Sofia Frykenstad leder det nya danspasset Step Explode. Foto:

Släpp garden och pumpa loss

Träning

Dans, antingen så älskar du det eller så ogillar du det starkt, det finns inget mittemellan.

Friskis & Svettis satsar helhjärtat på dans som motionsform det här året och Extra har testat ett av passen. Step Explode är en blandning av traditionell konditionsträning på stepbräda och dans.

– Vi kommer behöva plats runt om brädorna, så se till att ni inte står för nära någon annan, ropar instruktören Sofia Frykenstad i mikrofonen.

Mer instruktioner än så får vi inte innan musiken drar i gång.

Tänk dig det klassiska step-passet. Där en käck ledare hoppar upp och ned på brädan med olika ben- och armkonstellationer. Ta med dig denna tanke och lägg där till dansant musik, en mer dansliknande koreografi och en härlig känsla i kroppen. Då har du Step Explode.

Men jag varnar dig, om du är en person som inte gillar dans i vanliga fall kommer du nog inte uppskatta dans i den här formen heller.

Plus och minus

+ Flåsträning på högsta nivå.

- Dans kommer aldrig passa alla, så är det bara.

Efter två uppvärmningslåtar där både tempo och intensitet ökar allt eftersom drar passet i gång på riktigt. Du som har svårt med att komma ihåg koreografi behöver inte vara orolig. Varje låt har sin egen stegkombination och repetitionerna är många.

”Step Explode är dans för dig som vill hårdträna” står det i passinformationen Friskis delar med sig av. Halvvägs in i passet kikar jag på de andra deltagarna och ja visst, nog ser de svettiga ut alltid. Fokus ligger på att bygga upp flås men då och då smyger sig rena styrkeövningar in i koreografin. För eftersom vi dansar genom hela passet är koreografi en självklar del.

Beroende på vad du vill ha ut av din träning kommer du uppskatta träningsformen olika mycket. Är du en person som gärna tränar för dig själv, som inte gillar att synas eller att ta ut rörelserna, då kommer du nog inte gå tillbaka. Men är du en person som tycker att träning ska vara full av lek, som inte tar dig själv på för stort allvar och som inte är rädd för att visa upp dina moves, då kommer du att älska detta.

Vad? Step Explode, ett kombinerat step- och danspass.

Var? Friskis & Svettis.

Hur mycket? Engångsträning kostar 100 kr för icke medlemmar. Årskort på månadsbetalning 268kr/mån.

Läs mer: friskissvettis.se

Betyg

Svettfaktor: 5 av 5

Smidighet: 2 av 5

Muskelbyggande: 2 av 5

Skrattanfall: 3 av 5

Vad tycker du att Extra ska testa?

Tipsa oss på extra@ekuriren.se.

Läs mer om dessa ämnen

Friskis & SvettisDans Träning