Semester hemma – det kan du göra

Sommar

Semester behöver inte betyda charter till medelhavet eller bilresa genom Sverige. Alla har varken möjlighet, råd eller tid att flänga runt de få veckor per år som är helt fria från jobb. Det kan faktiskt vara riktigt skönt att hänga hemma. För hemma behöver inte betyda tråkigt, tvärtom. Här får du tre tips på semesteraktiviteter du inte behöver resa bort för att uppleva.

Heldag i Mariefred

En kort bil, tåg eller bussresa bort finner du härliga Mariefred - som vilken mindre svensk ort som helst, men ändå så genuin.

En heldag i sommarorten Mariefred kan få vilken semesterskeptiker som helst att ändra uppfattning. Kända Gripsholms slott, traditionell arkitektur och en tur med ångbåten är bara några saker som lockar turister från alla hörn och kanter, både svenskar och från andra länder.

Börja dagen med att ta ångtåget från till exempel Läggesta in till Mariefred. En härlig resa som slungar dig tillbaka till det förflutna. Ta därefter en promenad i tätorten och njut av den svenska sommaren (förhoppningsvis har ni prickat in en solig och varm dag). Ät något gott i solen och besök sedan Gripsholms slott. Denna gamla och anrika plats har mycket att erbjuda för både små som stor. Ta en guidad tur eller vandra själv mellan salarna och de vindlande gångarna.

Gripsholms slott byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Foto:

Museum - som gjorda för regniga dagar

Vissa älskar att gå på museum. Att få läsa på om historiska händelser eller företeelser eller supa in den kreativa atmosfären på ett bildmuseum är populärt. Men för vissa klingar museum negativt - det måste ändras!

När du planerar in besök på museum se till att du har gott om tid. Det finns inget tråkigare än att behöva stressa igenom en utställning, speciellt inte om du betalat inträde. Beroende på vilket museum du väljer att besöka kommer det ta olika lång tid innan du känner dig klar. För riktigt stora museum kanske det inte ens räcker med en dag, men om du ska hålla dig till utbudet i närområdet räcker det gott och väl med en heldag eller halvdag.

Munktellmuseet, Eskilstuna stadsmuseum och Faktotum är bara några exempel på sevärda museer.

Detta bör du tänka på inför ett besök: Bär sköna skor, med allra största sannolikhet kommer du stå upp en hel del, ta med vatten och något att tugga på, i fall besöket blir längre än du väntat dig, och njut av en härlig måltid eller fikabit efteråt som belöning för all den kunskap du supit in.

Finns det något bättre sätt att tillbringa ledighet på än i naturen? Knappast. Foto:

Sörmland är vackert - upptäck landskapet på fot

Semester behöver inte innebära lyxiga restauranger, lata dagar på stranden eller jordgubbstårta. Stäng av mobilen (men ta med den ifall du behöver kontakta någon) och lämna hörlurarna hemma. Njut av naturen och se till att ledigheten faktiskt blir en ledighet där du kan koppla av.

Sörmlandsleden är 100 mil av djupa skogar, ljumma sjöar och mer eller mindre jobbiga bergknallar. Vare sig du är nybörjare eller en erfaren vandrare kommer du hitta etapper och rundslingor som tar andan ur dig, på ett positivt sätt. Välj om du vill ta en dagstur eller sova över i de många vindskydd som är placerade ut med leden. Packa för ditt ändamål och hitta en lämplig rutt att vandra. En populär rundtur på cirka 8 kilometer finner du i Vilsta i Eskilstuna. Inte får lång, inte för kort - en perfekt nybörjarrutt att ta sig an.

Här gäller det att bära sköna skor som inte kommer ge dig skavsår. Ta med kläder för alla väder, även om det är soligt när du ger dig iväg kan det vända snabbt. Mat som räcker gott och väl för den tid du planerar att vara ute och självklart vatten. Det finns viss påfyllningsmöjlighet. Toalettpapper kan också vara bra att lägga ner i ryggsäcken.

Är du maskinintresserad är Munktellmuseet ett självklart besöksmål. Foto:

Har du några semestertips du vill dela med dig av?

Hör av dig!

LÄNK Så tipsar du oss

Läs mer om dessa ämnen

MariefredSemestersommar