Simon Lindströms fula julkostym lämnar ingen oberörd

Extra

När jobbet utlyste en jultröjetävling på decemberfesten förra året gick Simon Lindström från Eskilstuna all in. En ful jultröja kändes inte tillräcklig och resultatet blev en riktig julkostym som snart åker fram igen.

— Jag ville chocka kollegorna lite – och vinna såklart, säger Simon.

Simon Lindström bor sedan en tid tillbaka i Västerås, där jobbar han som säljare av utomhusreklam för företaget Clear Channel. I december förra året bjöd företaget in till julfest och utlyste samtidigt en jultröjetävling.

— De sa att fulast tröja vinner. Jag är en vinnarskalle och därför tänkte jag gå in hårt, berättar Simon.

Sagt och gjort. Simon började se sig om efter en passande outfit men trots att utbudet av fula jultröjor fullkomligt exploderat de senaste åren så hittade han ingen som föll honom i smaken. Det skulle visa sig att det krävdes en amerikansk sajt, där de enligt Simon är experter på specialkostymer, för att han skulle hitta den rätta utstyrseln. En röd kostym full med vitt och grönt julmönster.

— Den är fulcool. För hade den varit svart så skulle den ju bara ha varit en snygg kostym. Den sitter väldigt bra, det är bara mönstret som är unikt. Jag gillar att klä mig snyggt och det är kul att sticka ut även om jag inte går så här till vardags.

Vad sa kollegorna?

— Det blev många skratt, både åt varandra och tillsammans. När vi gick ut senare på kvällen så ville folk på krogen fota sig med mig, så den gick hem.

Vad vann du då?

— Äran. Sedan fick jag sjunga en nubbevisa inför alla på festen. Det är ju nästan så att man hellre hade kommit tvåa, skrattar Simon.

Kostymen har hittills bara kommit till användning den där julfesten förra året. På självaste julafton var kostymen kvar på kemtvätten, men i år åker den fram igen. Det gäller att passa på, säger Simon, eftersom användningsområdena är något begränsade.

— Den är svår att ha på sommaren, men den passar om man ska på en rolig temafest eller bara vill vara extra snygg för tomten.

Får man fråga vad den kostade?

— Det var inte samma pris som för en billig jultröja om en säger så. Det svider lite om man bara ska ha den en kväll.

Att vara extra fin på julafton känns helt rätt för en julälskare som Simon. Han firar helst med sin släkt och familj hemma i Eskilstuna, eller i fjällen där de också firat jul tidigare år. Just platsen spelar egentligen ingen roll, enligt Simon, utan det viktiga är att få vara tillsammans.

— Jag älskar verkligen julen. Det är så kul när alla samlas, äter gott och umgås. Vi håller våra traditioner levande. Tomten kommer och vi tittar på Kalle Anka.

Julgarderoben kommer inte att utökas detta år. Den "fula" julkostymen får räcka tycker Simon. Men kanske att han kostar på sig något fint till nyår, eller påsk. Men en sak i taget. Kostymen är kemtvättad och redo inför den 24 så julälskaren Simon kan luta sig tillbaka och bara se fram emot att fira tillsammans med familjen.

— Man får ju hoppas att tomten tycker man är extra snygg och ger bra julklappar.

  • Familjen har inte sett kostymen live, förutom Simons farmor som sydde in byxorna för att förbättra passformen. Foto:
  • Från Jultröjbutiken Foto:
  • Från Brave Soul Foto:
  • Från Cubus Foto:
  • Simons kostym finns också med shorts till. Foto:
  • Simon är intresserad av kläder och gillar att sticka ut, även om han kanske inte tar i så här till vardags. Foto:
1/

Simon Lindström

Ålder: 26 år

Bor: Västerås

Gör: Jobbar som säljare av utomhusreklam på Clear Channel.

Gör också: Älskar julen!

Har en egen dag - 15 december

Under julen gäller det att pynta både hemmet och sig själv. Nätet exploderar just nu av fula jultröjor och dito kostymer. I USA och England har det var inne längre än i Sverige och där är det en vanlig syn när man går på julfest. De finns även en speciell dag för tröjan: ”National Ugly Christmas Sweater Day” (Internationella dagen för fula jultröjan) som infaller 15 december.

Läs mer om dessa ämnen

Julstil och mode