• Den smala, långa och lagom vältränade kroppen har funnits som ideal sedan 1960-talet. Foto:
  • En hennatatuering sitter kvar på huden en till tre veckor och är för en del ett alternativ till tatueringar. Foto:
1/

Varför är det så viktigt att vara snygg?

Skönhet

En vacker människa är en lycklig människa. Eller?

Varför är det så viktigt att vara snygg? Det är en viktig fråga att fundera kring i dag när så mycket handlar om utseende. På sociala medier översköljs vi av bilder och även om det inte alltid framgår så tydligt är många vackra foton retuscherade. Fixade i Photoshop helt enkelt.

Eskilstuna har också en egen skönhetsdrottning i Yvonne Ryding som vann Miss Universum 1984. Upptäckt av Eskilstuna-Kurirens fotograf Lasse Larsson, för övrigt.

Yvonne Rydings hälsotips: naturen, motion, arbete, hudrengöring – och en bra balans mellan aktiviteter och vila. Foto:

Birgitta Meurling, professor i etnologi vid Uppsala universitet, säger så här om värdet av att vara snygg:

– Om man lever i ett samhälle där skönhet premieras så vill man gärna tillhöra gruppen som får positiv bekräftelse. Men vi påverkas också av sociala medier, reklam och popstjärnor ... Som ung vill man gärna efterlikna dem man beundrar, till exempel.

Det finns förstås detaljer i vårt utseende som inte går att påverka. Längden till exempel. En del undersökningar visar att längre människor är mer framgångsrika än korta; de får lättare en viss typ av jobb. Men viktigast är kanske ändå att man ser frisk och vältränad ut och ser ut att må bra.

– Det sänder positiva signaler vid ett första intryck.

Konstgjorda naglar, fixade ögonfransar, botox i läppar och kinder ... Det finns inga gränser för hur mycket vi kan ändra på våra kroppar i dag.

Så här har det förstås inte alltid varit. För hundra år sedan var själen viktigare än kroppen. Religionen hade en dominerande ställning i samhället.

Kyrkans budskap var att vi skulle pyssla om våra själar framför vårt yttre. Modet då var strikt och avskalat, fåfänga hyllades inte.

På 1600-talet fanns tio överflödesförordningar mot lyx. Mellan 1720 och 1794 utfärdades 58 överflödsförordningar som skulle motverka utsvävningar och lyxigt leverne. Här ingick till exempel silkesspetsar och släp på kvinnodräkter.

Vilka kvinnoideal har vi i dag? Sedan 1960-talet och fram till nu gäller att kropparna är slanka, nästan androgyna, långa och smala. Det gäller att se lagom vältränad ut.

1984 blev Yvonne Ryding från Eskilstuna Miss Universum. Eskilstuna-Kurirens fotograf Lasse Larsson upptäckte henne. Foto:

Ett annat ideal är att se ung ut så länge som möjligt. På 50- och 60-talen blev kvinnor "tanter" när de fyllt 40. Då försågs de med kappa och hatt.

Skönhetsidealen varierar både kulturellt och över tid. Anders Zorns målningar från början på 1900-talet lyfter fram den mulliga kvinnokroppen och säkert kommer den kroppen tillbaka som ideal igen någon gång. Men då måste det kanske till kärva tider, där en fet kropp signalerar välstånd och pengar.

En intressant aspekt i det här är att anorexia nervosa, självsvält, inte finns i tider eller i kulturer där delar av befolkningen svälter.

  • Skönhetsidealen förändras över tid och många är beredda att satsa stora pengar på sitt utseende. Foto:
  • De med ljus hy solar sig gärna för att bli bruna och de med mörk hud vill ofta bli ljusa. Visst är det märkligt?
1/

Vad är skönhet?

Skönhetsidealen varierar över tid och kulturer men det finns vissa drag som människor världen över tycker är vackra. Det gäller till exempel ren och välvårdad hud, tjockt, glänsande hår, symmetriska anletsdrag samt kurviga former hos kvinnor och breda axlar hos män. Vi attraheras av vissa drag när vi väljer en partner för att få bästa möjliga gener på vår avkomma. Kvinnor med kurviga former, i synnerhet omkring höfterna, har enligt detta bra förutsättningar för att föda friska barn, medan starka män är att föredra i händelse av att nästkommande generation behöver skyddas mot faror.

Källa: Illustrerad vetenskap

Ja tack till kulmage!

Naturligtvis har det också funnits ideal för män. Under 1600-talet fick en man gärna vara tjock och ha en rejäl mage eftersom det visade på välstånd och rikedom. Andra kroppsdelar som det genom tiderna fokuserats på när det gäller män är vader och axlar. De manliga idealen har dock sällan varit lika begränsande som kvinnors.

Källa: Kroppsnytt.se