• Jannica Sjöstedt som driver Allt & Ingating älskar second hand och vill komma bort från slit- och slängsamhället. Intäkterna från butiken går till att hjälpa utsatta. – Alla kan göra någonting, säger hon. Foto:
  • Porslin och prydnadssaker för alla smaker. Foto:
  • Butiken ligger precis bredvid Rinkesta slott. Foto:
  • Sortimentet består uteslutande av skänkta föremål och möbler. Foto:
  • Triss i dockor. Foto:
  • Avdelningen med barnkläder är stor. Foto:
  • Ett mindre sortiment med helt nya presentartiklar återfinns vid ingången. Foto:
  • Priserna på Allt & Ingating är låga. Foto:
  • Inom en snar framtid planerar Jannica Sjöstedt att starta upp en lånegarderob. Foto:
  • Färgmatchat bland prydnadssakerna. Foto:
  • I fönstret samsas nytt med gammalt. Foto:
1/

Tvättstugan blev en second handbutik: "Jag brinner för att hjälpa"

Ärla

Vid naturskönt belägna Rinkesta slott, i det som tidigare var en tvättstuga till dåtidens vårdhem, återfinns numera second handbutiken Allt & Ingating. Den drivs av Jannica Sjöstedts ideella kraft, Föreningen Omtanke.

Sedan 2014 kan loppisentusiaster i Ärlatrakten botanisera bland föremål från förr i fyra välfyllda rum, varav ett är helt tillägnat köksprylar. Ett annat rymmer kläder i prydliga rader för stora och små. Hela Jannica Sjöstedts familj älskar second hand och är behjälpliga i arbetet med butiken. Inspirationen stod farmor Inga för. Hennes dåtida sömnadskonst och pysslande, som rimmar väl med Jannicas övertygelse om att tänka hållbart, gav nämligen upphov till butiksnamnet. Samtidigt ger ordleken en fingervisning om sortimentet.

– Det är verkligen allt och ingenting. Återbruk, mammas virkade mattor, nya presentartiklar från min systers butik i Stockholms skärgård, möbler, lampor, prydnadsföremål, kläder och leksaker från vänliga människor som rensat hemma och skänkt. De vet att det går till en bra sak, berättar Jannica.

Det hon syftar på är att intäkterna, när hyran är betald, går till välgörenhet. Det som inte säljs skänks i sann kretsloppsanda vidare, ofta till olika boenden. Den senaste idén är en gratishylla på Carinas Kafé på biblioteket i Eskilstuna. Det är precis som det låter, en hylla där osålda prylar från Allt & Ingating väntar på nya ägare.

Jannica är projektledaren som verkligen får saker och ting att hända. Ärladagen, Torshälla barnloppis och Lekterapins dag på Mälarsjukhuset är exempel på evenemang där Föreningen Omtanke och dess eldsjälar årligen gör skillnad. Hur många timmar per vecka engagemanget tar i anspråk har hon ingen aning om, och verkar knappt reflektera över heller. Drivkraften är större än så, viljan att hjälpa genuin och orubblig. Orden forsar ur henne, likt ett vattenfall som inte går att stoppa. Det låter så enkelt och självklart när hon pratar.

– Jag brinner för att hjälpa människor, det behöver inte vara så svårt. Föreningen Omtanke verkar för att göra positiv skillnad lokalt i Eskilstuna med omnejd och jag ser alltid möjligheter.

Just nu har Jannica, som till vardags arbetar heltid med kommunikation och försäljning på Parken Zoo, långt gångna planer på att starta upp en lånegarderob med någon form av medlemskap. Det kan röra sig om verktyg och diverse andra saker också, sådant som lämpar sig för utlåning. Men fokus kommer att ligga på kläder och Jannica har identifierat ett område där hon skulle behöva tillskott.

– Jag tar gärna emot udda festkläder, säger hon.

Hur ser din framtidsvision ut?

– Drömmen är att jobba med det här "på riktigt". Tänk vad mycket kul man kunde göra!

Allt & Ingating

Adress: Övre stallet vid Rinkesta slott

Öppettider: 1 helg/månad, 10-14.

Information: Facebook: Secondhandbutik Allt & Ingating, Instagram: butik_allt_och_ingating

Läs mer om dessa ämnen

ärlaVälgörenhetÅtervinning