Annika Szabo, hudterapeut, driver Face and Body i Eskilstuna. Foto:

Rädda din fnasiga vinterhud

Skönhet

Hudterapeuten Annika Szabo på Face and Body i Eskilstuna tipsar om vad du ska tänka på för att skydda huden under vintern och ger en inblick i vad som trendar just nu.

Många av oss får torr hud under vinterhalvåret. Vad ska vi göra för att kontrollera frasigheten?

Anpassa alltid produkter efter hur din hudtyp. Huden är föränderlig och de flesta av oss får torrare hud under vintern. Komplettera med återfuktande masker, serum och leave-on-masker under natten som gör huden len och smidig.

Tvätta aldrig huden med tvål, det förstör hudbarriären och hudens ph-värde.

Vilken ordning ska vi använda alla dessa produkter egentligen?

Ordningen i din hudrutin ska vara: rengöring, ansiktsvatten, serum, ögonkräm och sedan dag/nattkräm, tänk det som är mest lättflytande först.

Du behöver inte alla olika produkter utan det som spelar in är hudtyp, behov och ålder. Basen är rengöring och dag/nattkräm sedan kompletterar du med annat om behovet finns.

Vad ser du för trender just nu inom hudvård?

Hudhälsa verkar bli ledordet och då i form av probiotisk hudvård. Kroppen är ett komplext ekosystem där mänskliga celler och probiotiska mikrober samverkar i harmoni. Vi kommer alltså att se levande bakteriekultur i krämer. Esse från Sydafrika är världsledande inom det området.

  • En bra nattkräm kan göra under för din hud. Denna innehåller mineraler, B-, C- och E-vitamin och har en behaglig doft. Origins, High-Potency Night-A-Mins Mineral-enriched Renewal Cream, cirka 350 kronor.
  • Om du har torra kinder men är fet i den så kallade t-zonen är detta något för dig. Dagkrämen har tagits fram i syfte att balansera huden och låsa in fukt. Clinique, Dramatically Different Moisturizing Lotion+, från 235 kronor.
  • Lindra och lugna stressad hy med denna ansiktmask från Kiehls. Perfekt för dig som inte vill lägg ner för mycket tid på din rutin då den endast ska lämnas på ansiktet i tre minuter. Passar alla hudtyper. Kiehls, Calendula Sooth Masque, från 190 kronor.
  • Det kanske låter konstigt men olja är perfekt att använda som ansiktsrengöring. Sheaolja återfuktar huden och tar bort både smink och annan oönskad smuts. Förvandlas till ett skum när det kommer i kontakt med vatten. L'occitane, Shea cleansing oil, 195 kronor.
  • En toner används efter rengöring och före återfuktning. Denna är i sprayform och är framtagen för att optimera hudens mikrobiella ekosystem. Spraya några gånger i ansiktet och klappa sedan försiktigt in i huden för bästa effekt. Esse toner plus, cirka 500 kronor.
1/

Läs mer om dessa ämnen

Platser/Eskilstuna