med all snö. Rogivande och tyst. Fantastiskt kul att springa utför branta backar i skogen med all pudersnö. Rundslingan av Sörmlandsleden i Vilsta är lättgången/-sprungen just därför att få gått den, bara fin lös pudersnö.

Jag springer året om men jag har alltid tyckt att en fin vinterdag på Sörmlandsleden slår vilken sommardag som helst. Vackrast och bäst är det nu: marken är frusen, snö och några minusgrader. Sämst är det när det är slaskigt eller vattensjukt i skogarna, plusgrader och ingen snö. Sämst är det om skor och fötter blir blöta och man börjar frysa, inte minst vid eventuella stopp. Den tid som är nu är optimal för vandring på Sörmlandsleden.

På vintern tycker jag de många rundslingorna är perfekta för en dagstur på några timmar. De är ofta lätta att ta sig till och de är som de låter rundslingor. Man kommer tillbaka till startpunkten. Och det är bara att följa den särskilda markeringen för rundslinga på leden som alltid har en stor ljusblå prick i den orangea markeringen. De varierar från några kilometer i längd till en mil.

Bor man i Eskilstuna ligger rundslingan på 8 km i Vilsta nära till hands. Mitt favoritområde och som jag vanligen rekommenderar är Sörmlandsleden i Åkers bergslag och då särskilt etapperna kring Mellan-Marviken. Det finns många startplatser, beroende på om man kommer med bil eller tar tåg till Läggesta. Bil är absolut smidigast och då parkerar man enklast vid Skottvångs gruva. Därifrån kan man välja kortare eller längre rundslingor. Området bjuder på vacker natur, närmast magisk på sina håll och lägg därtill platser med magnifika vyer eller det fantastiska isfallet ner från Klövberget som stupar ner i Mellan-Marviken. Här finns också flera fina skärmskydd med eldstad och (oftast) ved.

Andra fina rundslingor är den vid Femöre (Oxelösund) med fina vyer ut mot öppet hav, Koppartorp med fantastiska Simonberget och Nävekvarn med rundslingan över Näveklint och utsikt över Bråviken eller runt Nävsjön (samtliga söder om Nyköping).

Även om man inte ser stigen när naturen ligger vackert inbäddad i snö så kan man oftast skönja den och till sin hjälp har man orange markeringar. Ha alltid med dig karta (etappkarta från Föreningen Sörmlandsledens hemsida eller en utskrift från Lantmäteriet). Jag kan även rekommendera en kartapp med GPS-funktion, min favorit är Topo GPS.

Ett misstag som många gör är att de klär sig alldeles för varmt. Tänk lagerfunktion och ha alltid ett torrt ombyte i ryggsäcken och gärna ett förstärkningsplagg för överkroppen, ett par extra handskar eller varmare tumvantar kan vara guld värda. Termos och fika och en isolerande sittdyna är ett måste."

Utrustning för dagsvandring

Kängor eller andra lämpliga och bekväma skor. Regn-/vindjacka. Rast-/förstärkningsplagg. Ryggsäck, 20-30 liter. Sitt-/liggunderlag. Termos med varmvatten till t.ex. te, kaffe eller soppa. Mugg eller kåsa och bestick. Flaska med dricksvatten. Matsäck. Möjlighet att grilla finns också vid ett flertal rastplatser och vill du grädda pannkakor så finns det pannkakslaggar i skärmskydden på etapp 30-35. Russin, nötter, någon chokladbit och frukt. Toapapper. Plastpåsar. Första förband, plåster, skavsårsplåster.

Källa: www.sormlandsleden.se

Följ Niklas liv

Niklas Holmström, 41 i skor, avskyr kokt brysselkål och lever i alla dess former, gillar huvudbonader, förflutet som fanatisk fågelskådare, litteratur- och stigberoende och är inne på tionde året som nykter alkoholist. Följ honom på www.livsnjutarbloggen.se

Rundslingor

Eskilstuna

Vilstaskogen, rundslinga, 8 km. Start vid raststugan i friluftsområdet. Om ni åker buss, gå av vid hållplats Vilsta.

Strängnäs

Läggesta – Laketorp t.o.r, cirka 6 km. Tåg till Läggesta. Leden går under motorvägen. Först ett par kilometers vandring i lätt terräng till Ådals kvarn. Ovanför kvarndammen vid Ådals kvarn finns lämningar efter en gammal silversmedja. Man följer sedan Laketorpsån söderut. Vid Laketorp kan man rasta i en hage. Gå samma väg tillbaka.

Två mycket vackra vandringar, som dock saknar allmänna kommunikationer, är rundslingorna vid Skottvång. Fornborgsrundan är 4 kilometer, Stenhuggarmon en knapp mil. Båda börjar vid Skottvångs gruva.

Källa: sormlandsleden.se

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sörmlandsledenfriluftsliv natur vinter
Relaterat