• I den andra boken åker veterinären Vims och pantern Carlos till den indonesiska ön Java. För illustrationerna står Emma Ganslandt.
  • Tanja lider av kronisk smärta och kan inte jobba heltid. Här med dottern Hertta. Foto:
  • Första boken om veterinär Vims kom ut 2017.
1/

Tanja vill berätta om kärleksfulla djupa band till djur

Litteratur

Barnboksförfattaren från Torshälla är tillbaka med den andra boken om den lille veterinären Vims och pantern Carlos.

– Skrivandet ger bränsle och känslan att jag minsann ska visa vad jag kan.

I maj 2017 debuterade Tanja Matila med boken ”Veterinär Vims – valarnas hjälte”. För att marknadsföra sin bok lastade den föräldraledige Torshällabon barnvagnen full med böcker och gav sig ut i grannskapet och knackade dörr.

Nu kommer uppföljaren ”Veterinär Vims – pluttifanternas hjälte”, men någon dörrknackning är inte inplanerad.

– Jag hade sådan energi och sådant driv den gången. Det var så stort att få ut min första bok. Jag sålde säkert 300 böcker genom att knacka dörr i Torshälla. Någon dörrknackning blir det kanske inte den här gången, men det känns jättekul att få komma ut med uppföljaren eftersom den första fick sådan bra respons, säger Tanja.

I den nya boken byter den lille veterinären Vims och pantern Carlos Mexiko mot den indonesiska ön Java. Där har regnskogen skövlats och djuren tvingats fly. Med en enda djurfamilj kvar på ön – pluttifanterna – är läget akut. Som tur är har landets president sinnesnärvaro nog att skicka ett nödrop till radarparet med det magiska lexikonet.

För Tanja Matila kom skrivandet sent. Några drömmar om författarskapet har hon aldrig närt och någon bokslukare har hon aldrig varit. Istället började det med kärleken till en katt.

– Jag skaffade min första katt Tupsu, som är inspirationen till Carlos, när jag flyttade hemifrån. Jag var lite vilsen men han fanns alltid där. Han betydde så mycket för mig att jag inte kunde släppa tanken på att få förmedla den där känslan. Jag ville berätta om hur djupa band man faktiskt kan få till djur.

Berättelser är ständigt närvarande i hennes liv, även när hon inte skriver. Den egna barndomen och uppväxten i Skiftinge är ständigt närvarande och hon återkommer ofta till sin barndoms gator för att komma i rätt stämning.

– Jag skriver inte mer än en halvtimme eller timme per dag, men jag lever i den här bubblan varje dag. Det är som en parallell värld. Jag är ensamstående och har fullt upp med min dotter, men jag tänker konstant på berättelsen.

För Tanja, som lider av kroniska smärtor som gör att hon inte kan jobba heltid, är skrivandet ett sätt att stärka både självkänsla och självförtroende.

– Jag är ju fysiskt begränsad. Då kan man lätt bli lite osäker och känna att man borde kunna prestera mer. Då kan skrivandet ge bränsle och känslan att jag minsann ska visa vad jag kan.

Två böcker in i författarskapet har Tanja fått upp ångan och tanken är att den lille veterinären ska fortsätta resa runt i världen och rädda djur för en lång tid framöver. Till skillnad från sin protagonist är dock författaren ingen globetrotter.

– Jag har världens flygfobi, säger hon med ett skratt. Men böckerna är ett sätt för mig att få resa utan att behöva sätta mig i flygplanet.

Boken släpptes 21 september och finns att beställa på nätet. Datum för boksläppet har Tanja Matila valt med omsorg:

– Det är min födelsedag, så jag får fira dubbelt!

Tanja Matilas barnboksfavoriter

• "Mio min Mio" av Astrid Lindgren

• "Småtrollen och den stora översvämningen" av Tove Jansson (den allra första muminboken)

• "Ishavspirater" av Frida Nilsson

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaLitteratur