Foto:

Så återfår du träningsmotivationen

EXTRA

Nu är det riktigt, riktigt mörkt ute. Att kliva upp extra tidigt på morgonen för att träna är ett minne blott. Att ta sig ut på en löptur efter jobbet är bara att glömma.

Den här tiden på året är det lätt att tappa bort de rutiner vi för bara någon månad sedan uppskattade.

Extra ger dig åtta tips på hur du kan återfå motivationen – och på så sätt lättare ta dig igenom vintern.

1. Varför tränar du?

Egentligen spelar det ingen roll om du följer alla andra tips. Om du inte vet varför du tränar kommer du aldrig känna suget för att faktiskt springa den där milen eller gå på det där spinningpasset. Hitta ditt varför. Det kan vara vad som helst och behöver verkligen inte ha att göra med att du vill gå ner i vikt. Tränar du för att stressa ned? För att få egentid? För att umgås med kompisar?

2. Sätt mål!

Det handlar inte om att kunna springa ett maraton eller kunna lyfta 100 kg i benböj (om du inte vill förstås). Utgå från där du är i dagsläget och sätt både långsiktiga och kortsiktiga mål. Och det allra viktigaste, var realistisk! Sätter du mål du inte klarar av att uppfylla kommer du bara må ännu sämre. Ha din livssituation i åtanke, om du inte vill eller har möjlighet att träna fem gånger i veckan, sträva då inte efter det.

Foto:

3. Inspireras av andra.

Det kryllar av bra, och framförallt hälsosamma, inspiratörer på sociala medier. Ignorera konton och personer som uppmanar till uppnåeliga mål och fokusera på de som faktiskt ger dig något. Gillar du att yoga? Börja följa en yogi på Instagram för tips och pepp. Tränar du helst på gym? Gör en snabb sökning efter träningsbloggar - det finns massor av bra information och inspiration.

4. Hitta motivationen genom lurarna.

Ladda ner ett avsnitt av din favoritpodd, spela din favoritmusik eller lyssna på en ljudbok. Det kommer kännas mycket lättare att ta dig till gymmet eller spåret när du vet att tiden kommer att flyga förbi. För det gör den ju när du lyssnar på något riktigt bra. Det bästa är att du säkerligen inte komma tänka på hur jobbigt det är - du har ju fullt upp med att skratta till podcasten eller digga till musiken.

Foto:

5. Tänk på hur bra du kommer att må efteråt.

När har du någonsin ångrat ett träningspass? Det kan ofta kännas tungt att väl sno på sig skorna och ge sig iväg, men när du står där i duschen efteråt mår du inte bara bättre fysiskt - du kommer vara så stolt över att du faktiskt trotsade vädret. Det är svårt, men försök att förbise dina känslomässiga tankar och lyssna på ditt rationella jag. Jag lovar, du kommer inte ångra dig.

6. Acceptera din dagsform.

Känns huvudet tungt? Har du sovit dåligt? Det är helt okej att avstå från ett träningspass eller köra lite lugnare om kroppen inte mår tipptopp. Försök att läsa av kroppen, ta en promenad eller simma några längder i stället för att köra allt du kan på jympan. När du väl är i gång kanske du märker att du inte mår så dåligt som du trodde. Men är du sjuk så är du sjuk, då ska du inte träna!

7. Gör något nytt!

Om du gått på samma pass under en längre tid eller alltid tränat på samma tider - ändra i dina rutiner så ska du se att det känns mycket roligare. Människan gillar rutiner men att fastna i samma upplägg månad efter månad eller till och med år efter år kan leda till att det inte känns kul längre. Du kanske känner att du inte utvecklas längre eller att det du förut tyckte var så kul inte är så intressant. Testa något nytt!

8. Ta hjälp av citat eller affirmationer.

Det kan kännas klyschigt, men det fungerar faktiskt. Sök upp något citat som får dig peppad eller använd dig av affirmationer. Affirmationer är ett positivt påstående som du ska upprepa för dig själv, gång på gång. Det kan till exempel vara: Jag blir starkare och starkare för var dag eller Jag är bra på att ta hand om mig själv. Se till så att det citat eller den affirmation du väljer medför en positiv känsla.

Vad gör du för att behålla motivationen?

Dela med dig av ditt bästa motivationstips på Instagram och tagga #tidningen_extra.

Läs mer om dessa ämnen

ExtraTräningpodcast