Så klarar du av att äta allt på julbordet

Jul

Vissa har en klar och tydlig plan på hur de ska ta sig an julbordet. Andra överöser tallriken med all slags mat som snabbt blir till en enda stor sörja. Men en sak har dessa olika metoder gemensamt, de som äter blir ordentligt mätta.

Det här med att äta enligt de bestämda turerna kan verka mossigt, men kan även vara en metod för att faktiskt orka äta allt gott som julbordet erbjuder. Här får du sju turer att följa. Turerna kan variera i både antal och innehåll beroende på vem du frågar.

Foto:

1: Sill och strömming

Ingen vidare beskrivning behövs. Men tänk på att du har sex turer kvar efter detta. Ät med måtta!

Foto:

2: Lax och övrig fisk

I tur nummer två fortsätter du med olika variationer av lax, fiskpaté, skaldjur och ägg. Ägg är väldigt mättande, bra att ha i åtanke.

Foto:

3: Kallskuret

Nu är det dags för köttet att tåga in. Till denna tur ska du fylla tallriken med alla köttprodukter som inte är varma: julskinka, korvar, patéer och kanske till och med grisfötter.

4: Det småvarma

Enligt många är detta det riktigt julbordet: köttbullar, prinskorv, janssons, revbensspjäll, dopp i grytan och lutfisk. Det är nu det börjar bli riktigt jobbigt.

5: Ostar

Cheddar, stilton eller varför inte brie? Ostar hör julen till och även om det kan kännas tungt att få ner så är det värt det - i slutändan.

6: Dessert

Tycker du att Ris à la Maltan är det bästa på julbordet? Då får du verkligen försöka äta minimalt på de tidigare turerna för när det väl blir dags för efterätten har många redan gett upp.

7: Julgodis

Knäck, fudge, marsipan, marmelad och polkagrisar. Oavsett hur mycket du har ätit finns det alltid plats för lite julgodis, eller?

TIPS!

Hoppa över potatisen. Även om den alltid står där på julbordet betyder det inte att du faktiskt behöver äta den. Den tar bara onödigt mycket plats i magsäcken.

Läs mer om dessa ämnen

JulMat